Debat for unge: Gymnasielever stemte rødt

STEM'RNE afholdt paneldebat på Nordfyns Gymnasium i går. Cirka 200 elever var mødt op for at høre unge kandidater til kommunalvalget dyste på ord og meninger. Foto: Louise Koustrup

Debat for unge: Gymnasielever stemte rødt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men I siger allesammen det samme, lød kritikken til politikerne i paneldebatten.

D, I, O, Ø, V, C, F og A. Partipogstaverne står klar på stole i kantinen på Nordfyns Gymnasium, og STEM'RNEs paneldebatredaktør er ved at forberede politikerne, mens gymnasieeleverne sluger det sidste af deres frokost. Oven over det hele kører en tempofyldt pop-melodi, som skal give stemning til en paneldebatten. Om lidt er der nemlig kommunalvalg, og STEM'RNE, som er det største fynske mediesamarbejde nogensinde, har kun ét mål: nemlig at få flere unge til at stemme.

Lys og lyd bliver prøvet af, og de unge bliver lovet unge og uprøvede politikere, men selv om man sporer energi og et springende afsæt i Jens Otto Dalhøjs og Peder Svenssons skridt, kan de næppe kaldes for vårhare. Resten af panelet består af Henriette Liedicke (V), Kim Jensby Jørgensen (K), Anders Funch (SF), Hjalte Daniel Hansen (S), Barzan Shekhow (Ø) og Melanie Celin Jørgensen (NB).

Alle unge politikere, som skal kæmpe om de unge vælgeres gunst og få dem til at interessere sig for kommunalvalget. For stemmeprocenten blandt de unge vælgere var alarmerende lav for fire år siden. Kun 59,4 procent af de 18-25 årige på Fyn stemte, og ved paneldebatten får eleverne at vide, at kun 48,4 procent af de 22- og 23-årige på Nordfyn bevægede sig hen til stemmeboksen ved seneste kommunalvalg.

STEM'RNE
  STEM'RNE er det mest omfattende fynske mediesamarbejde nogensinde. Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, TV 2/Fyn, TV 2, DR Fyn og Syddansk Universitet er gået sammen om en kampagne, der skal få flere unge til at stemme. Siden september har STEM'RNE kørt rundt på Fyn og øerne og talt kommunalvalg med de unge vælgere. STEM'RNE har et mål om at 80 procent af de fynske unge mellem 18 og 25 år skal stemme til kommunalvalget den 21. november. 

Lidt for meget enighed

Under det, som STEM'RNE kalder holdningsrunden, løsningsrunden og brandtalen diskuterer kandidaterne rent drikkevand, fibernet og mobilmaster, offentlig transport, aktiviteter for unge og befolkningstilvækst. Til at hjælpe sig og gymnasieeleverne har de "holdningstæppet", som de placerer sig på og dermed angiver, hvor vigtig en prioritet det omhandlende emne er. Kun én gang kommer alle tre felter på holdningstæppet i brug, og en ung mand kommer med et bud på, hvorfor der er så få unge, der stemmer til kommunalvalget.

- I siger allesammen det samme. Det er derfor, at vi unge ikke stemmer, siger han.

Og ja, det er måske mest på Christiansborg-niveau, at de store uenigheder bliver synlige, siger Kim Jensby Jørgensen, som dog i sin brandtale pointerer, at han vil prioritere trafiksikkerheden blandt de unge og stimulere frivilliglivet. Melanie Celin Jørgensen nævner behovet for at få skatten sænket, mens Hjalte Daniel Hansen prioriterer velfærd hele vejen rundt - både i skoler og blandt de ældre. Allan Ibsen, der undervejs i debatten har afløst Jens Otto Dalhøj, fremhæver, at han vil arbejde for at skabe vækst i kommunen ved at skabe nogle bedre vilkår for erhvervslivet, mens Anders Funch slår sig op på gratis psykologhjælp til alle unge. Peder Svensson lover ikke at lukke nogle skoler, og Henriette Liedicke slår på tromme for at fjerne topskatten. Endelig vil Barzan Shekhow arbejde for en kortere skoledag i folkeskolen

Til slut afsluttes med et prøvevalg, og helt i tråd med hvad Kim Jensby Jørgensen havde forudset, så står han på et rødt gymnasium. På skærmen kan man læse, at SF med 77 stemmer løber af med en suveræn sejr. Derefter kommer S med 27 stemmer, og Ø og DF får hver 17 stemmer. LA får 16 stemmer, V 15 stemmer, K 5 stemmer og NB 4 stemmer. Derudover bliver der afgivet 13 blanke stemmer.

Debat for unge: Gymnasielever stemte rødt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce