Første skoledag i sidste klasse

Klasselærer Trille Kis Hopballe bød i går eleverne velkommen til første skoledag i Otteru p Skoles sidste 10. klasse.
Foto: Kim Rune

Første skoledag i sidste klasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Otterup Skoles 10. klasse er den sidste af slagsen. I går bød lærerne 16 elever velkommen til sidste skoleår

OTTERUP: Både Frederik, Sofie, Nikolaj og Benjamin og de øvrige 12 elever kender turen. Eleverne i skolens ældste klasse har nemlig prøvet det mange gange før lige fra starten i folkeskolens børnehave- og 1. klasse for henved 10 år siden.

På Otterup og Bogense skoler var rutinen i skolens nye 10. klasse afløst af et goddag til første skoledag, et nyt klasselokale, men også en stribe nye kammerater. Samtidig var det også vejen mod et farvel til folkeskolens ældste klasser, der samles på Søndersø Skolen fra skoleåret 2009-2010.

16 elever havde indfundet sig i det bageste lokale på Otterup Skole, som i det kommende skoleår er base for skolens enlige 10 klasse.
Birger Gommesen og Trille Kis Hopballe skal have 16 skoletrætte elever til at vågne efter sommerferien. De seneste tre år er antallet af 10. klasse-elever halveret i den tidligere Otterup Kommune.
Birger Gommesen og Trille Kis Hopballe skal have 16 skoletrætte elever til at vågne efter sommerferien. De seneste tre år er antallet af 10. klasse-elever halveret i den tidligere Otterup Kommune.
Foto: Kim Rune

Valgfrit 10. år

Klokken 9 bød klasselærerne Trille Kis Hopballe og Birger Gommesen de 15-16 årige elever velkommen i deres nye klasse. Og det lignede ikke en topmotiveret enhed fra første fløjt. Mentalt er sommerferien ikke rystet af, og udsigten til en skoledag med nye kammerater og nye kliker skal på plads.

- I har selv valgt 10. klasse. Jeg skal være her, men I behøver ikke at være her. Det er et valg i har truffet, indledte Trille Hopballe til den søvnige forsamling, hvor et par elever bagest i klassen havde svært ved at rejse hovederne fra bordet.

- Hvad skal I huske?

- Ikke at falde i søvn, bemærkede en elev med nathuen nede om øjnene.

Det er syvende år i træk, at Trille byder 10. klasser velkommen efter ferien på Otterup skole. Og det kan meget vel være den sidste gang, når de ældste klasser næste skoleår samles i Søndersø. Samtidig er der flere og flere elever, der vælger alternativer til 10. klasse.

- Eleverne bliver i dag håndfast vejledt til at forlade skolen efter 9. klasse, bemærker Trille.

På bare tre år er antallet halveret i den gamle Otterup Kommune. Her er fire 9. klasser med omkring 80 elever blevet til bare 16 elever i 10. klasse. Hovedparten har valgt efterskoler, gymnasier, tekniske skoler og efg-uddannelser i et overflødighedshorn af tilbud.

- For to-tre år siden var der 32 elever. I fjor var der 26 elever, og i år er der blot 16 elever, fortæller Birger Gommesen.

Ifølge lærerne er ressourcerne til 10. klasserne faldet med 20 til 30 procent i kommunen. Antallet af undervisningstimer er faldet med en tredjedel, og det kniber med at lave ting ude af huset.

- Det er svært at lave forløb for den enkelte og hjælpe alle med at sætte kommaer, når der kun er én lærer, bemærker Trille.

Her skal samling af de nordfynske 10. klasse-elever i Søndersø forsøge at give et bedre tilbud til eleverne, når de samtidig skal på bustur efter skoledagen. I 10. klasse på Otterup Skole regerer uvisheden om fremtiden. Kun én ud af 16 elever ved, hvad han vil, når folkeskolen er fortid om mindre end et år.

Tur til København

De øvrige forsøger at finde lyset.

- For to år siden var der mange, der fandt på at gøre noget andet i løbet af skoleåret. Nogle fik en læreplads andre gik i gang med en uddannelse. I skal ikke bære bange for at ta' chancen, lød det fra de erfarne lærere.

På spørgsmålet om, hvad eleverne glæder sig mest til i det kommende skoleår, så står næste års Københavner-tur højt.

- Vi er her for at hjælpe jer og give jer et fagligt boost. Det vigtigste er at træne mundtlighed og kommunikation, så I kan udtrykke jeres synspunkter, understreger Trille.

Og ordknaphed var udtalt i den nye 10. klasse, inden turen gik ned i kælderen for at hente årets pensum i bogform. Ordbøger og pensum i tysk, engelsk og fysik-kemi.

Første skoledag i sidste klasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce