4000 km pilgrimsrejse på cykel

Klar til start. Kirsten Rexbye og Ib Skovgaard Larsen har købt splinternye cykler til pilgrimsfærden. Med sig har de telt og soveposer, så de kan campere, hvis der ikke er et herberg i nærheden.
Foto: Robert Wengler

4000 km pilgrimsrejse på cykel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFGANG: Hasmark-par på cykeltur til Nordspanien

HASMARK: De vil cykle til et af kristendommens mest hellige pilgrimssteder, Santiago del Compostella i Spaniens nordvestligste hjørne.

En smuttur ned gennem Europa på cirka 4000 kilometer, som parret har beregnet bare 40 dage til.

Deres drøm om livets cykeltur har været mange år undervejs. Den startede med, at de ville cykle til Afrika - som en ren oplevelsestur.

Men så fandt de ud af, at der var et andet mål med mere indhold: Pilgrimsstedet dernede på det spanske horn, som tusindvis af mennesker valfarter til hvert år for at få syndsforladelse ved at berøre apostlen Jacobs gravmonument i domkirken.

- Vi er ikke mere religiøse eller troende end de fleste danskere. Men efter at have læst og hørt om alle de kristne, der gennem århundrederne er gået på pilgrimsfærd til Santiago, besluttede vi at bytte Afrika ud med Spanien.

Taknemmelighedsrejse

Kirsten og Ib kalder ikke deres færd for en pilgrimsrejse.

-Vi kalder den en taknemmelighedsrejse. Vi har ikke dynger af penge, men vi betragter det at være sunde og raske og hver dag have nok til at vælge, hvad vi vil spise, som et enormt privilegium, vi gerne symbolsk vil takke for i Santiago del Compostella, siger de.

- Nogle har så store forventninger til livet, at de aldrig bliver opfyldt, og derfor går de rundt og er sure og bitre, lige fra de står op om morgenen, siger Kirsten.

- Man kan også skrue sine krav ned - og vælge at stå op og være glad for dagen og livet.

Ib supplerer: - Min søster er for eksempel meget voldsomt invalideret af sklerose, og ikke den største lottogevinst ville kunne ændre på det. Jeg er så privilegeret, at jeg hver dag kan bøje mig ned og binde mine sko - og i øvrigt gøre lige hvad jeg har lyst til. Det er der da grund til at takke for.

Tirsdag 30. april klokken 06.30 stiger parret op på de nyindkøbte jernheste i Hasmark, og det eneste, der ligger helt fast, er, at de skal være hjemme igen senest 1. juli.

Her kalder jobbene, der for Kirstens vedkommende er som bankfunktionær og kirkesanger i Hasmark, for Ibs som socialpædagog i Nyborg.

Omvej til Horsens

Kirsten og Ib, på 46 og 47 år, har altid holdt af at cykle. De har været på mange ferieture både her og i udlandet, men har aldrig været ude i noget, der bare minder om det, der venter.

Og så starter de endda med en omvej. Første mål er Tyrsted Kirke i Horsens, hvor en af de første danske professionelle pilgrimme, Peter Kæller, der i 1300-tallet gik både til Jerusalem og Santiago med egne og andres medsendte synder, har fået et gravmæle.

- Hans ligsten, der står i våbenhuset, skal lige have et klap, før vi drager i hans fodspor, siger Ib Skovgaard Larsen.

En dagsmarch på 100 km - på cykler, der hver har 20 kg bagage - afskrækker ikke parret. De regner med at vinde tid på den første flade strækning i Tyskland. For der skal være plads til en ekstra dag i Paris, hvor Ib har tænkt sig at stille cyklerne op ad Eiffeltårnet for at få et godt billede. Tid kræver også Pyrenæerne, hvor den "hellige strækning" på 800 km begynder, og hvor parret skal have et "pilgrimspas", der gør dem berettigede til at overnatte på de mange pilgrimsklostre og herberger undervejs.

Velsignelse i kirken

Helt forsage livets verdslige glæder har parret langtfra tænkt sig.

- Jeg ville have det underligt med at tage på en pilgrimsrejse, hvor man ikke kunne drikke vin. Gjorde Jesus ikke vand til vin? Den glæde under både Vorherre og Peter Plyds os helt sikket, siger Ib Skovgaard Larsen.

Som i gamle dage har parret sikret sig de nødvendige anbefalinger. Hasmark-præsten, Georg Klinting, vil i dag under gudstjenesten velsigne Kirsten og Ibs pilgrimsfærd, ligesom han også har lovet at skrive en anbefaling om, at parret er gode og ordentlige mennesker, som man godt kan lukke ind i herbergerne undervejs til det hellige sted.

4000 km pilgrimsrejse på cykel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce