Efter seks års giftproblemer: Veflinge får rent vand

Knud Erik Mosegård Rasmussen viser den midlertidige boring frem, hvor Veflinge Vandværk i løbet af nogle uger skulle kunne begynde at hente rent vand. Et andet sted i byskoven er der aftalt endnu en boring. Foto: Thomas Gregersen

Efter seks års giftproblemer: Veflinge får rent vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sprøjtemidler i drikkevandet er tæt på at være fortid for Veflinges hårdt prøvede vandforbrugere.

Veflinge: Gravemaskinerne knokler lige nu på højtryk med at etablere den dobbelte rørforbindelse, der indenfor en måned skal skaffe Veflinges vandforbrugere adgang til rent vand.

Målet er en ny boring i den tidligere byskov ved Sønder Esterbølle, der ikke alene har vist sig at være ren for alle de kendte typer af sprøjtegifte og sprøjtegiftrester, men som også er i stand til at levere et højt antal kubikmeter.

Den løsning er vandværkets formand Henrik Pøhlsgård rigtig godt tilfreds med.

Dermed kan vandværket nemlig også via en ringforbindelse forsyne naboerne i blandt andet Maderup, der ligeledes kæmper med fund af pesticider.

- Der er krav i den nye vandforsyningsplan om, at alle de private vandforsyninger skal kobles sammen med nabovandværker. Derfor har vi også valgt, at lægge to rør med det samme, så det er muligt at etablere en boring mere i området ved Sønder Esterbølle, fortæller Henrik Pøhlsgård.

Det var Veflinge Vandværk, der i foråret 2017 blev landskendt, da Fyens Stiftstidende kunne afsløre flere overskridelser af grænseværdien for stoffet Bentazon hen over en årrække.

Selvom stoffet flere gange var dukket op i drikkevandet, havde Nordfyns Kommune som tilsynsmyndighed aftalt med vandværket ikke at informere om overskridelserne "for ikke at skabe bekymring hos forbrugerne".

I forbindelse med avisens artikler i 2017 krævede det fynske folketingsmedlem Julie Skovsby (S) en række svar fra både den daværende sundhedsminister og miljøminister. Det resulterede blandt andet i miljøstyrelsens udarbejdelse af en oversigt over giftramte danske vandværker, hvor Veflinge sammen med Nordfyns Vandværk i Krogsbølle var blandt landets værst ramte.

Alle Veflinge Vandværks tre boringer var dengang ramt af forskellige sprøjtegifte, men ved at lukke den ene boring og blande vandet fra de to andre har vandværket været i stand til at levere vand, der holdt sig tæt på, men under grænseværdierne.

Arbejdet skrider hurtigt fremad på den lidt mere end to kilometer lange forbindelse. Der graves to rør ned, så Veflinge Vandværk med tiden kan etablere endnu en boring i området. Foto: Thomas Gregersen
Arbejdet skrider hurtigt fremad på den lidt mere end to kilometer lange forbindelse. Der graves to rør ned, så Veflinge Vandværk med tiden kan etablere endnu en boring i området. Foto: Thomas Gregersen

Aldrig sprøjtet

Den nye boring i byskoven ved Sønder Esterbølle ligger højt i landskabet, på noget der ifølge ejeren er et gammelt voldsted. Skoven var tidligere delt ind i parceller, hvor de forskellige gårde i området havde retten til at hente kvas til komfur og kakkelovne, men jorden har aldrig været dyrket som landbrugsjord.

Siden er det meste af området blevet overtaget af Knud Erik Mosegård Rasmussen fra Sønder Esterbølle, der blandt andet lejer det ud til jagt.

Det var ham, der fortalte Veflinge Vandværk om det rene vand i undergrunden.

- Byskoven ligger ovenpå et vandmagasin, som jeg længe har ment kunne levere rent vand. Det har alle de nødvendige prøver så også vist. Der er testet for op mod 50 af de mest fundne sprøjtegifte og der er ikke fundet noget som helst. Et stort rundt nul ud for alle de mulige forureningskilder, forklarer Knud Erik Mosegård Rasmussen.

Samtidig med, at jorden ikke har været kommercielt dyrket, er forholdene ifølge vandværkets rådgivere fra ingeniørfirmaet Rambøll nærmest optimale med et 10 til 15 meter tykt lag ler, der beskytter de vandførende lag.

Rørledningen der i øjeblikket graves ned er lidt mere end to kilometer over markerne mellem den nye boring og Veflinge Vandværk.

Efter seks års giftproblemer: Veflinge får rent vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce