Bland Dig Prisen: Kirsten vil gøre Bogense til landets reneste by

Kirsten Boie, der her har hånden fuld af cigaretskod, er vokset op i Trelde Næs ud mod Vejle Fjord. Hun har tidligere boet i Langeskov med sin mand, men nu bor ægteparret i Kirkestræde i Bogense. Foto: Emil Hermann

Bland Dig Prisen: Kirsten vil gøre Bogense til landets reneste by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I flere år har Kirsten Boie på frivillig basis samlet tusindvis af cigaretskod og andet affald op i Bogense. Hun har en drøm om at gøre købstaden til Danmarks reneste by.

Bogense: Kirsten Boie kan ikke lade være med at kigge ned på brostene, mens vi går ved den gamle havn i Bogense. Efter højest et par minutter har hun samlet omkring 20 cigaretskod på et lille areal lige ved siden af en skraldespand op mod Adelgade.

Det gør den frivillige miljøarbejder for Turismens Venner Nordfyn vred. Gennem flere år har 66-årige Kirsten Boie bukket sig for at samle tusindvis af cigaretskod op i Bogense, og det bliver hun ved med, fordi hun vil passe på miljøet.

- Det piner mig at se den ligegyldighed, som folk viser, når de smider et skod på jorden. Jeg ved jo, at skoddet vil forurene vores grundvand, hvis det får lov til at ligge i noget tid og bliver udsat for regnvand, som kan føre nogle af de miljøfarlige stoffer ned i vores undergrund. Og så der er jo dyrene, der også tager skade af forureningen, siger Kirsten Boie.

Kirsten Boie har tidligere skrevet til British American Tobacco, som er verdens næststørste tobakselskab. Her ønskede hun svar på, hvad de gør for at få deres kunder til at lade være med at smide cigaretskod på gader, stræder og i naturen.

- Jeg modtog en lang og venlig skrivelse fra dem. De skrev, at de gør alt, hvad de kan for at løse problemet, siger Kirsten Boie.

Bland dig Prisen
Bland Dig Prisen uddeles for sjette gang på Det Fynske Folkemøde lørdag den 1. september.

Foruden æren får vinderen af prisen 25.000 kroner.

Du kan indstille kandidater fra Nordfyn ved at sende en e-mail til adressen sasa@fyens.dk

I 2013 vandt Busbanden fra Morud den første Bland Dig-pris, og i 2016 gentog lektiecaféen fra Veflinge bedriften.

Fyens Stiftstidende skriver sommeren over om nordfynboer som er kendt for at blande sig.

Har du gode eksempler, kan du sende dem på adressen nordfyn@fyens.dk.

Du kan også finde flere informationer på facebooksiden "Bland Dig Prisen".
På ganske få minutter fandt Kirsten Boie omkring 20 cigaretskod tæt ved en skraldespand i den gamle havn i Bogense. Foto: Emil Hermann
På ganske få minutter fandt Kirsten Boie omkring 20 cigaretskod tæt ved en skraldespand i den gamle havn i Bogense. Foto: Emil Hermann

Landets reneste

Kirsten Boie oplyser, at det koster Københavns Kommune to kroner hver gang, der bliver smidt et cigaretskod. Og så er der belastningen på miljø og dyr, som ikke kan gøres op i kroner og øre.

- Jeg kunne have tjent rigtig mange penge her i Bogense med alle de poser, som jeg har fyldt med skod, påpeger hun og griner lidt.

Kirsten Boie, som for syv år siden flyttede fra Langeskov til Bogense med sin mand for at bo tæt på vandet, har altid interesseret sig for miljøet. Hun har et håb om at gøre Bogense til Danmarks reneste by.

- Det er min drøm. Det vil gøre vores by til en attraktion, hvis det lykkes for os, og jeg tror på det, hvis lokalbefolkningen er klar til at bakke op omkring projektet, for jeg kan selvfølgelig ikke klare det alene, påpeger Kirsten Boie.

Flere andre medlemmer fra Turismens Venner er allerede røget med på affaldsbølgen og tager en pose med i hånden, når de går en tur.

- Det er et vigtigt signal at sende, og jeg håber, at endnu flere er klar på at blive en del af holdet, fortæller hun.

Ikke politimand

Når Kirsten Boie møder folk, der smider cigaretskod eller affald på gaden, så er hun ikke bleg for at starte en dialog med dem. Hun mener, at det er vigtigt at gøre folk kloge på den skade, som de forvolder på miljøet.

- Jeg er slet ikke ude på at være politimand, men jeg tror på, at de fleste folk vil lytte efter, hvis man taler stille og roligt til deres fornuft. Nogle er villige, mens andre er fuldstændig ligeglade, siger hun.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening smides der hver dag omkring ni millioner cigaretskod på gader, veje og i naturen, og det er dermed Danmarks mest almindelige affald. På årsplan bliver det til over tre milliarder cigaretskod.

- Det er rystende, og vi er nødt til at gøre noget ved det, pointerer Kirsten Boie.

Bland Dig Prisen: Kirsten vil gøre Bogense til landets reneste by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce