Hverken borgmesteren eller formanden for teknik- og miljøudvalget i Nordfyns Kommune står i kø for at støtte S-ønske om mere kontrol af firmaer, der udfører kommunalt bygningsarbejde.

Nordfyn: Socialdemokraterne får svært ved at få flertal bag partiets ønske om at føre mere kontrol med, at private firmaer overholder løn- og arbejdsvilkår, når de udfører arbejde for Nordfyns Kommune.

Et ønske, som blev fremsat for bl.a. et år siden, da der var bøvl med arbejdet på Krudthuset i Otterup og Fionagrunden i Bogense. Og et ønske, som nu er blevet aktualiseret med sagen om nedrivningsfirmaet IF Group, der udfører masser af offentlige bygningsarbejder, og som ifølge DR er under kraftig mistanke for omfattende lønsnyd.

Akkurat som da arbejdsmarkedsudvalgets formand, Kim Johansen (S) bragte problemstillingen op for lidt over et år siden, ledsages hans synspunkter ikke ligefrem af stående ovationer fra hverken borgmester Morten Andersen (V) eller den konservative Franz Rohde, der er formand for miljø- og teknikudvalget, under hvilket de kommunale anlægsarbejder typisk hører.

- Sådan en sag giver altid anledning til at overvejelser. Men vi har ingen indikationer på, at tingene ikke er i orden på Nordfyn. Jeg er tryg ved de procedurer, vi har, siger Franz Rohde.

De procedurer, han henviser til, handler om stikprøvekontroller og om, at kommunen rykker ud, hvis man får mistanke om eller henvendelser om, at noget ikke er, som det skal være.

Det er denne kontrol, Kim Johansen ønsker skærpet og mere opsøgende. Til sammenligning benytter andre fynske kommuner Odense Kontrolgruppe til at udføre opsøgende kontrolarbejde. En ordning, Nordfyns Kommune hidtil har afvist at benytte.

- Den er vildt dyr. Og jeg tror heller ikke, den gør den store forskel, når det kommer til store systematiske svindelsager som den aktuelle, hvor IF Group er under mistanke. Når det firmae har så mange offentlige arbejder, ville det jo være afsløret for længst, hvis den type kontrol havde kunnet dæmme op for den slags, siger Franz Rohde.

- Ingen slinger

Borgmester Morten Andersen (V) er helt på linje og er ydermere ikke begejstret ved at lade en anden myndighedsenhed komme på banen.

- Myndighedsopgaven ligger hos os. Hvis en ekstern kontrolenhed rykker ud og får lukket en arbejdsplads på en mistanke om, at tingene ikke er i orden, og det så efterfølgende viser sig at være forkert, så har vi problemet med at have stemplet en kommunal leverandør uden selv at have udført kontrolopgaven. Her må der ikke være slinger i valsen, og derfor skal den opgave ligge hos os.

- Har du kendskab til, at det er foregået sådan andre steder?

- Nej, men det er en relevant problemstilling at forholde sig til, at der i så fald er en anden myndighed, der sidder med opgaven.

Som Franz Rohde synes også Morten Andersen, at tingene fungerer, som de er nu.

- Jeg er ikke uenig i, at vi skal være påpasselige. Forholdene skal være i orden. Men fordi, vi ikke benytter os af en ekstern kontrolenhed, kan man ikke konkludere, at vi ingenting foretager os. For det gør vi. Og der ikke noget, der peger i retning af, at vi bør kontrollere endnu mere. De sager, der har været, er i småtingsafdelingen efter min mening. Vi har aldrig, så vidt jeg erindrer, været ude for grundlæggende kritisable forhold, eller at vi har været nødt til at annullere kontrakter. Vi gør ikke mindre, end man gør andre steder, og vi har ikke haft forhold, der giver anledning til at ændre noget, siger Morten Andersen.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.