Ad nye tangenter i to nordfynske kirker

Selv om gudstjenesterne i de to kirker ofte ligger i forlængelse af hinanden om søndagen, er det som regel vidt forskellige salmer, som Uffe Richter Hansen (ved tangenterne) og Lars Enegård Nicolajsen skal forberede sig på. - Det kræver lidt mere koncentration, erkender Lars Enegård Nicolajsen.
Foto: Tim K. Jensen

Ad nye tangenter i to nordfynske kirker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirkerne i Søndersø og Skamby deler nu organist og kirkesanger og må have en fælles kalender for, hvornår der er gudstjeneste

SKAMBY/SØNDERSØ: To kirker, to problemer. I Søndersø Kirke stod man og manglede en organist, mens man i Skamby Kirke kiggede langt efter en ny kirkesanger.

Løsningen lå imidlertid lige for - og nu deler de to kirker organist og kirkesanger. Således synger kirkersanger ved Søndersø Kirke Lars Enegård Nicolajsen nu også for i Skamby Kirke, mens organist ved Skamby Kirke Uffe Richter Hansen også slår orgeltonen an i Søndersø Kirke.

- Vi stod uden organist og rev os i håret. Vores organiststilling er kun på halv tid, og med de skæve tider kan det være svært at finde - og holde på - folk. Så søgte Skamby Kirke en kirkesanger og så tænkte jeg, at de har, hvad vi har brug for og omvendt, siger Ulrik Revsbech, der er sognepræst i Søndersø Kirke.

Der har ifølge Ulrik Revsbech ikke tidligere været lignende ordninger i de to kirker, men der var ikke langt fra tanke til handling. Der blev holdt flere møder - blandt andet i de to menighedsråd.

- Alle var enige om, at det var en god idé. Fordelen er, at organiststillingen bliver en fuldtidsstilling. Ideen er blevet diskuteret op gennem systemet til Kirkeministeriet, for det er ikke en ordning, der har været så brugt, forklarer Ulrik Revsbech og tilføjer:

- Jeg er lykkelig for denne ordning.

Også hos de to hovedpersoner, Uffe Richter Hansen og Lars Enegård Nicolajsen, er der tilfredshed med løsningen.

- Det er fedt, for jeg har haft aftenskolehold, musikskole og kor ved siden af arbejdet som organist. At jeg nu har en fuldtidsstilling betyder, at jeg har kunnet slippe aftenskoleholdet. Det er rart ikke at have aftenarbejde, når man som jeg har tre børn, siger 39-årige Uffe Richter Hansen.

På samme måde har 47-årige Lars Enegård Nicolajsen haft mulighed for at sortere i sine andre beskæftigelser.

- Jeg har det fint med at skulle synge i to kirker. Jeg har taget meget rundt at spille til fester. Det gør jeg stadig, men det er fint at kunne skære lidt ned i den del af arbejdet, siger kirkesangeren.

Drøn på forspil

Musikerne er enige om, at samarbejdet mellem dem fungerer rigtig godt. Men for Uffe Richter Hansen har det taget lidt tid at vænne sig til at spille på to forskellige orgler. De to orglers tangenter er nemlig begge delt op i to rækker, der "styrer" hovedværk og brystværk.

- Hovedværket er det, man bruger, når der skal knald på under salmerne, mens brystværket bruges ved forspil, når der skal spilles knapt så højt. I Skamby Kirke sidder hovedværket nederst og brystværket øverst. I Søndersø er det lige omvendt, så jeg er kommet til at bytte rundt et par gange, indrømmer Uffe Richter Hansen med et skævt smil.

Sognepræst i Skamby Kirke Kirsten Clement glæder sig også over den nye ordning, selv om der har været et praktisk problem:

- Gudstjenesterne i de to kirker kan selvfølgelig ikke finde sted på samme tid. Men det har vi også fundet en god løsning på, mener Kirsten Clement.

At de to kirker nu deler organist og kirkesanger betyder altså også, at de deler kalender. Konsekvensen er, at der som regel er gudstjeneste klokken 10.00 i Søndersø Kirke om søndagen, mens kirkegængere i Skamby må vente til klokken 11.30.

Ad nye tangenter i to nordfynske kirker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce