EU-Parlamentet har anbefalet at droppe en forlænget godkendelse af sprøjtemidlet Bentazon, der flere gange har været i Veflinges drikkevand i for store mængder. Bekymrende, mener den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S).

På baggrund af en konklusion fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, forsøgte EU-Parlamentet i november at forhindre en fortsat godkendelse af sprøjtemidlet Bentazon, der igennem flere år har overskredet grænseværdien i drikkevandet fra Veflinge Vandværk. Alligevel valgte EU-Kommissionen at forlænge godkendelsen indtil 2032, der er den længst mulige periode, og det ærgrer medlem af EU-Parlamenter, Christel Schaldemose (S).

Når man vurderer, at der er en risiko for, at det er sværere for folk at få børn, så er det, synes jeg, en meget stor alarmklokke, der bimler derudaf.

EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S)

- Vi synes, det er helt absurd, når nu et af EU's egne organer, EFSA, siger at der her stof er potentielt giftigt og risikerer at skade vores reproduktionsevne, altså vores evne til at få børn, så undrer det mig, at man sidder sådan en holdning overhørig og så forlænger tilladelsen til at bruge det helt frem til år 2032, siger hun.

Den holdning bekræftes kun af, at mængden af Bentazon flere gange har overskredet grænseværdien i vandet fra Veflinge Vandværk.

- Jeg er da bekymret. Det er ikke sådan, at jeg tror, at borgerne i Veflinge og omegn lige falder døde om, for det er ikke det, vi taler om. Men det ændrer ikke ved, at når man vurderer, at der er en risiko for, at det er sværere for folk at få børn, så er det, synes jeg, en meget stor alarmklokke, der bimler derudaf, siger Christel Schaldemose.

Princip om forsigtighed

 Ifølge Christel Schaldemose burde godkendelsen af Bentazon være midlertidig, så man kan undersøge stoffet til bunds.

- Vi har et princip, det såkaldte forsigtighedsprincip, og jeg synes, det er et, der skal bruges i lige netop sådan nogle sammenhænge her, siger hun.  

Hun erkender, at det er svært at sige, hvor høje doser, der skal til:

- Men det ændrer ikke ved, at når EU's egen myndighed EFSA, går ind og gør opmærksom på, at det her er et potentielt farligt stof, så synes jeg ikke, vi skal tage den risiko. Og det er jo det, vi har gjort.

Sagen om vandet fra Veflinge Vandværk gør Christel Schaldemose bekymret over, hvordan det står til andre steder i landet.

- Det er ikke bare noget, vi taler om, måske kan ske. Det er i grundvandet, siger hun.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Giftdebat skal føre noget godt med sig

Giftdebat skal føre noget godt med sig

21
Eksperter: Sprøjtegift i nordfynsk vand skyldes byggefejl

Eksperter: Sprøjtegift i nordfynsk vand skyldes byggefejl

Veflinges giftramte boring er lukket ned

Veflinges giftramte boring er lukket ned