Lunde: "Koks og kæberaslere i kolonihaveforeningen" er titlen på årets dilettantforestilling i Lunde Forsamlingshus. En forestilling, der sætter både bidsk og morsomt fokus på vores lyst til at del i goderne og vores ulyst til selv at gøre den nødvendige indsats.

Den er afviklet over tre opsætninger torsdag, fredag og i aften, lørdag.

- Vi har haft fuld tilslutning af tilskuere, men det er også nødvendigt, for overordnet gælder det også om at holde liv i forsamlingshuset, siger forestillingens instrukør, Helle Dahl.

 

Helle Dahl, instruktør

Forsamlingshuset kæmper for at få råd til udskiftning at taget. Det er en bekosteligt affære for et forsamlingshus. Det koster 300.000 kroner. Foreløbigt er 50.000 på kontoen med en donation fra Fioniafonden. Sideløbende er man i gang med at søge en lang række andre fonde.

Det kræver opbakning og tilslutning fra de lokale, for uden dem, kan et forsamlingshus ikke køre, mener Helle Dahl.

Lige præcis det tema er omdrejningspunktet for årets dilettant-forestilling. Den udspiller sig i en kolonihaveforning, hvor livet går sin skæve gang, som den gør overalt i verden. Hvor ting tages for givet, hvor man tror, at det hele nok skal gå, fordi andre får dem til at gå. Og hvor ildevarslende sandheden går op for en, når ikke man selv har taget del i slæbet og pludselig opdager, at andre har taget beslutninger, man helst var foruden.

Som Helle Dahl skriver i programmets forord:

- Det kender vi jo fra hverdagen. Alle er gode til at råbe op og mene, hvad der er det rigtige at gøre. Men når det kommer til at lade sig vælge ind i sportsklubbens, skolens eller i forsamlinghusets bestyrelse, eller det mest sprængfarlige - at gå ind i politik! - SÅ lusker man hjem i stuen, lukker munden og venter på, at det er overstået. Jeg ville ønske, at vi kunne vende tilbage til dengang, det var noget, man gjorde, fordi, man interesserede sig for sin naboer, klubkammerater, kollegaer og lokalsamfundet.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.