Geværfabrik: Historiecenter skudt i gang

Ole Svensson blev valgt som den første formand for Historiecenter Otterup Geværfabrik. En af drømmene for de tre initiativtagere er at få åbnet de to skydebaner, der har været i og ved geværfabrikken. Den ene på 100 meter findes i et rør, der gemmer sig i en jordvold langs med vejen til højre i billedet. Foto: Betty Rasmussen

Geværfabrik: Historiecenter skudt i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På 100-års dagen for starten på Schultz & Larsen Geværfabrik i Otterup stiftede en gruppe historie- og våbeninteresserede foreningen Historiecenter Otterup Geværfabrik.

Otterup: Foreningen Historiecenter Otterup Geværfabrik er en realitet. Den blev stiftet søndag den 20. januar - nøjagtig 100 år efter, at Hans Schultz og hans svigersøn Niels Larsen stiftede Schultz & Larsen Geværfabrik på adressen Fabriksvej 5 i Otterup.

Ideen til et historiecenter, der skal indsamle og bevare effekter, viden og personlige historier om den verdenskendte geværfabrik, er fostret af tre mænd, Martin Jørgensen, Ole Svensson og Lasse Pedersen, der har nørdet med tankerne i mere end 10 år. Og både de tre idémænd og de 12 deltagere i den stiftende generalforsamling, der naturligvis blev holdt på Geværfabrikken, er enige om, at det er nu, hvis historien skal bevares.

Fabrikken lukkede i 1994, og navnet Schultz & Larsen samt nogle af maskinerne blev overtaget af en fabrik i Rask Mølle i Midtjylland. Også den fabrik er lukket, men produktionen fortsætter i Skanderborg.

Der er ikke mange fysiske effekter eller dokumenter bevaret fra fabrikken i Otterup. Men noget er der, for eksempel har de tre initiativtagere til foreningen overtaget nogle kasser, der aldrig blev pakket ud i Rask Mølle, og heri er blandt andet alle de gamle stempler.

Før den stiftende generalforsamling holdt arkivleder Poul Broe foredrag om Geværfabrikkens historie og betydning, fra Hans Schultz med et næringsbrev som trædrejer i 1889 kom til Otterup og helt frem til fabrikkens lukning i 1994.

Til den del af eftermiddagens arrangement måtte der bæres ekstra stole ind i loftslokalet, så alle cirka 40 deltagere kunne få en siddeplads. Men da tiden kom til at stifte foreningen, faldt deltagertallet betragteligt.

Men det lykkedes at få valgt en bestyrelse med Ole Svensson som formand, Lasse Pedersen som kasserer (to af de tre initiativtagere). Den tredje, Martin Jørgensen, ville kun modtage valg som menigt bestyrelsesmedlem, og han fik selskab i bestyrelsen af Kurt Bremholm og Niels Henrik Nielsen.

Geværfabrik: Historiecenter skudt i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce