Byggesager er tidsrøvere

En af de verserende byggesager handler om Jerstrup Herregård, der ifølge et dokument fra Nordfyns Kommune udlejer bygninger, der endnu ikke er godkendt.
Foto: Kim Rune

Byggesager er tidsrøvere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordfyns Kommune døjer med flere sager om folk, der bygger på livet løs uden tilladelse. - De laver alle mulige krumspring, siger direktør

Nordfyn: Det kan være tidskrævende og dyrt at få en byggetilladelse eller få godkendt en bolig til beboelse. Derfor prøver mange ved diverse krumspring at krybe udenom. Det fortæller direktøren for Teknik og Miljø i Nordfyns Kommune, Henrik Boesen.

- Vi bruger enormt mange resurser på sager, hvor folk udlejer en bygning til beboelse, uden at den er godkendt til det. Det koster en masse arbejdstimer, og det går ud over lejerne, siger Henrik Boesen.

Blandt andet kan man ikke få boligstøtte, hvis man har lejet sig ind i en bygning, der ikke er godkendt som bolig

- Jeg har for nylig haft en grædende kvinde på mit kontor, fordi hun havde lejet sig ind det forkerte sted, og derfor ikke kunne få boligstøtte, fortæller Henrik Boesen.

Snyd og krumspring

Nogle bygninger kan også være direkte farlige at opholde sig i.

- For nylig var der en sag, hvor vi blev nødt til at bede en beboer i et hus om at flytte ud, da det simpelthen var livsfarligt at opholde sig i boligen, fortæller Henrik Boesen.

Direktøren anslår, at Nordfyns Kommune i øjeblikket har i omegnen af 50 sager liggende, og mange af dem kan tage år om at blive afsluttet.

- Vi oplever for eksempel, at udlejer prøver at snyde ved at opgive en forkert adresse, at han ikke svarer tilbage på vores henvendelser eller simpelthen ikke leverer den nødvendige dokumentation for, at eksempelvis regler omkring brandsikkerhed overholdes. De laver alle mulige krumspring, og mange af dem kender alle hullerne i systemet, siger direktøren.

Påbud til herregård

Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af en af de aktuelle sager, som Nordfyns Kommune bokser med. Det drejer sig om Jerstrup Herregård, hvis ejer ifølge et dokument fra kommunen endnu ikke har fået en byggetilladelse - eller for den sags skyld dokumenteret, at de brandtekniske forhold er i orden.

På trods af dette annoncerer man på herregårdens hjemmeside, at bygningerne er nyrenoverede, og at det er muligt at leje både konferencesal og ferieværelser. Nordfyns Kommune har givet Jerstrup Herregård et varsel om påbud og en frist frem til 1. marts til at få lovliggjort forholdene.

- Det handler om nogle branddøre, som vi ikke har fået sat i endnu. Vi har fået et lille spark bagi, og nu kommer der styr på det, siger arkitekt på projektet, Steen Kjær, som indehaveren af Jerstrup Herregård, Ingelise Schimco, henviste til, da Fyens Stiftstidende ringede for at få en forklaring.

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune, Kim Johansen (S), er alvorligt træt af de mange uafsluttede byggesager.

- Det irriterer mig grænseløst, og jeg tænker specielt på lejerne, der indimellem kommer i klemme, siger han.

Begrænset håndhævelse

Når Nordfyns Kommune opdager ulovligheder, er der ikke mange muligheder for at tvinge bygherrer eller udlejere til at rette ind.

Først når der er sendt et varsel, et varsel om et påbud, et påbud og til sidst er lavet en politianmeldelse kan udlejer eller bygherre slæbes i retten og blive pålagt en bøde.

- Jeg mener, at det i visse tilfælde ville være rigtig godt, hvis man kunne udskrive en bøde med det samme, så sagerne ikke skal trækkes i langdrag, siger Henrik Boesen.

Kim Johansen er også træt af den lange sagsbehandling, der er på sagerne.

- Det er en lang og dræbende vej, man skal igennem, men sådan er det rent lovgivningsmæssigt, siger politikeren.

Byggesager er tidsrøvere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce