Dyrlæge Jesper Brinkmann opfordrer fugleejere til at passe på, hvis de har været i kontakt med fremmede fugle.

Brylle: Der venter hårdt arbejde forude, hvis Cherwoods Fuglehus ved Søndersø skal komme helt af med smittekilden til den bornavirus, som har ramt papegøjehjemmet. Det siger dyrlæge Jesper Brinkmann fra Borreby Dyreklinik. Han er dyrlæge for Gitte og Dorte Jensen fra Cherwoods Fuglehus.

At holde liv i den er faktisk bare at trække fuglens pinsler ud, og så er det måske bedre at få den aflivet.

Jesper Brinkmann, dyrlæge.

- Det er et stort arbejde. Volieren skal desinficeres, og gulvet skal tjæres. Det er en trist situation, og det største problem er at finde ud af, hvor mange af ens fugle, som er syge, fortæller han.

Virussen kan ikke smitte mennesker eller vilde fugle, men hvis man selv har papegøjer og har været i kontakt med syge fugle, skal man passe på, siger dyrlægen.

- Hvis man har været på marked eller andre steder med fugle, skal man skifte tøj og gå i bad, inden man håndterer sine egne fugle. Hvis man køber en ny fugl, skal den sættes i karantæne i tre måneder, og så anbefaler vi at tage blodprøver og lave en test i et laboratorium. En test er forholdsvis sikker, men man kan aldrig være 100 procent sikker på hverken en positiv eller negativ test, fortæller Jesper Brinkmann.

Ifølge dyrlægen kan mange fugle bære sygdommen uden at vise symptomer.

- Men de kan smitte andre fugle, og derfor skal man isolere dem og være meget forsigtig, når man omgås andre fugle, siger han.

Så snart fuglen begynder at vise kliniske symptomer, har den sjældent lang tid igen.

- At holde liv i den er faktisk bare at trække fuglens pinsler ud, og så er det måske bedre at få den aflivet, siger han.

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    Lokalredaktør og journalist på Fyens Stiftstidendes Nordfyn-redaktion, hvor jeg har arbejdet siden 2013. Uddannet journalist fra Syddansk Universitet samme år. Under min praktiktid arbejdede jeg også på den nordfynske lokalredaktion samt avisens samfundsredaktion og i Europa-Parlamentet i Bruxelles. I 2016 var jeg projektleder for Det Fynske Folkemøde i Odense.

Mere om emnet

Se alle
Dødelig virus: Papegøjehjem ramt af sygdom

Dødelig virus: Papegøjehjem ramt af sygdom

Dødelig virus: Papegøjehjem ramt af sygdom

Dødelig virus: Papegøjehjem ramt af sygdom

Et hjem fyldt med farverige fugle

Et hjem fyldt med farverige fugle