Krisen har kradset hårdt i flere små brugser, men nu er udviklingen blevet vendt i to af dem, som er ved at have overskud i regnskabet.

2015 var på mange måder et skæbneår for både brugsen i Veflinge og Nørreby.

Skulle byerne have en lokal butik, eller ville den forsvinde, som så mange andre af nabobyerne har oplevet?

Meget tyder på, at borgerne i de to byer har ladet pengepungen tale sit tydelige sprog.

Begge brugser kan nemlig se tilbage på et helt fantastisk 2015, hvor troen på en fremtid for de lokale butikker for alvor bed sig fast.

- Vi er meget tæt på at komme i mål med sorte tal, så vi kan næsten ikke få armene ned, siger den begejstrede uddeler Lars Therkelsen fra Veflinge Brugs.

For et års tid siden hang truslen om lukning tungt over brugsen på Bystævnet, men på bare et års tid er det lykkedes brugsen at øge omsætningen med hele 200.000 kroner.

Og som resultat her skifter brugsen også rammer i løbet af 2016, hvor den så at sige bliver opgraderet fra lokalbrugs til Dagli’Brugs.

Det betyder blandt andet billigere priser og i løbet af året et ansigtsløft til selve butikken.

Loyale kunder

Årsagen til det måske lidt overraskende comeback for brugsen skal ifølge Lars Therkelsen findes i godt købmandskab og byens borgere.

- Vi har set på alle vores omkostninger, og så har vi haft nogle helt utroligt loyale kunder, siger han.

Hvis Veflinge skulle fortsætte med at have en brugs, var der brug for at involvere hele samfundet, siger formanden for brugsforeningen Ulla Larsen.

- Vi skulle have stoppet tilbagegangen, men det nytter ikke noget at tvinge folk til at handle mere. Derfor har vi inddraget borgerne og spurgt til, hvordan vi kunne gøre det bedre, siger hun.

Sorte tal i Nørreby

I foråret blev brugsen i Nørreby mødt af et krav om at stille med 250.000 kroner i sikkerhed, hvis byen fortsat skulle have en butik, og i løbet af ganske kort tid havde lokalsamfundet skrabet imponerende 270.000 kroner sammen.

Den utrolige indsats er siden blevet krydret med ændrede åbningstider, og det har skabt en sund økonomi i brugsen, fortæller uddeler Bo Vasegaard Ingildsen.

- Det ser godt ud. Vi har overskud på bundlinjen, og det har vi fået i kraft af vores ændrede åbningstider, siger han.

Åbningstiderne er blevet ændret fra klokken 10 til 18 på hverdage og fra klokken 8 til 14 i weekenden.

- Hvis vi havde beholdt de gamle åbningstider, ville butikken være lukket i dag, men vores kunder nævnte selv, at det var okay med dem, at lave åbningstiderne om, og det kunne jeg godt se fidusen i, siger han.

De indsamlede 250.000 kroner har intet med overskuddet at gøre, men står blot som en sikkerhed, og foreløbig ser det ud til, at brugsen har fundet sit rette niveau.

- Folk har været gode til at komme og handle, så hvis salget bare fortsætter, er der ingen problemer i at få butikken til at køre videre, siger han.

Læs om flere af de små butikkers skæbne i Fyens Stiftstidende og på mitfyn.dk i dag.

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    Lokalredaktør og journalist på Fyens Stiftstidendes Nordfyn-redaktion, hvor jeg har arbejdet siden 2013. Uddannet journalist fra Syddansk Universitet samme år. Under min praktiktid arbejdede jeg også på den nordfynske lokalredaktion samt avisens samfundsredaktion og i Europa-Parlamentet i Bruxelles. I 2016 var jeg projektleder for Det Fynske Folkemøde i Odense.