Naturvenner fra Dansk Flygtningehjælp lærer syriske børn at bruge naturen til fritidsaktiviteter.

Bogense: - Nej, du skal bruge den del af bålet, hvor der ikke er flammer, lyder det fra Grethe Ravn.

Det første snobrød blev en lille smule sort i spidsen - og en lille smule råt i den øverste del, men med lidt anvisninger fra de voksne fik den 10-årige syriske pige May hurtigt styr på den klassiske spejderdisciplin. Røgen drillede dog en del i øjnene, inden det efter flere forsøg lykkedes at få bagt det meste af brødet.

Det er Dansk Flygtningehjælp og Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, under Københavns Universitet, der samarbejder om projektet Naturvenner - integration gennem natur.

http://www.fyens.dk/modules/fsArticle/index.php?articleid=3101128

På Nordfyn foregår det første af tre projekter i øjeblikket i området ved Barfods Dam, hvor der torsdag eftermiddag blev bagt pandekager og snobrød og fisket med net i dammen.

Lige inden projektet skulle starte torsdag eftermiddag, regnede det kraftigt, og det lagde en dæmper på antallet af deltagere.

Natur og integration

Vi er tre frivillige fra Dansk Flygtningehjælp på Nordfyn, der har meldt os til at stå for nogle gode naturoplevelser for børnene her i sommerferien, fortæller Grethe Ravn. Sammen med Birthe Andersen og Birgitte Bøgh. Fra starten var det kun de tre syriske piger Arin, May og Shilan, der dukkede op, men de gik til gengæld til opgaven med stor interesse. Ikke mindst da både snobrød og pandekager viste sig at smage ret godt, når de ikke blev alt for brændte.

- Målet er at bruge naturoplevelserne i integrationen, hvor børnene dels lærer den danske natur at kende og lærer at færdes i den og have glæde ved det. Vi har et andet syn på naturen og bruger den på en anden måde, end man gør i Syrien. Det der med at bruge naturen til fritidsaktiviteter, det er slet ikke noget, de er vant til, siger Grethe Ravn.

En række undersøgelser har i de senere år vist, at flygtninge med ikke-vestlig baggrund opholder sig langt mindre i naturen end etniske danskere. Det er blandt andet en usikkerhed i forhold til, hvordan man må og kan færdes i den danske natur.

Projektet er støttet af Socialstyrelsen og kører i hele 2017.

  • Af: