Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80

Henning Jensen, Kløverbakken 21, Nr. Broby, fylder 80 år søndag 1. marts.

70

Tidligere Tórshavn-borgmester, partiformand og folketingsmedlem Lisbeth L. Petersen fylder 70 år i morgen.

Hun blev født i Tórshavn i 1939 som yngste skud på stammen i en politisk klan: Hendes farfar blev den første færøske lagmand - statsminister - da de 18 grønne fåreøer i Nordatlanten fik hjemmestyre efter krigen.

Hendes far tjente som redaktør gennem et halvt århundrede på det største og ældste dagblad på Færøerne, Dimmalætting.

Det er den gamle partiavis for det danskvenlige, liberale Sambandsparti, der ønsker et tæt færøsk tilhørsforhold til Danmark. Sambandspartiet er Venstres søsterparti, og her har Lisbeth L. Petersen hørt hjemme gennem sin lange politiske karriere.

Hun knokler i den færøske kvindebevægelse og kæmper for ligeret mellem mænd og kvinder. Lisbeth L. Petersen har selv sat en række ligestillings-milepæle: Første kvindelige borgmester i Tórshavn. Første kvindelige leder i Sambandspartiet. Første kvindelige medlem af Folketinget for Færøerne.

Lisbeth L. Petersen trak sig som partiformand efter lagtingsvalget i 2004, hvor Sambandspartiet led et overraskende nederlag, og hun selv tabte mere end halvdelen af sine personlige stemmer. Hun genopstillede ikke til Folketinget i 2005 og forlod Lagtinget i 2008 efter næsten 20 års tjeneste i det færøske parlament.

70

Kæmp for at overbevise andre om dine synspunkter og idéer. Det har altid været en af grundsætningerne for tidligere amtsborgmester for De Konservative Kirsten Ebbensgaard, der søndag den 1. marts fylder 70 år.

Bag sig har hun et langt liv i politik, men hun er langt fra færdig med at sige sin mening. Sidste år gjorde hun sig bemærket, da hun kaldte Venstres kronprins, finansminister Lars Løkke Rasmussen, nonchalant med offentlige midler. Lars Løkke afløste Kirsten Ebbensgaard som amtsborgmester i det daværende Frederiksborg Amt, og det faldt hende for brystet, at den nye amtsborgmester kørte i taxi mellem møderne. Det var langt fra praksis i hendes embedsperiode, lød det i forbindelse med sagen om Lars Løkkes bilag.

Kirsten Ebbensgaard er bankuddannet i Kjøbenhavns Handelsbank og begyndte sin politiske karriere som medlem af Frederiksværk Byråd i 1975. Her blev hun senere borgmester i årene 1982-1986. Højdepunktet kom dog i årene 1990-1998, da hun var amtsborgmester i Frederiksborg Amt. Efter hun ikke helt frivilligt måtte lægge borgmesterkæden, holdt hun sit høje tempo og aktivitetsniveau. Det skete blandt andet som formand for Rådet for større Færdselssikkerhed, hvor hun har kæmpet for at skabe bedre sikkerhed for trafikanterne.

I dag er hun gået på pension, men sorgen over at miste sin ældste søn, som døde af en kræftsvulst i hjernen, har været medvirkende til, at hun fortsat er aktiv i Kræftens Bekæmpelse som næstformand i regionsudvalget for Region Hovedstaden.

70

Forfatteren Janina Katz, der fylder 70 år mandag den 2. marts, kom fra Polen til Danmark for 30 år siden. Hun er polsk jøde, der digter på dansk om sit multietniske liv, men hun debuterede først i 1991 med digtsamlingen »Min mors datter«. Siden er det blevet til en række digtsamlinger, romaner og fortællinger og en enkelt børnebog. Hun skriver ofte om polske jøders historie, og der er altid en selvbiografisk del.

Janina Katz blev først klar over, at hun var jøde, da hun som seksårig blev forenet med sin mor efter Anden Verdenskrig. En katolsk familie havde taget hende til sig, efter hun som treårig var blevet smuglet ud af Plaszowlejren i Polen i 1943. På det tidspunkt havde hun mistet næsten hele sin familie, men moderen overlevede og fandt senere sin datter.

Hun forlod sammen med sin mor Polen i 1969. Med egne ord var hun på det tidspunkt »dødtræt af kommunismen«, men dråben var den antisemitiske kampagne, der dominerede landet efter Seksdageskrigen i 1967. På det tidspunkt begyndte hun at gå med Davidstjernen.

Janina Katz flyttede først til Tyskland, men allerede et år efter kom hun til Danmark, hvor hun arbejdede som litteraturanmelder og oversatte polsk litteratur. I 13 år arbejdede hun på Det Kongelige Bibliotek.

Digtsamlingen »Min mors datter«blev til efter Murens fald og det første besøg i Polen i 20 år. Hun har tidligere fortalt i et interview med dagbladet Information, at hun ikke rigtig kan forklare, hvorfor debuten blev på dansk.

- Digtene kom til mig på dansk.

Janina Katz har lige fra starten fået gode anmeldelser og fik for et par år siden livsvarige ydelser fra Statens Kunstfond. I 1998 fik hun Beatrice Prisen. Forfatteren Jørgen Gustava Brandt holdt talen og sagde: Hendes stil, hendes stemme i bøgerne er umiskendeligt hendes egen, og hendes livserfaring er på en gang mærkelig skæv og helt almindelig. Man fascineres af Janina Katz? personskildringer.

60

Henning Knudsen, Langebro 19, Søby, Ærø, fylder 60 år i dag, fredag den 27. februar.

60

Postbud Børge Søgaard Pedersen, Hasselvænget 19, Glamsbjerg, fylder 60 år på søndag. Han har de seneste 36 år været ansat ved Post Danmark og betjener kunder i den tidligere Glamsbjerg Kommune. I fritiden virker han både som fodbold- og håndbolddommer.

40

Javier Bardem, der fylder 40 år søndag den 1. marts, er det mest kendte navn i det dynasti af kendte filmfolk, som den store spanske skuespiller er rundet af.

Familien har i det meste af et århundrede sat et markant aftryk på spansk film og teater. Onklen, Juan Antonio Bardem, var en berømt instruktør, mens moderen, Pilar Bardem, blandt andet har spillet sammen med Javier i Pedro Almodóvars »Kødet skælver«.

Javier Ángel Encinas Bardem havde sin første offentlige fremtræden, da han som seksårig spillede med i en tv-film. I 1992 blandede han hormoner med en debuterende Penélope Cruz i den saftige »Spis mig« (»Jamón, jamón).

Siden har hans karriere haft karakter af ét stort triumftog. Med totalt nærvær og karisma formår Bardem at fremstille selv de mest sammensatte karakterer, som det eksempelvis skete i »Mit indre hav«, der vandt en Oscar for bedste udenlandske film, og i rollen som den forfulgte cubanske digter Reinaldo Arenas i »Before Night Falls«.

Han er fire gange blevet belønnet med en Goya, spansk films fornemste pris, for sine roller, og sidste år rejste han hjem med en Oscar for sin indsats som den gakkede lejemorder i Coen-brødrenes »No Country for Old Men«.

Almodóvar anvendte også en ung Javier Bardem i »Høje hæle«, og sidste år gjorde Woody Allen brug af det spanske ikon i sin succesfilm »Vicky Cristina Barcelona«.

Den markerede et gensyn med Penélope Cruz, og siden optagelserne er de to blevet omtalt som kærester i spanske og internationale medier. Flere af dem har også ment at vide, at et bryllup kunne være nært forestående.

Næste gang, Javier Bardem kan ses på filmlærredet, bliver i den mexicanske instruktør Alejandro González Iñárritus »Biutiful«.

Søsteren Mónica er skuespiller ligesom Javiers storebror, Carlos Bardem. Men hun har trukket sig tilbage fra faget for at varetage jobbet som daglig leder af familiens restaurant, Bardemcilla, i Madrid.

30

Mikkel Kessler, en af historiens største boksere, verdensmesteren i supermellemvægt, fylder 30 år på søndag uden at vide, hvad fremtiden byder på.

Rekordlister taler ikke altid for sig selv i boksningens forunderlige univers. Nævefægtere kan ved hjælp af snu promotorer blive ført frem til VM-kampe med mange sejre over afdankede modstandere, hvorefter deres middelmådighed afsløres, når de møder boksere af høj klasse. Mikkel Kessler har også en flot rekordliste med 41 sejre og kun et nederlag, men der er intet middelmådigt over bokseren fra Islands Brygge.

Siden Kessler blev verdensmester i november 2004 med sejren over puertoricaneren Manny Siaca, har et af alle tiders største boksenavne i Danmark udelukkende bokset VM-kampe hos de store bokseforbund, og han har opnået respekt for sin kunnen, overalt hvor han har bokset.

Endnu mangler supermellemvægteren dog at indtage USA, og det er et åbent spørgsmål, om det nogensinde sker. Kessler er nok en stjerne i Danmark, men i USA er stjernedrysset ved ham mindre. Den økonomiske gevinst ved at møde danskeren er ikke nødvendigvis stor nok til at blive overskygget af den sportslige risiko for at få tæv af »Viking Warrior«, som er det floromvundne tilnavn, Kessler er blevet udstyret med.

Meget kunne have været anderledes, hvis Mikkel Kessler i november 2007 havde vundet sin karrieres største kamp på Millennium Stadium i Cardiff mod waliseren Joe Calzaghe. Så havde det måske været Kessler, der senere havde mødt de store og økonomisk indbringende modstandere i form af amerikanerne Bernard Hopkins og Roy Jones Jr., som Calzaghe efterfølgende besejrede. Men Kessler led karrierens eneste nederlag mod den taktisk kloge Calzaghe i kampen om tre VM-bælter, og derfor bokser Mikkel Kessler nu mod mindre prominente navne, selv om han igen er blevet verdensmester.

Mikkel Kesslers måske hårdeste kamp kæmper han i øjeblikket mod sin mangeårige arbejdsgiver, Team Palle, som ifølge Kessler ikke har varetaget hans interesser godt nok, men som fortsat har bokseren på kontrakt. Flere skader gennem karrieren gør det også tvivlsomt, hvor længe han kan blive ved, og derfor er det et åbent spørgsmål, om vi nogensinde får set Kesslers fulde potentiale.

18

Shanna Jørgensen, Melbyvej 9, Svendborg, fylder 18 år, søndag den 1. marts.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce