Da Sandra Garbers Vinberg for fire år siden lå bundet til sin seng i Otterup efter et fem-seks meters styrt fra en malerstige, havde hun ikke forestillet sig, at hun kunne træne sig op til at gå. Og slet ikke til at gå på scenen i bikinifitness.

Otterup: Kalenderen siger september 2013. Sommerhusområdet i Tørresø er mennesketomt. Sandra Garbers Vinberg ligger ubevægeligt på den kolde asfalt. Råber efter hjælp, selvom ingen kan høre hende. Over hende troner et seks-syv meter højt sommerhus, som hun for lidt siden malede det allersidste på. Men hun havde for travlt, fordi hun skulle hente sin datter, Josefine. Stigen falder sammen under hende. Hun rammer sit rullestillads. Så jorden. Efter cirka en halv time får hun ringet til sin mand. Det, han husker, er, at hun skreg: Josefine.

Hvad er bikinifitness

Her styrketræner kvinder i månedsvis og kører stramme diæter for at vise deres figur frem på scenen.I bikinifitness skal man have markerede muskler eller være "hakket", som det kaldes i bodybuilder-kredse. Men man skal stadig være feminin.

For fem år siden deltog knap 100 atleter i det landsdækkende debutantstævne, som afholdes af Dansk Bodybuilding og Fitness forbund.

I 2017 var det vokset til 444 atleter - heraf var 148 bikinifitness-atleter.

"Debutantstævne 2018" holdes i Messehallerne i Herning den 31. marts og 1. april 2018.

- Josefine hørte ambulancen køre rundt derude, mens hun ikke blev hentet. Og så sagde folk: Det er en ambulance, der skal ned og hente din mor. Så hun har jo også gået igennem noget. I dag er hun den største motivation til det her.

Sådan fortæller den nu 36-årige Sandra Garbers Vinberg om dengang for fire år siden, da hun faldt fem-seks meter ned og brækkede ryggen. Noget, som satte en stopper for hendes malerfirma, hendes evne til at gå - stoppede meget af hendes liv.

- Hvis jeg skulle have toiletbesøg, bad og alt det, fik jeg hjælp af min mand. Jeg måtte kun bære en liter mælk ad gangen. Så hvem skulle tro, at jeg kunne stå her med vægt nu?

Men nu står hun med rank ryg foran mig i træningscenteret "Motion & Velvære" i Otterup, hvor hun arbejder som frivillig. Hun står her, fordi hun besluttede sig for at sejre over sig selv og sit sygdomsforløb. Og om fem måneder står hun på scenen til "Debutantstævne 2018" i Herning i kategorien bikinifitness.

Sandra tog selv styringen

- Jeg er jo halvskadet. Min udfordring er, at jeg er en lillebitte smule skæv. Og det hele drejer sig om symmetri i det her. Så jeg skal fokusere konstant på spejle og kigge, at jeg trækker lige, så jeg ikke trækker mig selv skæv.

Selvom det ikke kan ses på den robuste dame i træningscenteret i Otterup, så er Sandra Garbers Vinberg altså stadig ramt af uheldet for flere år siden.

Og det kunne hun sagtens stadig have været. Det var først efter en længere afklaring på kommunen, hvor hun til sidst fandt ud af, at hun ikke kunne få sygedagpenge på grund af sin selvstændig erhvervsdrivende mand, at hun trak sig selv op fra sygesengen.

- Jeg fandt ud af, at jeg ikke har nogen anden vej end at klare mig selv. Så kommer man altså i gang. Vil du have det her sølle liv - eller vil du vælge dit eget liv?

Svaret på det var for hende at uddanne sig til personlig træner, hvilket hun starter på til januar. Det var også den beslutning, som blev startskuddet til bikinifitness. For hvis hun skal være personlig træner, skal hun selv igennem en hård udfordring.

- Du skal have været det der psykiske pres igennem, altså hvor hårdt det er.

Dét er tiden op til en konkurrence i bikinifitness. Seks gange om ugen træner Sandra Garbers Vinberg. Otte gange om dagen spiser hun efter en madplan, hvor hvert kulhydrat er målt og vejet i gram. Det hele er timet og tilrettelagt efter, at hun skal nå at tage 10 kilo på i muskler - helst på ben og numse, så hun kan klare sig bedst til konkurrencen.

Den styring, som hun ikke havde for fire år siden, har hun fået tilbage i bikinifitness:

- Når jeg ser mig selv i spejlet, tænker jeg, at jeg er nået langt. Rigtigt langt fra, at jeg lå dernede og ingenting kunne. Det her er også det med at bevise over for mig selv, at jeg er god nok. Og at jeg kan godt. Jeg får ligesom mit sygdomsforløb draget til jorden ved, at jeg kommer derop og står.

  • 3305486

    Af: