Det gamle hus - åh, lad det stå

Frank Hess Sørensen mener, fiskehytterne er attraktive for turisterne - og underholder gerne med en historie.
Foto: Jørgen Hansen

Det gamle hus - åh, lad det stå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VESTRE MOLE: Frank Hess Sørensen løb som barn blandt fiskerhusene på havnen

BOGENSE: Kaffemaskinen snurrer, og det samme gør en varmeblæser, der holder kulden fra døren på den smukke, men kolde februardag på havnen i Bogense.

Frank Hess Sørensen sidder solidt plantet på skipperbænken i det lille rødmalede fiskerhus, som han har inviteret os indenfor i for at fortælle om.

1800 kvadratmeter

- Fiskerhytterne blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet for at rumme fiskernes garn og andre former for udstyr. Der står også kakkelovne i mange af dem, for de blev også brugt om vinteren til at bøde garn i, forklarer han.

Lige nu er han mest bange for, at fiskerhytterne skal forsvinde, fordi kommunen vil i gang med at lave en ny lokalplan for Vestre Mole:

- Men jeg kan jo ikke tro, at de kan være så dumme at fjerne dem. Den gode halv snes huse fylder jo kun omkring 1800 kvadratmeter, og vi kan da se, at de er attraktive for turisterne at kigge på om sommeren, siger Frank Hess Sørensen, der har haft sin gang på havnen, siden han var knægt.

- Min far var fisker her, og det er mine to brødre stadig. Jeg startede også med fiskeriet, men blev senere sømand og endte arbejdslivet som ansat hos DSB, fortæller han.

Ikke for pænt

Han har selv været i gang med at sætte det fiskerhus, han råder over, i stand, og mener også at andre kan gøre lidt for at højne standarden:

- Men det skal heller ikke være for pænt. Der må godt hænge lidt gamle ruser og garn, så folk kan se, hvad husene har været brugt til, mener han.

Husene administreres af Bogense Fiskeriforening, og langt de fleste brugere beskæftiger sig stadig med fiskeri. Om end mange kun på hobbyplan - husene er også blevet for små og vanskeligt tilgængelige til at bruges af de få rigtige erhvervsfiskere, der stadig har hjemme i Bogense.

- Men jeg mener, at Vestre Mole bør bevares, som den er. Ganske vist har der ikke været mange fisk her i de senere år. Men de kan komme igen, det har vi set før. Og så er der brug for plads på kajen, siger Frank Hess Sørensen, der også henviser til, at Vestre Mole i dag benyttes af muslingefiskere, der tager megen plads op - og lægger penge i kommunekassen - når de losser.

- Der har været megen uenighed om den anden side (Østre Mole, red). Men nu er den der, og så er det vigtigt, at vi kan leve i fred. Men her på vores side skulle der gerne fortsat være plads til fiskeriet, mener Frank Hess Sørensen.

Heste udenfor

Kaffen er hældt op i krusene, og Frank Hess Sørensen får besøg af sin kone og en af hendes veninder. De har tøjret deres heste uden for fiskerhytten og varmer sig nu på kaffen.

- Her gør det ikke så meget med en hestepære fra eller til. Det er ellers snart svært at færdes i de pæne gader, mener de.

- Og den der med at lave en svingbro over havnen. Hvad har de tænkt på? Det kræver jo, der er en mand, der passer den hele tiden. Men måske kan jeg få jobbet, griner Frank Hess Sørensen. Han mener nemlig, at kan folk ikke gå fra den ene side af molen til den anden, ja, så må de hellere gå til doktoren på Østre Mole.
Det gør ikke så meget med en hestepære fra eller til på Vestre Mole. Og sådan skulle det helst blive ved med at være, mener familien Sørensen.
Det gør ikke så meget med en hestepære fra eller til på Vestre Mole. Og sådan skulle det helst blive ved med at være, mener familien Sørensen.
Foto: Jørgen Hansen

Det gamle hus - åh, lad det stå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce