Fra Mulles butik til Otterups øl


Fra Mulles butik til Otterups øl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SAMLING: Museumsfolk gemmer på egnens effekter og vil også have ansvar for sortering

OTTERUP: Den gamle købmandsbutik i svinget ved Gyngstrup er forlængst historie. Det samme er Otterup Geværfabrik, hvor brudstykker af egnens historie i dag er parkeret i det tidligere træværksted på 1. sal.

Her blev skæfterne til Otterup-geværet i sin tid forarbejdet i dunster af lak og opløsningsmidler, men i dag er det småt med skydevåben. Takket være Otterup Museumsforenings utrættelige mani er lokalet til gengæld fyldt med alskens ting og sager og lige så mange anekdoter om sangforeningen Lyren og ålejernet fra fjorden.

Den store købmandsreol med alt fra medikamenter til metaldåser og skilte fra en svunden tid, barbergrej og slipsestrygere er klar og venter blot på lidt betjening. Det samme er den store kaffemølle, der i et par generationer sørgede for friskmalede bønner til nordfynboer på Krogsbølle-egnen.

- Vi har fået en stor del af tingene fra Mulles købmandsbutik. Den har blandt været brugt under en udstilling i Kvickly, fortæller museumsforeningens formand, Børge Jeppesen.

Alt er registreret

Med på en kigger gennem foreningens magasiner står det klart, at beholdningen af effekter og antikviteter er stor. Den godt 40 år gamle samling, der blev indledt med Georg Andersen i 1958, rummer alt fra slagter Warbergs slagterur i metal til ormstukne manglebrædder, træskoskærer og alenstokke. Reolerne bugner af broderede kyser, dåbskjoler, hovedtøj og dragter fra egnen.

Det hele er registreret og noteret med godkendte numre, og selv brødmaskinen fra den tidligere Otterup Kro i Nørregade har fået plads på en hylde.

- Vi har utrolig meget værdifuldt opmagasineret. Den vigtigste opgave er at få det frem i lyset, påpeger Børge Jeppesen og bakkes op af Poul "Murer" Andersen, der i en alder af 85 år havde premiere som kustode under sommerens åbning af det lille Otterup Museum på Bakkevej.

- Der har aldrig været så mange gæster tidligere, erkender formanden om kustoden, der er kommet for at blive.

Det samme er løbende udstillinger, hvor de mange genstande fra magasinet skal finde vej til museet i sommerens løb. Eller en tur forbi de handlendes udstillingsvinduer, hvor de kan levere effektfuld baggrund.

Mellem øltønder og husholdningsøl fra det forgangne Otterup Bryggeri på Bryggerivej finder vi også symaskiner, skæppemål og urner fra bondestenalderen. Alt sammen bevaret fra det nordfynske liv på sletten.

Medlemmer spørges

- For nogle år siden måtte vi flytte vores samlinger fra kælderen på Otterup Rådhus og til geværfabrikken. Og skal vi sortere i samlingerne, så bliver det ikke uden os, konstaterer formanden og tilføjer:

- En masse mennesker har i tidens løb doneret ting til museet. Og det kan vi ikke lade andre om at sortere, bemærker Børge Jeppesen.

En kommunal overtagelse af den gamle private forening med flere tusinde effekter og omkring 3000 radioer i stalden på Ørritslevgaard bliver ikke uden medlemmernes tilsagn.

De over 100 medlemmer skal ifølge formanden tage stilling på en ekstraordinær generalforsamling i starten af februar.

Fra Mulles butik til Otterups øl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce