NaturErhvervstyrelsen har gentagne gange fundet ulovlige sprøjtemidler hos nordfynske landmænd

Det skorter ikke på dybt forældede og strengt forbudte sprøjtemidler hos en række nordfynske landmænd.

Det afslører kontrolbesøg fra NaturErhvervstyrelsen i 2013, 2014 og 2015, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.

Flere af de ulovlige sprøjtemidler er så gamle, at landmanden ikke burde være i tvivl om, at de har været på forbudslisten i mange år.

- Hvis man anvender midler som Bayleton 25 WP og Derosal fl. er det helt klart ulovligt, for de er udgået for mange år siden, og dem kan man ikke anvende uden at vide, at det er ulovligt. Ellers følger man slet ikke med, siger professor Per Kudsk fra Insitut for Agraøkologi på Aarhus Universitet, som Fyens Stiftstidende har bedt kommentere de forskellige fund af sprøjtemidler.

Kan skyldes sløseri

En del af de fundne sprøjtemidler bør ifølge Middeldatabasen slet ikke opbevares sammen med fødevarer, men der er altså risiko for, at de er endt ulovligt på markerne, hvis landmanden har valgt at se stort på ulovligheden i at sprøjte med dem.

Per Kudsk slår dog fast, at en del fund af ulovlige sprøjtemidler generelt skyldes, at landmænd og gartnerier ikke får ryddet op i skabene.

- Der findes to grupper. I den første kan man ikke komme uden om, at det er en bevidst ulovlig anvendelse. I den anden gruppe snakker vi om midler som for eksempel Refugon, der blev forbudt, men som kom tilbage med en begrænset godkendelse. Det er stadig ulovligt, men i princippet kan man gå ud og købe det samme produkt lovligt. I mine øjne kan man ikke gradbøje reglerne, og det er stadig forbudt, men konsekvenserne er måske til at overse, siger han.

- Få det nu fikset

Landboforeningen Centrovice bruger mange ressourcer på at rådgive landmænd om sprøjtemidler, men formand Niels Rasmussen erkender, at det halter en del for nogle landmænd.

- Jeg kan kun sige, at de for pokker skal få det fikset. Vi kan ikke lave om på reglerne, men det er altså til at håndtere, hvis man har opmærksomhed på det, siger han.

Ifølge Niels Rasmussen kan det dog også være lidt af en jungle at finde ud af, hvilke dunke i skabet, som er ulovlige.

- Et middel, som var lovligt sidste år, kan være ulovligt i år, fordi det er blevet regodkendt og har fået et andet godkendelsesnummer. Der bliver registreret mange overtrædelser, men man kan ikke sætte lighedstegn mellem det og ulovlige kemikalier, som er til skade for miljøet, siger han.

Læs mere i Fyens Stiftstidende og på mitfyn.dk i dag.

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    Lokalredaktør og journalist på Fyens Stiftstidendes Nordfyn-redaktion, hvor jeg har arbejdet siden 2013. Uddannet journalist fra Syddansk Universitet samme år. Under min praktiktid arbejdede jeg også på den nordfynske lokalredaktion samt avisens samfundsredaktion og i Europa-Parlamentet i Bruxelles. I 2016 var jeg projektleder for Det Fynske Folkemøde i Odense.