Drikkevand: Boring på Nordfyn er ødelagt af gift

I øjeblikket holder Veflinge Vandværk sig under grænseværdierne for de tre sprøjtegifte og rester, der er fundet i vandværkets drikkevand. Det er BAM, CGA 108906 og desphenyl-chloridazon. Bentazon som var årsag til lukningen af den tredje boring i foråret måles ikke længere i vandet. Arkivfoto

Drikkevand: Boring på Nordfyn er ødelagt af gift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forureningssagen af drikkevandet i Veflinge ender nu med, at Veflinge Vandværk skal finde et helt nyt sted til sine boringer.

Veflinge: Siden midt i maj har Veflinge Vandværk med hjælp fra drikkevandseksperter fra Rambøll arbejdet med at løse problemerne med vandværkets mest forurenede boring. Sagen med sprøjtegifte i landsbyens drikkevand dukkede op i marts i år, og den 6. april blev den forurenede boring lukket, efter Fyens Stiftstidende havde skrevet om forureningen. Siden har borefirmaet Awell og Rambøll arbejdet på at reparere og rense den lukkede boring, men uden den ønskede effekt.

Løbende målinger fra boringerne viser, at nogle af de otte fundne sprøjtegifte findes nede i det grundvandsmagasin, der forsyner i hvert fald to af vandværkets tre boringer.

I første omgang lød teorien, at vandværkets ene boring kunne være ramt af utætheder, så sprøjtegiftene lå øverst i boringen og kunne pumpes væk. Derfor gik Veflinge Vandværk sammen med Rambøll i gang med at tætne den forurenede boring og pumpe store mængder vand væk. Arbejdet har stået på siden maj og blev afsluttet den 16. oktober, hvorefter der er taget vandprøver med jævne mellemrum.

Men blandt andet indholdet af nedbrydningsproduktet BAM har ikke opført sig som forventet, og det betyder nu, at vandværket skal ud og finde sig en helt ny kildeplads.

Kommunen følger udviklingen

Jens Nielsen, der er næstformand i vandværkets bestyrelse, bekræfter avisens oplysninger:

- Den reparerede boring kommer ikke til at give rent drikkevand igen. Vi har foretaget en såkaldt afværgepumpning, men alt tyder på, at sprøjtegiftene er nede i magasinet. Nu er vi gået i gang med at kigge efter en kildeplads til nogle helt nye boringer. Men det er desværre noget der tager tid, siger Jens Nielsen.

Han fortæller også, at vandværket i øjeblikket venter på en udtalelse fra Nordfyns Kommune og Region Syddanmark.

- Vi er i gang med at undersøge nogle områder syd for byen ned mod Morud, hvor der er de nødvendige forekomster af ler, som kan beskytte grundvandet. Men det handler både om at finde det rigtige sted og derefter overbevise lodsejeren om at afgive den nødvendige jord, fortæller Jens Nielsen.

- Veflinge Vandværk leverer i øjeblikket drikkevand, hvor indholdet af disse stoffer holder sig under grænseværdierne - også for den samlede mængde af sprøjtegifte. Men de står i en situation, hvor de er nødt til at finde en anden kildeplads. Det er der ikke tvivl om. De har foret røret,for at se, om det var et overfladeproblem, men det er det ikke. Det er de nødt at handle på, siger chef for natur- og miljø i Nordfyns Kommune, Mette Højby.

Drikkevand: Boring på Nordfyn er ødelagt af gift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce