3.d på tur til universets fødsel

CecilieJuel Sørensen, Karen-Louise Søgaard og deres klassekammerater deltog i forskningen, da der skulle tages prøver fra en lagdelt sø i Italien. Her er det dog dammen bag Nordfyns Gymnasium, pigerne studerer nærmere.
Foto: Thomas Fredberg

3.d på tur til universets fødsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eleverne i 3. d på Nordfyns Gymnasium kom helt tæt på teorierne om universets tilblivelse, da de i sidste uge var i Schweiz

NORDFYN: Efter 10 dage med vandprøver, bakterieanalyser og partikelstråler er eleverne fra 3.d atter tilbage på Nordfyns Gymnasium, hvor de er i fuld gang med at bearbejde de mange indtryk, de har fået med hjem fra den netop overståede studietur til Schweiz.

På turen besøgte eleverneforskningscenter Cern, hvor nogle af verdens førende videnskabsmænd ugen forinden forsøgte at genskabe forholdene omkring universets fødsel.

En proces der under hele verdens bevågenhed blev startet op i en enorm accelerator, der sender partikelstråler rundt med noget nær lysets hastighed.

Ingen kitler

Eleverne fra Nordfyn tog dog oplevelsen med ophøjet ro.

- Det var selvfølgelig utrolig spændende, men jeg havde forventet, at alt ville være meget større. Og mere klinisk. Jeg havde troet, vi ville møde en masse hvide kitler, men de fleste var helt almindeligt klædt, fortæller Karen-Louise Søgaard, der er en af de 15 elever, der var med på turen.

Hendes klassekammerat Cecilie Juel Sørensen nikker.

- Jeg havde også forestillet mig et mere high-tech-agtigt miljø, men det var det slet ikke, siger hun.

Efter to dage på Cern gik turen videre til den italienske del af alperne. Her var det søen Lago Cadagno, der fik elevernes opmærksomhed.

Lago Cadagno er speciel, fordi søens vand har en sammensætning, der svarer til den, der var, da der for millioner af år siden opstod liv på jorden.

Og det fik eleverne helt tæt på.

- Vi blev roet ud på en platform midt på søen, hvor vi så pumpede vandprøver op fra forskellige dybder, fortæller Cecilie Juel Sørensen.

- Vandet i overfladen ligner helt almindeligt vand, men længere nede bliver det helt rødt, og endnu længere nede stinker det frygteligt af rådne æg. Det er, fordi søen er lagdelt, forklarer Karen-Louise Søgaard.

Da eleverne havde samlet tilstrækkelig mange prøver ind, blev de roet tilbage til laboratoriet, hvor bakterieindholdet i vandprøverne blev undersøgt nærmere.

- Og de bruger også vores resultater i den videre forskning. Det er lidt vildt, lyder det samstemmende fra de to gymnasiepiger.

3.d på tur til universets fødsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce