Efter 12 år: Nordfyns Kommune får en vandforsyningsplan

På Nordfyn har seks vandværkers boringer fået karakteren "kritisk" i en rapport fra Rambøll. Foto: Ann Lykke

Efter 12 år: Nordfyns Kommune får en vandforsyningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De nuværende forsyningsplaner for det nordfynske drikkevand stammer helt tilbage fra 1990'erne. En ny plan er i offentlig høring lige nu.

Nordfyn: For første gang siden kommunesammenlægningen for 12 år siden skal Nordfyns Kommunes borgere nu have en ny vandforsyningsplan. Den nuværende - eller rettere de nuværende - stammer tilbage fra omkring årtusindeskiftet, hvor der endnu ikke var tænkt på storkommunen.

For vandværkerne under den gamle Otterup Kommune stammer planen helt tilbage fra 1994. En tid, hvor ikke ret mange mennesker for eksempel bekymrede sig om, at pesticider kunne finde vej til vores drikkevand.

- Der er gennem årene lavet en del tillæg til de tre gamle vandforsyningsplaner, men vi må sige, at planerne stammer fra en anden tid. Der er for eksempel nævnt en del vandværker, som ikke længere eksisterer. Derudover er det vigtigt for os, at der bliver en ensretning af de krav, der stilles til vandværkerne. Kravende har hidtil været forskellige for de tre gamle kommuner, men nu kommer der enslydende regler for alle, fortæller civilingeniør i Nordfyns Kommune, Janna Nicolaisen, der står for kontrollen med de nordfynske vandværker.

En vandforsyningsplan er ikke lovgivning, men den er det grundlag, kommunen skal administrere efter i de kommende år.

- Det er ikke sådan, at kommunerne skal lave ny vandforsyningsplan med bestemte mellemrum. Man kan i teorien blive ved at lave tilføjelser, men nu har vi vurderet, at der var behov for at starte helt forfra, siger Janna Nicolaisen.

Arbejdet med en ny vandforsyningsplan blev sat i gang i 2016, og frem til den 31. januar er planen ude i offentlig høring, hvor der indtil videre ligger tre indsigelser.

- Det er ikke sådan, at kommunerne skal lave ny vandforsyningsplan med bestemte mellemrum. Man kan i teorien blive ved at lave tilføjelser, men nu har vi vurderet, at der var behov for at starte helt forfra
Miljøsagsbehandler Janna Nicolaisen, Nordfyns Kommune
Fakta
Der er fundet pesticider i boringerne på ti nordfynske vandværker:Hasmark Vandværk I/S Hårslev Vandværk (nu lukket) Maderup og Omegn Vandværk Nordfyns Vandværk Nr. Nærå-Ringe Vandværk Skamby Vandværk Tørresø Strands Vandværk Veflinge Vandværk Væde-Stillebæk Vandværk VandCenter Syd A/S: Lundeværket

Seks nordfynske vandværker har boringer, der i en Rambøll-rapport har fået karakteren "kritisk".Tallene viser hvor mange ud af vandværkets samlede boringer, der er tale om. De med stjerne markerede vandværker er over grænseværdien i den seneste offentliggjorte måling.Veflinge Vandværk 2/3Tørresø Strand Vandværk 2/3 *Søndersø Vandværk 1/4Nordfyns Vandværk 4/4 *Maderup Vandværk 2/2 *Hasmark Vandværk 4/5 *
Nordfyns Vandværk ligger lidt udenfor Krogsbølle, hvor man på dette billede tydeligt kan se den gule nedvisnede nabomark og den runde sprøjtefrie zone rundt om en boring. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Nordfyns Vandværk ligger lidt udenfor Krogsbølle, hvor man på dette billede tydeligt kan se den gule nedvisnede nabomark og den runde sprøjtefrie zone rundt om en boring. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Pesticidkamp en del af fremtiden

En af de ting, der for alvor kalder på en ny kommunal vandforsyningsplan, er det stigende antal fund af sprøjtegifte i drikkevandet. Ikke mindst på Nordfyn, hvor både Nordfyns Vandværk og Veflinge Vandværk har gjort sig bemærket som nogle af de hårdest ramte på landsplan.

Alene i de seneste fem år er der fundet pesticider over grænseværdien i tæt på 500 vandboringer over hele Danmark. I Nordfyns Kommune er der fundet pesticider i 29 ud af 86 analyserede boringer, hvor koncentrationen i 16 boringer overskrider grænseværdien.

- Det er især Desphenyl Chloridazon, hvor vi kan se store fund ud over Fyn og Sønderjylland. Det er klart, at de fund stiller nogle krav til vores fremtidige forsyningssikkerhed, og derfor ligger der i planen også krav om, at de enkelte vandværker skal kobles på en forsyningsforbindelse til enten deres nabovandværker eller til Vandcenter Syd, så forbrugerne er sikret rent vand i hanen, når der sker sådan nogle ting, fortæller Janna Nicolaisen.

I vandforsyningsplanen har vandværkerne fået en frist til 2031 for at få etableret en ringforbindelse, så man kan hjælpe hinanden.

I forbindelse med arbejdet ligger der store udgifter og venter på de ramte forbrugere, hvor drikkevandet i nogle områder vil stige til over det dobbelte af den nuværende pris.

- Det er forbrugerne under de ramte vandværker, der vil komme til at opleve højere priser i en årrække, når man skal anlægge ringforbindelserne. Det vil det være, uanset om man kobler sig sammen med et nabovandværk, eller man opgiver og går til Vandcenter Syd. Sådan har det blandt andet været i Farstrup, hvor forbrugerne over en årrække har oplevet højere vandpriser, siger Janna Nicolaisen.

Nordfyns Kommune er sammen med Odense Kommune ejere af Vandcenter Syd, og i aftalen ligger blandt andet, at det er det kommunalt ejede selskab, der tager over, hvis en vandværksbestyrelse giver op og lægger nøglerne fra sig.

Nye kontrolprogrammer

De mange nordfynske fund af forurenede boringer lægger pres på Nordfyns Kommunes natur- og miljøafdeling, hvor lovgivningen ofte overhaler arbejdet i kommunen. I de seneste måneder har Nordfyns Kommune sendt nye opdaterede kontrolprogrammer ud til kommunens vandværker, men i takt med at nye stoffer bliver optaget på den lovpligtige liste, har Miljøstyrelsen ændret reglerne.

Siden foråret 2018 har vandværkerne skullet gennemføre analyser af alle sprøjtemidler på den lovpligtige liste, men på Nordfyn er det endnu et fåtal, der har opdateret deres analyser.

Senest er der her i januar kommet en tillægsaftale til Miljøstyrelsens pesticidstrategi, der betyder endnu flere stoffer på den lovpligtige liste. Samtidig skal landets kommuner og vandværker inden 2022 finde lokale frivillige løsninger for at stoppe brugen af pesticider i beskyttelsesområder omkring vandboringerne.

I 2022 skal der laves en evaluering af indsatsen, og skønnes den ikke at være god nok, indføres et forbud mod sprøjtning i områderne.

Efter 12 år: Nordfyns Kommune får en vandforsyningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce