Ekspert: Fynske herregårde kæmper for at holde sig oven vande

Harridslevgaard slot er blandt andet kendt for stedets julemarkeder. Her er det Francesca Schimko, der er datter af slottets ejer Ingelise Schimko, som for to år siden var ved at pynte op til højtiden. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Ekspert: Fynske herregårde kæmper for at holde sig oven vande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Niels Peter Stilling, Danmarks førende ekspert i slotte og herregårde, konstaterer, at det er overordentligt vanskeligt at skabe økonomisk bæredygtighed i de historiske bygninger.

Bogense: Selv om nu både Gyldensteen og Harridslevgaard er sat til salg, er ingen grund til at tro, at folk på Bogense-kanten er dårligere til at drive herregårde end andre steder.

Niels Peter Stilling, anset for Danmarks førende ekspert inden for slotte og herregårde, konstaterer, at ingen har fundet de vises sten i, når det handler om at finde et bæredygtigt forretningsgrundlag for de store, gamle herregårde.

- I sig selv koster bygningerne en formue at vedligeholde, og man må bare erkende, at herregårdene er skabt til en anden tid med et stort hushold og tjenerskab. Sådan har det stort set været siden Anden Verdenskrig, siger Niels Peter Stilling, der bevidst, nævnt for fuldstændighedens skyld, undlader at benævne Harridslevgaard som et slot.

- Et slot er et sted, som er bygget til eller har været beboet af medlemmer af kongehuset. Så hverken Gyldensteen, Harridslevgaard eller for den sags skyld også Egeskov og mange andre steder er i nærheden af at være et slot. Det lyder bare flottere, når varen skal sælges.

Harridslevgaard tilbyder som et af dets kerneprodukter at arrangere bryllupper, møder og andre former for selskaber. Dertil kommer en række andre tilbud som julemarked og bed and breakfast. Niels Peter Stilling kender ikke til de specifikke forhold omkring Harridslevgaard. På det generelle plan er hans oplevelse, at der som regel skal mere end turist-, hotel- og konferenceudbud til for at få en fornuftig drift i de gamle herregårde.

- En god ide er at have så meget jord ved siden af som overhovedet muligt.

For stort udbud

Jorden til Harridslevgaard blev for en del år siden solgt fra til Gyldensteen Gods. Om det så måtte være Harridslevgaard eller en anden herregård, mener Niels Peter Stilling, at potentielle købere bør tænke sig grundigt om, hvis de måtte ønske at satse på konference- og hoteldrift.

- Alt for mange steder har man forsøgt at drive herregårdene videre med konference- og hotelaktiviteter. Og særligt på Fyn, hvor situationen er helt absurd med over 10 mere eller mindre veludbyggede herregårdshoteller. Det er øen slet ikke stor nok til at bære, vurderer han.

Som Niels Peter Stilling ser det, er vi i en overgangstid, hvor herregårdenes fremtid står på spil. Der er blevet sat alt for få midler af til bevaring af denne vigtige del af vor kulturarv. Herregårdene er nærmest blevet overladt til sig selv. Og de gårde, der ikke har et tilstrækkeligt økonomisk fundament, først og fremmest som storlandbrug, er truet på eksistensen, vurderer han.

- Skal jeg tage ja-hatten på, må man håbe, at Harridslevgaard bliver købt af nogle, som har pengene og ønsket om at holde bygningen i stand. Den er fredet, så på den måde er der grænser for, hvad der kan ske af ulykker. Nej-hatten er forfald, som vi har set på andre herregårde.

Ekspert: Fynske herregårde kæmper for at holde sig oven vande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce