En lille flok beboere og personale fra Kærgården i Otterup har hygget sig nogle dage ved Ringkøbing Fjord

Otterup: Nogle gange kan dagene måske godt ligne hinanden, når man er beboer på et plejehjem.

Maden serveres på samme tid, man oplever de samme ting og ser de samme mennesker. Står op og går i seng på faste tidspunkter.

Men for otte beboere fra Hus D på Kærgården i Otterup blev hverdagen lagt på hylden, da de sammen med fem fra personalet drog på ferie til den idylliske Bork Havn i bunden af Ringkøbing Fjord.

Beboerne, der er mellem 60 og 100 år, sad - på nær én - i kørestol, så der var visse udfordringer, når man skulle på oplevelse i lokalområdet.

Én beboer og de fem personaler skubbede, og så kunne man på skift gå med to stole eller være to om at skubbe tre stole.

- Det har været helt fantastisk at se, hvordan beboerne nød ferien i fulde drag. Alle var glade og godt tilpas, selv om omgivelserne blev skiftet ud og hverdagens rutiner brudt.

- Det er fint at flytte spisetiderne, droppe middagssøvnen, gå i seng og stå op på andre tider end man plejer. Det er sundt for både beboere og personale.

- Faktisk oplevede vi, at alle var oppe, og vi spiste fælles morgenmad allerede klokken otte, efter at man havde fået hjælp af personale, som stadig var i nattøj, fortæller Mette Black fra Hus D.

Sådan en ferie er ikke en oplevelse, man kommer sovende til. Det er et stort arbejde at planlægge, få pakket, komme af sted og endelig at være af sted.

Mange interessetimer

Personalet har været nødt til at lægge rigtig mange interessetimer i ferien, både før og under.

- Man er jo på hele døgnet mens man er af sted. Så er der pludselig en personlift, som ikke virker og en kørestol, der mister det ene forhjul, men vi har fået lov til at være sammen på helt andre betingelser, end hverdagen byder på.

- Bare være sammen og ikke tænke på det man ellers skulle nå. Tage dagen som den kommer og de udfordringer, den kunne byde på, siger Mette Blach.

Økonomisk har huset sparet sammen i fem-seks år og søgt legater. Maden har beboerne betalt hjemme, så det endte med, at ferien ikke kom til at koste noget.

- Vi har stadig meget glade og positive beboere, som alle har spurgt om vi skal af sted igen til næste år.

- Selvfølgelig skal vi det. Nu skal vi have sat gang i opsparingen. Det har været en fantastisk oplevelse for os alle, lyder det fra personalet på turen.

  • Af: