Ældre og syge: Nogle skal flytte for at kabalen skal gå op

Det tidligere plejecenter Fredensbo i Særslev blev i august indviet efter en større renovering, og det skal nu være centrum for kommunens tilbud på psykiatri- og handicapområdet. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Ældre og syge: Nogle skal flytte for at kabalen skal gå op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nye budget, som politikerne er enige om, sætter skub i en større kabale på handicap-, psykiatri-, ældre- og sundhedsområdet.

Nordfyn: Det er en kabale af de helt store på det, der samlet kaldes voksenvelfærdsområdet, som Nordfyns Kommune har taget hul på ved at afsætte et større millionbeløb i det budget, som alle fem partier skrev under på fredag den 21. september.

Kabalen betyder, at der skal bygges nyt, at funktioner flyttes og samles, at nordfynboer, der har brug for kommunens hjælp, får nye tilbud, og at nogle ældre og nogle udviklingshæmmede skal flytte - hvis de vil.

Fyens Stiftstidende fortalte mandag om første del af den store rokade, der betyder, at Botilbuddet Vesterled i Søndersø for 10 udviklingshæmmede lukkes, og der i stedet oprettes et nyt botilbud ved Møllehaven i Bogense.

Det kræver, at der først bygges et nyt hus ved Møllehaven med plads til 12 personer med en senhjerneskade (for eksempel opstået ved en trafikulykke eller blodprop i hjernen), og det er her, den helt store investering ligger. 27,596 millioner kroner er der i budgettet afsat til byggeri i 2020 og 2,2 millioner i 2019 til projekteringen.

Psykiatri på Fredensbo

En anden del af den store plan, der omfatter handicap- og psykiatriområdet, centrerer sig om Fredensbo i Særslev, der netop er renoveret.

Her er det tanken at indrette fire midlertidige boliger. De kan for eksempel bruges af personer, der er i risiko for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling eller er udskrevet fra afdelingen, selv om de stadig har brug for massiv støtte.

Fredensbo skal desuden rumme et rådgivningscenter for personer, der er tilknyttet psykiatrien, ligesom det er tanken, at der skal være uvisiterede tilbud i Bogense, Otterup og Søndersø/Særslev til personer med psykiske problemer.

Både Vesterled-Møllehaven flytningen og planerne omkring Fredensbo er omfattet af den store plans trin 1.

Ældre skal flytte

Næste step, trin 2, betyder, at en del ældre skal flytte, hvis kabalen skal gå op.

Det drejer sig om beboerne i Hus 1 og Hus 2 på Plejecenter Vesterbo. For de to huse ønsker kommunen at indrette til 20 akutpladser til patienter, der bliver udskrevet fra hospitalet, før de er i stand til at klare sig med den hjælp, de kan få i egen bolig.

Ligesom med de udviklingshæmmede i Botilbud Vesterled gælder det for beboerne i de to plejecenter-huse, at kommunen ikke kan tvinge dem til at flytte, fordi det er deres egne boliger.

Men på det punkt er formanden for Social- og Sundhedsudvalget Mogens Christensen (V) fortrøstningsfuld:

- Vi har jo før prøvet at skulle flytte nogen, og det er lykkedes, når vi kan give et ordentligt tilbud. Men det er selvfølgelig en længere proces at gennemføre det, og det skal selvfølgelig være med forståelse fra de borgere, der bor i boligerne, siger formanden.

Ældre og syge: Nogle skal flytte for at kabalen skal gå op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce