Forældre: Har vores psykisk syge datter intet valg?


Forældre: Har vores psykisk syge datter intet valg?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Heidi og Palle Andersen må hver weekend bruge 650 kroner og to og en halv times kørsel for at besøge deres indlagte, svært psykisk syge datter i den time, der er besøgstid på hendes afdeling.

Hun har nemlig siden april været indlagt på Viborg Sygehus - 170 kilometer fra familiens hjem i Kappendrup. Men hverken kommune eller region vil tage ansvar for at få tættere på.

Sendt ud af regionen

Familien Andersens 23-årige datter havde med ophold på flere syddanske sygehuse og bosteder været vidt omkring i den danske behandlingspsykiatri allerede inden indlæggelsen i Viborg.

Derfor var familien også på barrikaderne, da Nordfyns Kommune efter en indlæggelse i Middelfart sidste år besluttede at flytte hende til et nyt bosted i Horsens på den anden side af regionsgrænsen.

- Da hun fik tilbuddet om at komme til Horsens, spurgte vi, hvad der så skulle ske, hvis hun skulle indlægges igen og fik at vide, at de ville kunne klare det på sygehuset der.

-Men det viste sig bare hurtigt, at Horsens Sygehus ikke havde ressourcerne til at have hende, og så sendte de hende altså til Viborg, siger Heidi Andersen.

Intet frit sygehusvalg

Årsagen til, at Horsens Sygehus ikke overførte datteren til Middelfart, er, at hun med flytningen til bostedet i Horsens teknisk set ikke længere er borger i Region Syddanmark og dermed ikke har krav på at blive behandlet der.

Familien forsøgte i sommer at få datteren tilbage til Middelfart Sygehus via frit sygehusvalg, men blev i juli afvist med begrundelse om kapacitetsmangel, og at en modtagelse af en udenregional patient vil tilsidesætte hensynet til personer i regionen.

- Efter afvisningen i Middelfart forsøgte vi derfor at få kommunen til i stedet at finde et nyt et bosted i Region Syddanmark, så vi ikke havner i samme situation i fremtiden. Men det vil kommunen ikke imødekomme, før de ved, hvad behovet er, når hun engang bliver udskrevet, og da hun er langtidsindlagt uden tidshorisont, kan der jo godt gå meget lang tid, siger Heidi Andersen.

- Regionen og kommunen bliver ved med at skyde ansvaret over på hinanden. Når vi banker kommunen i hovedet, siger de, at vi skal henvende os til regionen og vice versa. Vi ved simpelthen ikke, hvad vi skal stille op længere.

I Fyens Stiftstidende i dag samt på Mitfyn.dk kan du læse meget mere om familien Andersens historie.

Forældre: Har vores psykisk syge datter intet valg?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce