Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75

Et multitalent, der både var hurtig på to og fire hjul. Engelske John Surtees, som i morgen fylder 75 år, er indehaver af en enestående rekord, der formentlig aldrig vil blive slået.

Surtees var i sin aktive karriere en fartdjævel og vandt både VM på to og fire hjul. Først på motorcykel i slutningen af 1950?erne, hvor Surtees i alt vandt syv VM-titler, tre gange i 350 kubik-klassen samt fire gange i 500 kubik-klassen. Men det blev åbenbart for kedeligt for Surtees, og i en alder af 26 år valgte han i 1960 at blive Formel 1-kører.

Han imponerede med det samme for Lotus-teamet, men det var i en Ferrari, at han i 1964 sikrede sig sit eneste verdensmesterskab i motorsportens kongeklasse. Det samme år blev han også treer i det legendariske 24-timers-løb i Le Mans.

I 1972 indstillede Surtees karrieren, og ikke overraskende har englænderens store bedrifter betydet, at han har fået en masse hæder.

Surtees kan således blære sig med titler som Member of the Order of the British Empire (MBE) og Officer of the Order of the British Empire (OBE) - to hædersbeviser fra den britiske dronning.

70

Fhv. campingpladsejer Karl Blaabjerg, Chr. den IX?s Vej 25, Faaborg, fylder 70 år i dag.

Karl Blaabjerg stammer fra Enslev ved Århus. Han blev uddannet som lærer fra Silkeborg Seminarium i 1965 og samme år gift med Kirsten.

Parret flyttede til Lihme ved Skive, hvor han deltog i opbygningen af en ny centralskole. Senere var han bl.a. lærer på Ringe Kost- og Realskole og Fyns Amts observationsskole, Bøgelundskolen, inden han i 1982 sammen med hustruen realiserede en drøm om at blive selvstændig. Parret overtog og udbyggede Bøjden Strandcamping, som de med stor flid og dygtighed drev indtil for få år siden, da pladsen blev overdraget til en søn og svigerdatter.

Karl Blaabjerg og hustruen bosatte sig derefter i Faaborg og han fik derved bedre tid til sine fritidsinteresser, bl.a. golf og ferielejligheden i Spanien.

Han har været medlem af bestyrelsen for DK Camp og har i mange år været næstformand i Faaborg-Midtfyn Turistforening. Han forlader bestyrelsen ved foreningens kommende generalforsamling.

70

Den amerikanske rockmusiker Ray Manzarek, der skabte The Doors sammen med Jim Morrison, fylder 70 år på torsdag. Morrison døde allerede i 1971, men k Keyboardspilleren og sangskriveren Ray Manzarek fylder 70 i bedste velgående. Sammen dannede de to under ydmyge forhold i 1966 den siden så navnkundige amerikanske rockgruppe The Doors.

Manzarek, der er født i en polsk indvandrerfamilie i Chicago, studerede dengang film ved universitetet i Los Angeles og havde desuden en fortid som jurastuderende og klassisk musiker.

The Doors arbejdede i sommeren 1966 som husorkester i Los Angeles klubben Whisky-A-Go-Go, hvor bandet vakte opmærksomhed med en unik lyd, Morrisons dramatiske sceneoptræden og Manzareks keyboardspil. Det førte til en kontrakt med Elektra Records og en debut-lp, der stormede ind som nummer 1 på den amerikanske albumliste. Siden fulgte en række sange, der i dag er rockklassikere såsom »The End«, »Strange Days«, »Break On Through«, »The Unknown Soldier« og »When The Music Is Over«.

The Doors blev endeligt opløst i 1973, og året efter begyndte Manzarek sin solokarriere i en mere jazzpræget retning, men var også med til at danne rockbandet Nite City. I 1983 lavede Manzarek en ambitiøs rockversion af Carl Orffs kantate »Carmina Burana« - uden kommerciel succes. Efter at have udgivet lyrikplader sammen med digteren Michael McClure var Ray Manzarek i 2002 med til at gendanne The Doors under navnet The Doors Of The 21st Century.

Allerede i 1997 havde Manzarek og guitaristen Robby Krieger dog valgt Langelands Festivalen til en delvis genskabelse af den oprindelige rocklegende. 20.000 tilhørere var begejstrede. Ideen om en enkelt live-optræden med de to Doors-folk opstod i forbindelse med udsendelsen af en 30 års jubilæums-cd med The Doors.

70

Annelise Tømmerholt, Henrik Stengårdsvej 18, Faaborg, fylder 70 år på torsdag.

Annelise Tømmerholt stammer fra Nr. Broby. Efter endt skolegang var hun ude at tjene et år, hvorefter hun uddannede som dameskrædder i Haarby og efterfølgende blev ansat som hjælpelærer på Odense Fagskole.

I 1958 flyttede hun til Korinth og fik arbejde i den lokale ungdomsskole og klub. Senere tog hun en uddannelse som fritidspædagog og blev i 1980 ansat i ungdomsklubben på Bangsbo i Faaborg, hvor hun var i 16 år. Hun har blandt andet også undervist på AOF-hold.

For ti år siden valgte hun at gå på efterløn for at få mere tid til andre ting.

Hendes helt store fritidsinteresse har altid været folkedans. Hun har undervist flere lokale folkedanserhold, bl.a. i Øster Hæsinge Centret, og var også med til at stifte Faaborg og Omegns Folkedansere. I dag har hun et hold på 40 folkedansere på Ryslinge Friskole.

Herudover er Annelise Tømmerholt også på anden måde aktiv i fritiden. Hun beskæftiger sig med patchwork, er medlem af pensionistforeningen og efterlønsklubben, spiller kroket, og sammen med sin gode ven, Jens, tilbringer hun sommeren i campingvognen, der har fast plads på campingpladsen ved Rantzausminde ved Svendborg.

70

Allergikernes redningsmand, Henning Løvenstein, fylder 70 år i morgen.

Når foråret kommer og luften igen fyldes af pollen, kan landets mange allergikere sende Henning Løvenstein en venlig tanke. Som ung kemiker tilbage i 1972 foretog han en ny type kemisk analyse på et ekstrakt af pollen. Løvenstein havde ikke tidligere beskæftiget sig med allergi, men hans analyse skal vise sig at blive skelsættende.

Det sker, da han nogle år senere, i 1978, i en doktorafhandling beskriver en ny metode til at identificere allergener i pollen, husstøvmider og dyrehår. Metoden danner samtidig grundlag for at kontrollere den variation, som findes i de råvarer, der anvendes til fremstilling af vacciner. Sidst i 1980?erne bliver Henning Løvenstein ansat som leder af forskningsafdelingen i medicinalfirmaet Alk, hvor hans viden bliver grundstenen i firmaets vacciner.

Henning Løvenstein er i dag pensioneret, men arbejder fortsat som konsulent, ligesom han deltager i videnskabelige møder over hele verden.

60

Guitaristen Claus Asmussen, der i 30 år var en af hovedkræfterne i Shu-bi-dua, runder de 60 i dag.

Shu-bi-dua, der selv kalder sig alle tiders største danske familiepoporkester, har haft mange udskiftninger, siden gruppen blev dannet i 1973. Den eneste, der har præsteret at være medlem uafbrudt i 30 år, er Claus Asmussen.

Popgruppen opstod som en udvidelse af gruppen Passport i 1973, og Claus Asmussen var tekniker på det første album, »Shu-bi-dua«, i 1974, inden han året efter overtog en af gruppens guitarer. Den mestrede han siden så overbevisende, at han af mange regnes for den mest kompetente musiker i orkesteret, der har solgt over fem millioner album.

I 2005 trak Claus Asmussen sig tilbage fra Shu-bi-dua efter at været blevet fejret for 30 års jubilæet i forbindelse med en koncert i Tivoli.

Han er udlært elektromekaniker og har drevet lydproduktionsfirmaet Soundtrack. Da han var 14 år, var han med i bandet Noblemen, og fra 1971 til 1974 rejste han landet tyndt med Sir Henry and his butlers.

Claus Asmussen har siden 1977 været gift med Lotte og har børnene Mikkel og Emil.

60

Farmakonomforeningens formand, Susanne Engstrøm, fylder 12. februar 60 år og kan samtidig fejre 20 års jubilæum som formand.

At involvere sig i organisationsarbejde og engagere sig i sine medmennesker har Susanne Engstrøm fået med fra sit fynske barndomshjem, hvor hendes far lærte hende vigtigheden af at involvere sig og gøre sin indflydelse gældende i sit fag. Fra sin mor lærte hun at være til stede for andre mennesker og være glad ved det nære ? og samtidig dyrke, passe og pleje det. Det har givet hende det gode grundlag, som hun lever og arbejder ud fra i dag.

Allerede i 1971 førte Susanne Engstrøms faglige engagement hende til Farmakonomforeningens Fyns Kreds, hvor hun under sin uddannelse til apoteksassistent (i dag farmakonom) fra Vester Skerninge Apotek blev repræsentant for eleverne. Siden har hun befundet sig et eller andet sted i Farmakonomforeningens fagpolitiske system - kun afbrudt af et halvt års pause i 1973, mens hun flyttede fra Fyn til København. Her fik hun ansættelse på Vaisenhus Apotek, og der er hun i øvrigt ansat den dag i dag ? hveranden fredag og hver fjerde lørdag. Som hun siger: - Apoteksjobbet er med til, at jeg bevarer jordforbindelsen. Det er rigtig sundt indimellem at komme ud og plante fødderne i eget fag.

I Susanne Engstrøms indtil videre 20-årige formandsperiode er hun især glad for at have været med til at føre farmakonomerne fra at være medvirkende til at have et selvstændigt ansvar på apoteket. Og så synes hun også, at hun har gjort en forskel i relation til den stolthed, som mange farmakonomer i dag føler: - Min holdning er, at uanset hvad du laver, så skal du gerne være stolt af dit job og dit fag. Det er stoltheden, som giver arbejdsglæden.

Ud over formandsposten betræder Susanne Engstrøm en lang række tillidsposter såvel inden for som uden for faget. Eksternt er hun formand for de omkring 90.000 medlemmer i FTF?s sektion for privatansatte, medlem af FTF?s forretningsudvalg, medlem af Forbrugerrådets forretningsudvalg, formand for FTF?s Arbejdsmiljøudvalg, medlem af Arbejdsmiljørådet, nævnsmedlem i Patientklagenævnet, dommer i Sø- og Handelsretten ? for blot at nævne nogle af tillidsposterne. Af faglige tillidsposter er hun også formand for Farmakonomernes Pensionskasse, ligesom hun sidder i bestyrelserne for farmakomernes uddannelsesinstitution Pharmakon og Farmacihistorisk Fond.

Hendes 20 år som formand for Farmakonomforeningen og 60 års fødselsdag fejres ved en reception torsdag 12. februar kl. 15-18 på Arbejdermuseet, Rømersgade 22, København.

60

Med begge ben på jorden og masser af arbejde. Sådan trives arbejdsgivernes førstemand, Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør i DA, der i morgen fylder 60 år.

Jørn Neergaard Larsen er vokset på en mindre gård ved Nørre Alslev på Nordfalster og værdierne derfra, det jordnære, et aktivt arbejdsliv og naturen har præget ham siden.

- Jeg er vanskelig at få op at flyve. Jeg har det med at fastholde begge ben på jorden, har Jørn Neergaard Larsen forklaret.

Allerede som 14-årig viste Jørn Neergaard Larsen, at han ville være jurist, og efter studentereksamen fra Maribo Gymnasium i 1968 begyndte han at læse jura på Københavns Universitet. I 1975 blev han ansat som fuldmægtig på Roskilde Universitetscenters administration - landets rødeste uddannelsesinstitution.

Herfra gik turen et par år senere til Miljøministeriet, men også landmandslivet trak, og i en periode drev han sin fædrene gård sideløbende med sit juristjob. I 1982 blev Jørn Neergaard Larsen administrerende direktør for DJØF, Danmarks Jurist- og økonomforbund, et job han bestred i 14 år. Denne gang var det arbejdsgiverne i DA, der havde bud efter den dygtige overenskomstforhandler med det store netværk, og som ny administrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening blev den garvede og saglige fagforeningsmand Jørn Neergaard Larsen betegnet som lidt af et kup.

Sideløbende med jobbet har Jørn Neergaard Larsen gennem årene bestridt en række tillidserhverv og bestyrelsesposter blandt andet som medlem af Det Økonomiske Råd, dommer i Arbejdsretten og bestyrelsesmedlem i blandt andet Københavns Fondsbørs og ATP.

Fra tidlig morgen til sen aften står der arbejde i kalenderen, men i weekenden forsøger Jørn Neergaard at holde fri sammen med hustruen gennem mere end 30 år, bioanalytiker Gitte Vestergaard Larsen. Parret har tre voksne børn, et barnebarn og et på vej, og i fritiden er opmærksomheden hos familien enten i hjemmet i Holte eller i sommerhuset i Veddinge Bakker, hvor Jørn Neergaard Larsen holder af lange traveture i den storslåede natur ved Sejerøbugten.

Også tennis om sommeren og squash om vinteren holder DA-direktøren i gang fysisk, ligesom han nyder motionsferie under sydens sol eksempelvis på Lanzarote, hvor hele familien har været af sted sammen. Også kortere storbyferie med hustruen - senest i Warszawa sammen med gode venner, er blevet en yndet fritidsbeskæftigelse. Og så læser han gerne en god skønlitterær bog. Den runde dag fejres onsdag med en reception i Dansk Arbejdsgiverforening på Vester Voldgade i København.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce