Gamle ege sikrer insektlivet


Gamle ege sikrer insektlivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjældne møl og sommerfugle kan uhindret flakse videre. 50 hektar egetræsskov ved Flyvesandet bevares

FLYVESANDET: Sjældne møl og sommerfugle får i selskab med 150 år gamle egetræer de bedste betingelser på toppen af Fyn.

Fredningsnævnet for Fyns Amt besluttede forrige år at frede 50,8 hektar af den gamle egetræsskov i Agernæs Storskov. Her flakser et usædvanligt stort antal sommerfuglearter rundt, og de mange egetræer er årsag til det rige insektliv, ifølge Danmarks Naturfredningsforening.

- Træerne var klar til at blive fældet. Og foreningen var bange for, at den fældningsmodne løvskov ville blive erstattet af nyplantninger med uoprettelig skade for insektlivet. ,

- Nu er det unikke levested for de mange sommerfugle og skovens øvrige liv sikret for fremtiden, siger Jan Bekker fra DN Nordfyn om den 10 år gamle fredningssag, der er i gang med sidste kapitel.

Skoven ejes af godset Egebjerggaard, som hele vejen igennem har været lodret imod at frede godsets hugstmodne egetræer midt i skoven.

Skovtur for 35

- Vi betragter det som et unødvendigt indgreb i den private ejendomsret. Det er en helt principiel holdning, siger formand for Egebjerggaard Gods, Knud Damgaard.

Godset ankede kendelsen til Naturklagenævnet i fjor. Og for få uger siden rykkede en delegation på 35 mennesker ind for at besigtige de gamle egetræer og bevoksninger med cypresser og kristjørn. Dommere fra Højesteret, folk fra statskovdistriktet, Skov og Naturstyrelsen, Nordfyns Kommune, naturfredningsforening, ejeren og insektfolk tog en fodtur i skoven.

Det åbnede for en såkaldt skovlovsaftale, som formanden håber kan erstatte fredningsnævnets afgørelse om en fredning, der er knap så restriktiv og på frivillig basis.

- Min far, (Mads Eg Damgaard, red.) dyrkede nænsom skovdrift i 40 år. Og den linje fortsætter vi. I øvrigt har jeg aldrig set en sommerfugl på stedet, men jeg er jo heller ikke ekspert, siger Knud Damgaard.
Fredede egetræer
En fredning af dele af Agernæs Storskov omfatter foruden egetræer og bevoksninger med cypresser og kristtjørn også orkidéarter som skovfuglelæbe og ægbladet fliglæbe.

Fredningen dækker 50,8 hektar af skovens i alt 500 hektar eller hvad der svarer til cirka 50 fodboldbaner.

Fredningssagen blev indledt i 1998 og kan slutte allerede næste år.

Egetræer huser over 1000 forskellige insektarter og kan blive op til 2000 år gamle. Kongeegen i Jægerpris Storskov er et enestående eksempel

Største egeskov

Inden september skal godset levere et udspil, der også omhandler erstatning for tabet af kommerciel skovdrift i bevoksningen.

Den gamle egetræsskov, der fylder cirka en tiendedel af skoven er Fyns største sammenhængende skov med egetræer. Samtidig er området af eksperter betegnet som den bedste insekt-lokalitet på Fyn.

Det er her, tæt på "den brændte eg", at man finder den sjældne nemapogon falstriella. Et lille møl eller sommerfugl, som ikke har noget dansk navn. Det er her at børn og voksne kan møde en "hvid admiral" i glideflugt.

Gamle ege sikrer insektlivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce