Forældrehjælp: Forældre til ordblinde børn ivrige efter at lære

Selv om Louise Laustsen ikke selv er ordblind, har hun prøvet at føle sig magtesløs over ikke at kunne hjælpe sin ordblinde søn. Derfor er hun meget glad for, at Nordfyns Kommune og VUC Søndersø nu tilbyder hjælp til forældre med ordblinde børn. Foto: Nils Svalebøg

Forældrehjælp: Forældre til ordblinde børn ivrige efter at lære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordfyns Kommune tilbyder sammen med VUC Søndersø kurser, så forældre til ordblinde børn kan blive fortrolige med de hjælpemidler, børnene bruger. Interessen for kurserne er stor.

Nordfyn: Omkring 160 elever på de nordfynske skoler har gennem en test fået bevis for, at de er ordblinde, og de kan blandt andet få hjælp til at anvende specielle it-programmer, der hjælper dem med at læse og stave.

Men politikerne i Børne- og Ungeudvalget vil ikke nøjes med at hjælpe børnene. De besluttede i august sidste år, at forældre til ordblinde børn også skal have tilbud om at lære om de hjælpemidler, som barnet bruger.

Derfor inviterede kommunen i samarbejde med VUC Søndersø i februar forældre til ordblinde børn til et møde i forlængelse af, at 30 skoleelever havde været på kursus i at bruge apps på telefonen og programmer på computeren til at få styr på ord og bogstaver.

Og interessen fra forældrene var markant. Omkring 90, primært forældre, men også nogle læsevejledere mødte op, og det førte til et kursusforløb, som Nordfyns Kommune for første gang tilbyder forældre til ordblinde skoleelever.

Kurset er blevet til i et samarbejde mellem Nordfyns Kommune og VUC i Søndersø, hvorfra to ordblindeundervisere står for det praktiske forløb.

Forældrene melder sig til fra gang til gang, alt efter hvilken type telefon og computer, de bruger til hjælpeprogrammerne.

- Den første gang deltog 32 forældre, fortæller ordblindelærer på VUC Rikke T. Nielsen, der er primus motor på kurserne.

Hjælp til talblinde

Og ude på kommunens skoler kan både ordblinde elever og alle andre med læsevanskeligheder gøre brug af de digitale hjælpemidler.

- Hjælpeprogrammerne er indkøbt til alle kommunens skoler, ligesom der er købt kurser til alle lærerne efter sommerferien, fortæller læringskonsulent for specialundervisning i Nordfyns Kommune Anne Kathrine Eriksen.

Eleverne bliver normalt testet for ordblindhed (dysleksi) omkring 4. klasse.

- For selv om man måske i indskolingen kan se tegn på læsevanskeligheder, er eleverne ikke stærke nok læsere til, at man helt kan vurdere, om det er langsom indlæring, mangel på træning, eller det er ordblindhed, forklarer Anne Kathrine Eriksen.

I politikernes beslutning om tilbud til forældre med ordblinde børn lå også et ønske om lignende hjælp til forældre til børn med talblindhed (dyscalculi). Men det er lidt sværere at få på skinner, for en test, som var på vej fra Undervisningsministeriet, er trukket tilbage.

- Når vi har testmateriale, begynder vi at se på, hvordan vi kan løfte eleverne på det område, som man ved meget mindre om end ordblindhed, siger læringskonsulenten.

Forældrehjælp: Forældre til ordblinde børn ivrige efter at lære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce