Fornem hæder: En havfrue sagde tak for musikken

Jørgen Kjeldsen fra Turismens Venner (tv) overrakte årets Havfruepris til Knud "Skæg" Jørgensen for hans store arbejde med musikken. Imens måtte den lille havfrue - i skikkelse af 13-årige Dicte Kehlet Primholdt - fryse med anstand i regn og blæst. Foto: Thomas Gregersen

Fornem hæder: En havfrue sagde tak for musikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Knud "Skæg" er et kendt ansigt i Bogense, og lørdag blev han hædret for sin musik på havnen.

Bogense: Normalt er det vist havfruerne, der plejer at lokke sømænd i uføre med deres sang, men lørdag var det manden med sømandssangene, der havde lokket en af byens mange smukke havfruer op af havnens mørkegrønne bølger.

Foreningen Turismens Venner uddeler hvert år en hæderspris til en person, forening eller organisation, der i årets løb har betydet noget særligt for turismen i Bogense.

Det har Knud "Skæg", der snart lige så godt kan droppe sit borgerlige efternavn. I Bogense er det efterhånden kun skattekontoret og hans voksne børn, der ved hvem Knud Jørgensen er.

Lørdag eftermiddag var den populære musiker og hans harmonika lokket ud til Turismens Venners hus alleryderst på Vestre Mole under påskud af at skulle give et par numre til prisoverrækkelsen, men pludselig måtte hovedpersonen lægge instrumentet fra sig og i stedet modtage både en levende havfrue, en havfruefigur i træ og et diplom.

- Knud, du har med dit musikhus gjort en kæmpe forskel for livet på Bogense Havn og fællesskabet i byen. Der var mange gode kandidater indstillet til prisen i år, men vores lille jury var enige om, at det skulle være dig, lød det fra Jørgen Kjeldsen fra Turismens Venner.

Fakta
Turismens Venner på Nordfyn er en forening baseret på frivillig arbejdskraft, som blev dannet, da Nordfyns Turistforening for tre år siden blev nedlagt og smeltet sammen med Nordfyns Erhverv til Nordfyns Erhverv og Turisme.Foreningens formål er blandt andet at "fastholde og fremme turismen i Nordfyns Kommune ved hjælp af frivillig og ulønnet arbejdskraft, der har lyst til at gøre en forskel".En af de store opgaver foreningen har påtaget sig, er at byde nye sejlere velkommen til Bogense.Havfrueprisen er tidligere blevet uddelt i en årrække, og blev efter nogle års pause taget op igen i den nye forening.
Selvom Bogense fik en betragtelig mængde regn, så var det ikke nok til at den lille havfrue kunne bevæge sig frit rundt. Sådan en finne er ikke til at gå i, så Jørgen Kjeldsen og Kurt Holmsted måtte stå for transporten. Foto: Thomas Gregersen
Selvom Bogense fik en betragtelig mængde regn, så var det ikke nok til at den lille havfrue kunne bevæge sig frit rundt. Sådan en finne er ikke til at gå i, så Jørgen Kjeldsen og Kurt Holmsted måtte stå for transporten. Foto: Thomas Gregersen

64-årige Knud "Skæg" Jørgensen er manden bag "Musikhuset på havnen", der er indrettet i et af de gamle røde traditionelle fiskerhuse. Her bliver der året rundt leveret levende musik i mange forskellige genrer og konstellationer.

Repertoiret omfatter alt fra de ugentlige fællessang-arrangementer med danske viser over irske pubsange og sømandssange med "Knud Skægs musikforsyning" til gammel rock og Johnny Madsen-hits med bandet Rockesten og Rockerne.

En gang var Knud også kendt lokalt som "den syngende elektriker", men siden han valgte pensionistlivet til og sidste år mistede sin kone Ruth, er det musikken og en runde på golfbanen, der fylder livet ud.

Det lille musikhus på havnen er helt uden nogen form for økonomiske interesser, for det er gratis at kigge ind og være med og man kan ikke købe så meget som en lille tår øl eller vand. Folk må selv tage det med, de har lyst til at indtage i løbet af aftenen.

- Det handler om musikken, og den måde den kan skabe fællesskaber. Jeg kan simpelthen ikke undvære det, og jeg har lært så mange gode mennesker at kende gennem musikken, fortæller Knud "Skæg" Jørgensen.

I musikhuset hænger der masser af instrumenter på væggene, og nogle gange kommer der sejlere i havn, som får lyst til at være med.

- Vi ender ofte med sådan nogle jamsessions, hvor alle kan komme og give deres besyv. Der er to gode bluesguitarister som jævnligt kigger ind, låner en guitar og giver et par numre, og den anden dag spillede jeg med en mand på en lystbåd, der også havde sin harmonika med på sejlturen, fortæller Knud Skæg.

I musikhuset på havnen findes der også en kasse med børneinstrumenter, så de yngste gæster kan sætte sig op foran orkestret og spille med.

- Det er måske ikke altid de reneste toner, der kommer ud af det. Men, det skaber nogle fantastiske stunder. De der sommeraftener, hvor alt bare går op i en højere enhed. Dem vil jeg ikke bytte for noget, lyder det fra dagens prisvinder.

Selv begyndte han, at spille i en forholdsvis sen alder og måtte slås med mange forskellige instrumenter fra fløjte til klaver, inden han faldt pladask for harmonikaen.

Udover musikken er Knud "Skæg" også kendt af hvert eneste barn i Bogense, hvor han i mange år har kalket sit skæg hvidt og optrådt som byens julemand i december.

Fornem hæder: En havfrue sagde tak for musikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce