Giftgrund afsløret: Gammel maskinstation flyder med sprøjtegifte

Michael Roed Nielsen er nærmeste nabo til den forurenede grund. Nu frygter han hvad der eventuelt gemmer sig under overfladen i hans egen have. Foto: Amalie Klitgaard.

Giftgrund afsløret: Gammel maskinstation flyder med sprøjtegifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I forbindelse med et salg af en ejendom i Veflinge har miljøfolk fra Region Syddanmark afsløret en alvorlig forurening med sprøjtegifte.

Veflinge: Det var i forbindelse med et forestående salg af ejendommen Bystævnet 41 i Veflinge, at Region Syddanmarks afdeling for miljø og råstoffer for nyligt fandt en kraftig forurening med fem forskellige slags sprøjtegifte og olierester.

Fund der overskrider det såkaldte grundvandskvalitets-kriterie med op til 62 gange. Sprøjtemidlerne omfatter blandt andet det meget omtalte stof desphenyl-chloridazon, der har lukket boringer og vandværker mange steder i landet.

Stoffet blev fundet helt ned i en jorddybde på 13,5 meter, og det er kun godt halvanden meter over det punkt, hvor Veflinge Vandværk henter vand op fra en boring tæt på grunden.

På grunden har der i en årrække været drevet maskinstation, og fundet af sprøjtegifte er blandt andet knyttet til et område med en vaskeplads, hvor marksprøjter og maskiner er gjort rene.

- Det er en kraftig forurening, og vores vurdering efter de indledende undersøgelser er, at den er til fare for grundvandsressourcerne og Veflinge Vandværks nærliggende boring, siger civilingeniør Rikke Sparsø Pedersen fra Regional udvikling, Miljø og Råstoffer.

Sagen er netop sendt videre til en større undersøgelse af grunden, der skal foretages af regionens eksperter snarest muligt.

- Jeg kan ikke sige andet endnu, end at undersøgelsen allerede er blevet udbudt, og at den er blevet opprioriteret netop fordi risikoberegningerne viser, at der kan være fare for grundvandet, siger Rikke Sparsø Pedersen.

Fortidens synder

Det var tidligere normal praksis at skylle marksprøjter og lade vandet løbe ud på jorden, ligesom landmænd og maskinstationer ikke gik så meget op i, om der blev spildt, eller om sprøjten løb over. Man kendte ikke til farerne ved, at sprøjtegiftene kunne havne i grundvandet.

Det er da også flere år siden, den sidste marksprøjte er trillet ind på vaskepladsen for at blive renset og tømt bag maskinstationen i Veflinge.

Den tidligere ejer døde i efteråret, og det er advokat Søren Olesen i Bogense, der er indsat som bobestyrer.

- I og med det er flere år siden, der har været drevet virksomhed og at ejeren nu er død, så har regionen vurderet, at der ikke er nogen at gøre ansvarlig for forureningen. Derfor har de taget det på sig, og sagen vil heller ikke få nogen indflydelse for de eventuelt kommende ejere af ejendommen, siger Søren Olesen.

Advokaten hæfter sig ved, at undersøgelserne samtidig frikender både boligen, maskinhuset og selve haven, der ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

I den indledende undersøgelser er der udført syv grundvandsprøver på et område bag ejendommen, og i de fem af dem er der fundet sprøjtegifte.

Med de høje fund af pesticider har Region Syddanmark netop afgjort, at en del af grunden skal kortlægges og pålægges restriktioner for blandt andet gravearbejde. Det betyder at en kommende ejer ikke må lave andet end almindeligt havearbejde uden at søge om tilladelse.

Formand for Veflinge Vandværk Henrik Pøhlsgaard har ikke lyst til at kommentere fundet af giftgrunden midt i Veflinge og kan heller ikke lige nu fortælle nyt om vandværkets planer om at skaffe rent vand til sine forbrugere.

Giftgrund afsløret: Gammel maskinstation flyder med sprøjtegifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce