Pensionister er de bedste højskolelever

For fjerede år i træk åbnede Nordfyns Højskole mandag dørene til højskoledage i samarbejde med Ældresagen.

I år deltager hele 52 på kurset fra mandag til fredag, og det er ny rekord ifølge forstander Mogens Godballe.

- Grundstammen kommer naturligvis her fra Nordfyn, men vi har også kursister fra både Odense og Vissenbjerg, fortæller han.

Mandag åbnede professor Johs. Nørregaard Frandsen fra Syddansk Universitet med et foredrag om tendenserne inden for urbanisering og vandringen fra land til by.

Kedelig udvikling på landet

Johs. Nørregaard Frandsen, der selv har boet i Særslev, kom blandt andet ind på, at halvdelen af Danmarks fire millioner indbyggere i 1950 var bosat på landet.

25 procent af befolkningen levede direkte af landbrug, mens yderligere 25 procent boede i landsbyerne og levede af følgeerhverv til landbruget.

Sammenligner man med tallene fra 2015 er det i dag en til to procent der lever af landbrug, mens ingen i landsbyerne tjener deres penge i landbrugets følgeerhverv.

- I dag er vi en nation af pendlere, konstaterede Johs. Nørregaard Frandsen.

Den ægte højskoleånd

Mogens Godballe nyder i den grad at have højskoleelever i pensionsalderen på besøg. Mange af dem kender nemlig den specielle højskolekultur særdeles godt.

- Det er en fornøjelse at få lov at lave klassisk højskole. Det her er mennesker, som ikke har noget imod at høre et foredrag på halvanden time, og så kender de højskolesangbogen ud og ind, siger han.

Tirsdag kommer politikeren Ole Sohn forbi Nordfyns Højskole og giver foredrag, men kursisterne har mange flere ting at glæde sig til. Inden fredag skal de nemlig stifte bekendtskab med præsteparret Kirsten og Jørgen Flensted Jensen, højskolelærer Senay Jensen og dialektforsker Michael Ejstrup, mens de også skal en tur til Lillebælt Naturpark ved Middelfart.

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    Lokalredaktør og journalist på Fyens Stiftstidendes Nordfyn-redaktion, hvor jeg har arbejdet siden 2013. Uddannet journalist fra Syddansk Universitet samme år. Under min praktiktid arbejdede jeg også på den nordfynske lokalredaktion samt avisens samfundsredaktion og i Europa-Parlamentet i Bruxelles. I 2016 var jeg projektleder for Det Fynske Folkemøde i Odense.