- Ingen risiko for Odense Fjord

Stiftstidendes omtale i mandags af havets voldsomme indhug på Enebærodde.

- Ingen risiko for Odense Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EROSION: Et gennembrud af Enebærodde vil sande til igen, forsikrer ingeniør i Kystdirektoratet

OTTERUP: Vinterens storme og et oprørt hav har gjort et kraftigt indhug i Enebærodde.

Men også flere andre lokaliteter langs den nordfynske kyst fra odden til Tørresø Strand har smagt det salte vand.

Erosionen gnaver voldsomt, og blandt andet ved Jørgensø Strand er der meldinger om, at havet har "spist" store mundfulde af de bløde skrænter.

Selv om havet og det salte vand skulle bryde igennem Enebærodde og rulle ind i Odense Fjord, så vil det ikke få nogen betydning for hverken fjordens vand eller strømforhold.

Det vurderer ingeniør John Jensen fra Kystdirektoratet i Lemvig, der også er myndighed på de omfattende sandfodringer langs nordkysten.

- Der er ingen risiko for fjorden, og på trods af et gennembrud, så vil havet kun få ringe indflydelse, siger John Jensen.

Sander til igen

De seneste vinterstorme har sendt havet dybt ind i den seks kilometer lange odde. På det smalleste sted er der mindre end 50 meter mellem hav og fjord og kampesten i en halv meters størrelse ligger hulter til bulter med rester af gammelt beton og vidner om havets alvorlige strandhugst på den smalle odde og grusvej.

Men selv om Kattegat bryder igennem i en kombination af højvande og storm fra nord, og de yderste kilometer af sandodden isoleres i form af en ø, så vil hullet sandsynligvis sande til igen af sig selv.

- Det ser vi gang på gang på andre tanger. De sander til igen, for det er jo præcis på den måde, at de i sin tid er dannet, forklarer John Jensen.

Som myndighed for kystbeskyttelsen står Kystdirektoratet bag tilladelsen om sandfodring til det nordfynske dige- og kystsikringslag, der over en 10-årig periode er i gang med at forstærke kysten.

Men sommerhusejer i første række ved Jørgensø, Henning Kamp Hansen, sår tvivl om berettigelsen efter de seneste storme. Han har skrevet til både Fyns Amt og Otterup Kommune og foreslår at kystsikringen snart evalueres.

Strandens balance

- Stormene har anrettet større skader på diget end orkanen i 1999. Sandstranden er lavere end den har været i de seneste 50 år, og den næste storm vil virkelig rasere diget med stor skade, påpeger beboeren. De bløde grus- og sandskrænter er eroderet væk, og høfderne kan ikke længere holde havet på afstand.

- Måske er det kystsikringen, der skaber uorden i strandens balance, bemærker Henning Kamp Hansen.

Ingeniør John Jensen mener derimod, at sandfodringen blot er en måde at efterligne naturen på.

- Der sker en transport af sandet mod øst - mod Gabet. Uden de store mængder sand vil der ske en tilbagerykning af kysten, siger han.

- Ingen risiko for Odense Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce