33 års bagværk er slut

For 73-årige Inge Jensen og hendes søn, bagermester Jan Jensen, har Søndersø Centret fyldt 33 år af familiens liv. Nu har de solgt livsværket, Bagergaarden, til nye indehavere, mens centret endnu en gang har skiftet hænder.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

33 års bagværk er slut

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordfynsk bager- familie siger farvel til butikscentret, som de har fulgt på godt og ondt i fire årtier. Bagergaarden er solgt fra den 1. oktober

SØNDERSØ: Smørkager og kanelsnegle må bagermester Jan Jensen og hans mor Inge fremover købe hos bageren.

De to generationers favoritter blandt wienerbrødet er ikke længere blot bagværk i bageriet, som hentes ud af ovnen på Bagergaarden i Søndersø Centret.

Der er nye boller på vej hos hele Søndersøs travle bager gennem tre årtier.

- Jeg har solgt bageriet med overtagelse fra den 1. oktober. Nu er det slut, siger bagermester Jan Jensen.

Han overtog den travle bagerbutik med knap 20 ansatte i 1997 efter et generationsskifte. Før den tid var det forældrene, som drev butikken i et hjørne af centret. Som de havde gjort det siden 1974.
I Stiftstidende fra 1980 kan man læse om centrets første trængsler. Siden har bagerne været vidne til en lang række af ejerskifter.
I Stiftstidende fra 1980 kan man læse om centrets første trængsler. Siden har bagerne været vidne til en lang række af ejerskifter.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Gård blev revet ned

- Det var Viggo Brunse, købmanden, der spurgte, om vi ville være med i et nyt center i Søndersø. Det spekulerede vi ikke længe på og sagde ja, husker Inge Jensen fra Rue, som sammen med sin mand havde det lille Rue Bageri op igennem 60'erne.

Det var i 1972, da danskerne havde travlt med at tage afsked med den gamle konge og sige ja til EF, at den stråtækte gård blev revet ned. De næste par år blev det nye overdækkede nordfynske butikscenter opført i centrum. Med plads til otte butikker rundt om det lille torv. Blandt andre Bagergaarden.

- Jeg ville ha' kaldt det "Den gamle Bagergaard" efter en bager i Roskilde. Men den gik ikke, og så blev det til Bagergaarden, fortæller Inge.

Den næste håndfuld år var der fuld tryk på danskernes købelyst. Nordfynboerne strømmede til det lille center og inflationen galopperede i takt.

- Uha, det gik godt. Det var helt vildt. Vi havde forventet at sælge for 15.000 kroner om ugen, men solgte for 70.000 kroner allerede i starten, bemærker Inge.

Det lille center under tag blev udvidet i slutningen af 70'erne og fik plads til i alt 14 butikker. Dame- og herretøj, tæpper, kiosk, skobutik, optiker, bank og købmand.

Alt i udvalgs- og dagligvarer kunne stort set fås i centret, hvor konkurrencen fra de odenseanske butiksliv og centre endnu ikke var mærkbar på Nordfyn.

- Det kørte bare, erindrer Inge om de store forbrugsaftener, der blev holdt på torvet. Her troppede over 300 mennesker op mellem butikkerne den ene gang efter den anden.

Men så gik det galt med både forbrug og overforbrug. Indtjeningen udeblev, og det samme gjorde huslejerne. Centret gik konkurs.

- Mange af de nye havde svært ved at klare huslejerne. Men vi arbejdede bare videre. Vi havde travlt som aldrig før, husker Inge om en stab på fire bagersvende og i alt 23 ansatte, da der var travlest.

Bageri og butik blev udvidet med en café, og samtidig blev der bagt boller og bagværk til en række daglivevarebutikker i Veflinge, Morud og Skamby. På samme tid skiftede centret ejere, som bagerfamilien på Bagergaarden skiftede plader i ovnene.

- Centret har skiftet ejere mindst syv gange, siden jeg begyndte hos mine forældre i 1981. Hver gang der kom nye ejere, så håbede vi jo hele tiden, at det blev bedre. De lovede fornyelse, men intet skete, bemærker Inge og Jan.

Hvor alle andre til sidste har måttet opgive i det forsømte center, så har Bagergaarden overlevet alle de nye ejere, tomme butikslokaler og et åbenlyst forfald.

- Det har været trist. Men vi har været heldige, at vores kunder kom alligevel. Vi har kun haft fremgang, forsikrer mor og søn.

Bageren forsætter nu på nye hænder i centret. Sammen med fysioterapi, tøjbutik og pizza-bar.

33 års bagværk er slut

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce