Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

85

Hun er døbt Hildur Alice Nilsson, og hun har brugt den stemme, der rækker over tre og en halv oktav, på en lang række musikalske genrer. Men det er først og fremmest som jazzsangerinde, at Alice Babs, der fylder 85 år mandag den 26. januar, har skabt sig et navn, ikke blot i Skandinavien, men i den ganske verden.

Hun var 10 år, da hun begyndte at synge tidens populære melodier i de svenske folkeparker, og blot fem år senere etablerede hun sig som et af Sveriges helt store idoler, da hun medvirkede i filmen »Swing it, magisteren« og placerede titelmelodien blandt de eviggrønne.

Også i Danmark skabte filmen en veritabel Babs-feber, og hendes to første koncerter i Tivoli i 1941 blev revet væk på ingen tid. Hun fik et rekordhonorar på 1000 kr. for at synge i den gamle have.

Var Alice Babs populær blandt mange, udløste hun til gengæld de stik modsatte følelser hos andre, primært i den ældre generation. Hendes musikvalg og måde at synge på blev stemplet som moralsk anstødelig, og ikke mindst fra kirkelige kredse blev der ført en kampagne, der mindede meget om reaktionerne, da rock?n?roll kom til verden i 1950?erne.

Hendes ry spredte sig i de følgende år, og hun optrådte med nogle af jazzens førende orkestre og musikere. Men hun undte også sig selv de fornødne pauser, der trængte sig på, efter at hun som 20-årig blev gift med den senere forretningsmand Nils Ivar Sjöblom. Parret fik tre børn.

I årene 1958-61 styrkede Alice Babs sin popularitet, ikke mindst i Danmark, da hun sammen med Svend Asmussen og Ulrik Neumann dannede den succesrige trio Swe-Danes. Herefter skulle hun videre mod nye musikalske eventyr, som hun fortolkede sammen med den legendariske orkesterleder Duke Ellington, dels på scenen, dels på en række fine pladeindspilninger.

Indimellem viste Alice Babs, hvor alsidig en kunstner hun var, når hun prøvede kræfter med bl.a. børnesange, kirkemusik, Bach og Mozart.

Fra 1980 slog hun og hendes mand sig ned på Costa del Sol, og der blev stadig længere mellem hendes optrædener. Under stor opmærksomhed gav hun dog i sommeren 2000 endnu en koncert i Tivoli, den første på stedet i 29 år, og hun gentog koncerten dagen efter i Musikhuset i Århus.

I dag er ægteparret Babs og Sjöblom tilbage i Sverige, hvor de har bosat sig i et velhaverområde uden for Stockholm. Sin sidste egentlige koncert gav Alice Babs i Göteborg i 2004.

75

Holger Jensen, Svendborgvej 42, Ollerup, fylder 75 år mandag den 26. januar.

70

Sanvig Uglebjerg, Krøyersvej 30, Svendborg, fylder 70 år tirsdag den 27. januar.

Sanvig Uglebjerg stammer fra Hasmark på Nordfyn. Hun lærte tidligt arbejdets glæder, og det har holdt ved hele livet igennem. Hun har altid været utroligt aktiv og har tit givet sig i kast med opgaver, hvor de fleste andre forlængst ville være stået af.

En af hendes store interesser er alle former for dans. Især folkedans og squaredans er blevet dyrket med flid, men også almindelig dans er Sanvig meget optaget af, og man kan ligefrem se hvordan hun lever, når hun svæver hen over gulvet.

Børnebørnene har også altid haft en meget stor plads i hendes hjerte, og der er aldrig nej i Sanvigs mund, hvis de har brug for hendes hjælp.

Sanvig er altid smilende, og venner er der rigtig mange af, som alle nyder godt af hendes store gæstfrihed. Forhåbentlig er der mange, der på dagen vil glæde Sanvig med en lille visit.

Sanvig Uglebjerg er dobbeltuddannet, først som friskolelærer og siden plejehjemsassistent, hvilket hun arbejdede som, indtil en rygskade tvang hende ud af arbejdslivet for ca. 15 år siden.

Hun er også aktiv i foreningslivet, var i flere år formand for Lungeforeningen Boserup Mindes Sydfyns-afdeling, hvor hun bl.a. fik rettet op på det skrantende medlemstal.

70

Den tidligere direktør i det daværende MD Foods Per Sloth fylder tirsdag den 27. januar 70 år. Han var om nogen manden bag dansk mejeribrugs guldæg - fetaeksporten til Iran - indtil eksporten blev stærkt generet og indskrænket for 20 år siden frem til afslutningen af den otte år lange krig mellem Iran og Irak.

Fetaen betyder i dag meget mindre for den danske mejeriindustri, men Per Sloth var med til at bane vejen for et eksporteventyr, hvor danske mejerier tjente store penge og nødtvungent måtte hjemtage f.eks. ægte tæpper og pistacienødder som modydelse. Tæpperne blev solgt på dårligt besøgte messer - eller havnede i mejeriselskabets repræsentationslokaler.

Som 16-årig blev Per Sloth ansat hos Plumrose, men i perioden 1971-1996 var han dansk mejeribrugs førstemand på fetaeksporten. Per Sloth forlod MD Foods i forbindelse med sit 25 års jubilæum den 1. september 1996.

I dag må den hvide danske ost baseret på komælk ikke længere kaldes feta, fordi grækerne har fået eneret på at bruge navnet, men de danske mejerier har fortsat en pæn produktion af den særlige ostetype.

65

Grethe Danielsen, Strandhuse 46 A, Svendborg, fylder 65 år i morgen. Grethe Danielsen er fra Nyborg og var som ung teknisk tegner i det rådgivende ingeniørfirma Axel Nielsen i Odense. Fra 1961 drev hun vognmandsforretning i Langeskov sammen med sin mand, Peter Danielsen. Kontoret og regnskabet var hendes domæne i forretningen, som betjente op til 35 store lastvognstog for kunderne med varer fra virksomheder til modtagere rundt om i hele Danmark. Siden 1993 har Grethe Danielsen og familien boet i Svendborg, men forbindelsen til Langeskov er bevaret. Her viderefører to af parrets børn vognmandsforretningen, og vennekredsen skal også passes. Fødselaren holder sig i form med daglig morgenmotion og badminton. Rejser sammen med familien står også højt hos Grethe Danielsen.

60

Daværende landstræner Sepp Piontek bliver ofte fremhævet som den afgørende faktor i fodboldlandsholdets forvandling fra et taberhold til et vindermandskab i 1980?erne. Men Per Røntved, der på tirsdag fylder 60 år, har også en aktie i succesen, selv om han kun oplevede en lille flig af den.

Forsvarsspilleren havde en seriøsitet i forhold til sit arbejde, som passede godt til den tyske træners mentalitet, og anfører Røntved var en af dem, der gik forrest, når Piontek dirigerede. Han var med, da Jesper Olsen i efteråret 1982 afdriblede Peter Shilton i Englands mål og skaffede Danmark 2-2, men knap to måneder sejren spillede han sidste og 75. landskamp mod Luxembourg. I øvrigt landskampsrekord, indtil Morten Olsen nogle år senere tog over.

Således kom Røntved ikke med til EM-slutrunden i Frankrig i 1984, men dette år markerede alligevel en skelsættende begivenhed i Røntveds liv - men en tragisk en af slagsen. På det tidspunkt spillede han i USA, og under en uskyldig sjippekonkurrence med sin bror pådrog Per Røntved sig i en alder af 35 år en hjerneblødning, som lammede ham i den ene side af kroppen. Per Røntveds fighterinstinkt nægtede ham at segne hen af den grund. Han påtog sig efter hjerneblødningen flere forskellige job i fodboldverdenen, samtidig med at han rejste rundt i landet og holdt foredrag om sit handicap.

I 2005 oplevede han et nyt sportsligt højdepunkt, da han dyrkede sin interesse for golf på Dragsholm Golfanlæg. Med et slag på over 100 meter sendte han bolden i hul med et »hole-in-one« og indkasserede den obligatoriske flaske whisky. Ikke mange golfspillere oplever at få bolden i hul på ét slag. Men det lykkedes for Røntved, og bolden blev sendt i hul med kun én hånd på grund af lammelsen.

50

Kælenavnet »Mr. Lyngby« er ganske passende for Michael Schäfer, der fylder 50 år i morgen. Med 473 førsteholdskampe er Schäfer indehaver af klubrekorden i klubben nord for København.

Fodboldopvæksten fik han i Avarta, men som 16-årig lærte han via ynglingelandsholdet Lyngby-drengen Klaus Berggreen at kende, og Berggreen fik Schäfer overbevist om, at han skulle komme til Lyngby. Her fulgte et år på klubbens ynglingehold, inden han i 1977 kom op i førsteholdstruppen, og her var »Schäferen« fast inventar i de næste 13 år, og han var med til i 1983 at hente klubbens første danske mesterskab.

Efter fodboldkarrieren gik Michael Schäfer trænervejen, og den begyndte - naturligvis - i Lyngby, hvor han umiddelbart efter at have indstillet sin karriere blev assisterende træner, inden han i 1992 overtog førsteholdet, der netop havde vundet det danske mesterskab. Efter tre sæsoner som chef i Lyngby blev han cheftræner i storklubben FC København, hvor det dog ikke blev til den store succes.

Siden da har han primært stået i spidsen for sjællandske og københavnske hold i de lidt lavere divisioner, og han har sideløbende med trænergerningen skabt sig et navn som fodboldkommentator. I sin aktive karriere nåede Michael Schäfer tre landskampe. Han er i dag assisterende træner i Gladsaxe-klubben AB, hvor den tidligere holdkammerat fra Lyngby-dagene Flemming Christensen er cheftræner.

18

Charlotte Pelle Nielsen, Elmevænget 8, Rudkøbing, fylder 18 år tirsdag den 27. januar.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce