Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75

Tidligere veterinærdirektør Erik Stougaard, der fylder 75 år på tirsdag, har haft fart på, siden han i 1961 blev uddannet dyrlæge.

Han har lagt en stor del af sin karriere i Veterinærdirektoratet og på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole. Først som reservedyrlæge ved afdelingen for obstetrik og gynækologi, senere som videnskabelig assistent ved hygiejnisk-bakteriologisk laboratorium. Men han har også været konsulent for Udenrigsministeriet på Thai-Danish Dairy Farm i Thailand, haft privat dyrlægepraksis, været dyrlæge for De Samvirkende Landboforeninger i Fyns Stift, regional leder af Djurhälsvården i Kristianssand i Sverige og reservedyrlæge ved Veterinærdirektoratets afdeling for Bekæmpelse af Smitsomme Dyresygdomme, før han i 1976 blev udnævnt til veterinærdirektør - et job han bestred indtil 1999.

Erik Stougaard var fra 1976 medlem af FAO?s Europæiske Mund- og Klovsygekommission og senere præsident for dennes eksekutivkomité. Han blev landskendt for sin dygtige tackling af mund- og klovsygen, der hærgede i begyndelsen af 1980?erne. Men i 1998 måtte han indkassere en næse for at have ventet over et halvt år med at informere Fødevareministeriet om multiresistente salmonella 104 bakterier i importeret fjerkræ.

I 2004 blev Erik Stougaard tildelt Æresmedaljen fra Den europæiske Mund- og Klovsygekommission under FAO for arbejde med at holde mund- og klovsygen under kontrol på nationalt og europæisk plan.

Erik Stougaard bor i Ørsted ved Havdrup.

70

Gårdejer Erik Albjerg Madsen, Sortebro, fylder 70 år Tirsdag den 20. januar.

Erik Madsen, der er født på Fuglehavegård i Oure, begyndte sin landmandsuddannelse som elev på Tiselholt, kom på Ollerup Gymnastikhøjskole og ledede derefter karlegymnastik i Oure Gymnastikforening, mens han hjalp til derhjemme en tid.

Efter soldatertiden på Bornholm og en vinter på Langelands Landbrugsskole i Rudkøbing havde Erik Madsen flere pladser ved landbruget på Fyn og i Jylland, inden han i 1967 købte ejendommen i Sortebro, hvor han i årenes løb fik ændret husdyrholdet, der bestod af køer, grise og slagtekyllingeproduktion, til udelukkende at være en kvægbesætning.

For få år siden blev kreaturerne solgt og jorden forpagtet ud, og Erik Madsen har nu tid til at dyrke sine kulturelle interesser som f.eks. at gå til foredrag og læse bøger. Et par rejser ud i den store verden er det da også blevet til, efter at der ikke mere er dyr, der skal tages vare på derhjemme.

70

Enkle, smukke melodier på et par minutter om ung kærlighed og alt, hvad dertil hører, serveret med velklingende, flerstemmige vokalharmonier. Det var stort set efter denne opskrift, at Phil Everly, der mandag den 19. januar fylder 70, og hans to år ældre bror, Don, skabte sig en placering blandt popmusikkens absolutte giganter, som formentlig holder i al evighed.

The Everly Brothers kunne første gang høres i 1947 på faderens radioprogram. Da de nogle år senere slog definitivt igennem, var det med en stil, der duftede mere af pop end af rock, ofte tilsat et stænk af country, som de i høj grad havde arvet fra faderen, Ike Everly.

Fra 1955 havde de base i Nashville, hvor de indgik et fast samarbejde med produceren Chet Atkins og senere også med en række af tidens førende sangskrivere.

I 1957 udkom gennembruddet, »Bye Bye Love«, og de havde deres helt store periode frem til midten af 1960?erne. Blandt de senere hits kan nævnes »All I Have to do is Dream«, »Bird Dog«, »Crying in the Rain«, »Wake up Little Susie« og »Cathy?s Clown«.

I alt har de haft 26 singler på den amerikanske Top 40 og yderligere 35 blandt de 100 bedst sælgende. Deres vokalteknik inspirerede navne som The Beatles, The Hollies og Simon og Garfunkel, og der foreligger ikke noget tal på de kopiversioner, brødrenes sange er blevet indspillet i.

Også efter at deres store hitliste-periode var slut, rangerede de fortsat i stjerneklassen, men i 1973 kom det til et dramatisk brud mellem Don og Phil, både musikalsk og privat.

I de følgende år forsøgte de begge lykken som solister, og det lykkedes bedst for Phil Everly med et stærkt album og singlen »She Means Nothing to me«, hvor han sang duet med Cliff Richard.

I 1983 fandt brødrene igen sammen, og deres »reunion concert« i Royal Albert Hall fik prompte kultstatus blandt duoens mange trofaste fans. »On the Wings of a Nightingale«, fra LP?en »EB ?84«, blev deres sidste store singlehit.

I 1997 blev de hædret med en Grammy for deres glorværdige karriere, som nu synes definitivt slut. Sådan er det i hvert fald fristende at tolke deres officielle hjemmeside, hvor der ikke foreligger oplysninger om musikalske aktiviteter siden en turné i Storbritannien i 2005. Til gengæld kommer der fortsat genudgivelser på markedet med jævne mellemrum.

Phil Everly leder i dag sit eget firma Everly Music Company, der sælger tilbehør til musikinstrumenter, som han udvikler sammen med sønnen Jason Everly.

70

Grethe Elise Jensen, Algade 97, Ringe, fylder 70 år mandag den 19. januar.

70

Maleren, grafikeren og skulptøren Frithioff Johansen, Frederiksberg, fylder 70 år mandag den 19. januar. Frithioff Johansen har lavet både malerier, bogomslag, pladecovers, grafik og skulpturer, og han var den første dansker der tog holografi til sig.

Frithioff Johansen læste egentligt litteratur på Københavns Universitet og blev uddannet bibliotekar. Men i 1964 tog han til Paris for at studere dybtryk hos S.W. Hayter. Senere blev det til holografiske studier i London.

Bedst kendt er han ikke mindst for sine skulpturer, der befinder sig i grænselandet mellem kunst og videnskab. Et eksempel er »Kaos Tempel«, en 25 meter høj laserskulptur opført omkring den regionale tv-station TV Midt-Vests antenne i Holstebro. Skulpturen fremstår som en sammenkrøllet jernkonstruktion, men i mørke belyses den med laser, der med skiftende farver skaber en bølgende effekt i den tunge jernkonstruktion.

Frithioff Johansen debuterede som maler på Sommerudstillingen i 1962. I slutningen af 1960?erne hørte han til gruppen omkring Passepartout, senere blev han medlem af Sonde og Grønningen.

Han var i en årrække medlem af Akademirådet og Kunstnersamfundets jury, og han har været medlem af Statens Kunstfonds billedkunstneriske udsmykningsudvalg.

Frithioff Johansens udsmykninger kan bl.a. ses på Handelshøjskolen i Århus, Holstebro Handelsskole, Teko-Center i Herning og Rådhustorvet i Billund, ligesom han er repræsenteret på række museer, også i Sverige, USA, Canada og Tyskland.

Frithioff Johansen har modtaget en række priser og hædersgaver, heriblandt Statens livsvarige kunstnerydelse.

60

Økonomi er ikke kun noget, der hører til i internationale tidsskrifter for professorer. Med den tilgang har økonom Jørgen Søndergaard i over 30 år forsøgt at gøre økonomi til noget politikere og befolkning kan forholde sig til. 18. januar fylder han 60 år.

Jørgen Søndergaard slog især sit navn som anerkendt og respekteret økonom fast fra slutningen af 1980?erne og indtil midten af 1990?erne. Her var han chef for sekretariatet for Det Økonomiske Råd - vismændene. Han sad derfor med helt fremme, når regering og politikere skulle have gode råd om, hvordan ledigheden skulle ned fra de dengang 350.000 danskere uden arbejde.

Jørgen Søndergaard har siden 1995 været formand for SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og har siddet i en lang række af udvalg og bestyrelser. Herunder ATP, Struktur-, Social- og Velfærdskommissionen. Han er også formand for Arbejdsmarkedskommissionen, hvor det senest er blevet til et hårdt forsvar for at pille ved dagpengene og efterlønnen. Når regeringen beder kommissionen om at komme med bud på, hvordan der skaffes flere hænder, så gør Jørgen Søndergaard sig umage. Også selv om svaret ikke er populært, som en kollega siger.

Fødselsdagen bliver tilbragt i Australien, hvor han er på ferie med hustruen Inger Marie Bruun-Vierø. De har hver to voksne børn, og fødselsdagen fejres senere på året med hele familien.

60

Poul Erik Klausen, Gyvelvænget 4, Nr. Lyndelse, fylder 60 år tirsdag 20. januar.

I dagens anledning er der åbent hus i Dømmestrup Forsamlingshus klokken 16.30-20.

60

Det er ikke fantasien, der mangler, når den franskfødte designer Philippe Starck kaster sig over en opgave. Maskinpistoler får nyt liv med en lampeskærm på, køkkenredskaber i plastisk i skrappe farver og former - og luksuriøse hotelindretninger. Der er både plads til masseproducerede designs og til dyrt design for de kræsne. Philippe Starck, der har været designer siden 1968, fylder 60 år i morgen.

Starcks karriere kom for alvor i gang, da han i 1982 designede møbler til den franske præsident Francois Mitterrand. Og siden skød hans navn op på designhimlen, hvor Starck har lavet alt fra tandbørster fra Alessi over motorcykler fra Aprilia til boligdesignfirmaet Yoo, der blandt andet har et lejlighedsprojekt i Adelgade i Danmark.

Det er ikke kun på den arbejdsmæssige front, Philippe Starck har været fremme i skoene. Den 60-årige designer har været gift tre gange og har i alt fire børn fra sine ægteskaber. Han bor i fire byer på skift - Paris, New York, London og Burano i Italien.

50

Skuespilleren Bjarne Henriksen, der i dag fylder 50, er måske først og fremmest kendt som faren, der ikke slog sin datter, Nanna Birk-Larsen, ihjel i DR-serien »Forbrydelsen«. Det på trods af at hans tavse og sammenbidte facon igennem mange afsnit ellers fik mange af seerne til netop at »sætte pengene« på, at Bjarne Henriksen var morderen.

Bjarne Henriksen er uddannet på Statens Teaterskole i 1990 og har foruden mange teaterstykker spillet med i massevis af film og tv-serier. Og netop rollen som stor bamse, der ikke siger mere end højest nødvendigt, går igen i mange af dem.

Én af dem, der kender ham rigtig godt, er skuespiller Nicolai Kopernikus, der i »Forbrydelsen« spillede medarbejderen, der rent faktisk slog Nanna Birk-Larsen ihjel. Nicolai Kopernikus afviser, at Bjarne Henriksen i virkeligheden skulle være specielt sammenbidt.

- Overhovedet ikke, men han har det der Gene Hackman-gén. Han siger intet overflødigt og er meget rolig. Men Bjarne er meget nem at have det sjovt med, lyder det fra Kopernikus.

Som eksempel på det rolige gemyt nævner Nicolai Kopernikus en meget omtalt episode for nylig, hvor Bjarne Henriksen til premieren på teaterstykket »Min Familie« på Betty Nansen Teatret ganske enkelt sov over sig og kom for sent.

- Det var meget passende, at det var Bjarne, der oplevede at komme for sent til sin egen premiere, for sådan noget kan han sagtens bære. Han er en god klippe og er solidt »groundet« på jorden, lyder det fra Kopernikus.

Bjarne Henriksen bor på i Sorø Kommune på Midtsjælland sammen med sin kæreste, som han har to børn på henholdsvis 17 år og 19 år med. På spørgsmålet, hvad han laver, når han ikke spiller skuespil svarer han:

- Jeg slapper af.

50

Sammenlignet med politireformen, der sidste år fik såvel hoveder som millioner til at rulle hos ordensmagten, så har den sideløbende reform af landets domstole på det nærmeste foregået i al ubemærkethed.

Men selvom retsreformen indtil videre har været politireformens ukendte fætter i den bredere offentlighed, så kan direktør for Domstolsstyrelsen, Adam Wolf, ikke bare se tilbage på et halvt hundrede leveår på tirsdag den 20. januar. Han kan også se tilbage på et par travle arbejdsår, hvor domstolene undervejs har kæmpet med stigende sagsbehandlingstider og tiltagende kritik i kølvandet på domstolsreformens reduktionen af retskredse fra 82 til 24 tilbage i 2007.

Adam Wolf satte sig - som ikke-juridisk uddannet - i direktørstolen for Domstolsstyrelsen i 2005. Han blev kandidat i Statskundskab ved Københavns Universitet i 1987 og fire år senere kunne han skrive »ministersekretær i Statsministeriet« på visitkortet.

I 1997 fortsatte karrieren i Finansministeriet, først som kontorchef og siden som afdelingschef. Når skrivekløen har meldt sig, har det især resulteret i artikler om offentlig forvaltning, som i flere tilfælde har fundet vej til spalterne i både danske og internationale tidsskrifter.

Privat er Adam Wolf gift med journalist på Danmarks Radio, Ulla Pors Nielsen.

40

Maria Montell blev landskendt, mens hun sang Di Da Di og var kæreste med kronprins Frederik.

I dag fylder hun 40 år med en musikalsk karriere i et mere afdæmpet tempo og mor til to små børn.

Montell jagtede allerede en musikkarriere i sin unge år i Nordsjælland. Hun var med i lokale bands, musicals og lavede jingler for lokalradioen. Hendes første album kom på gaden i 1994, men det var to år efter, at hun for alvor brød igennem.

Pladen »Svært af være gudinde« indeholdt hittet »Imens hun sang (Di Da Di)«, som hele Danmark pludselig sang med på eller fik på hjernen. Den lette pop krydret med en jazzlyd var populær, og karrieren fik også et løft fra en helt anden kant. Maria Montell blev kæreste med kronprins Frederik, og som musikstjerne og royal kæreste var hun pludselig en af de mest omtalte og celebre danskere, og paparazzi-fotograferne rettede deres linser mod hende.

I 1997 var hun midtpunkt, da Pressenævnet for første gang nogensinde valgte at tage en sag op af egen drift. Det var private billeder af Montell og Frederik, som ifølge nævnet gik over stregen.

Forholdet mellem sangerinden og prinsen holdt som bekendt ikke, og de gik fra hinanden efter to år.

Siden har Maria Montell lavet en lang række plader, det seneste er »Bossa for my baby« fra 2005. Hun har også været dommer i et talentshow på tv og har skrevet to børnebøger.

Maria Montell er gift med skuespilleren og filminstruktøren Thomas Villum Jensen. De har to børn, Villum, der er født i 2004, og Smilla fra 2006.

40

Han blev tidligt smittet af politik, Hans Kristian Skibby, som er Dansk Folkepartis kommunalordfører i Folketinget og fylder 40 år i dag. Allerede da han gik i 8. klasse, meldte han sig ind i Fremskridtspartiets Ungdom. Senere fulgte han udbryderne fra Fremskridtspartiet til Dansk Folkeparti. Ved 2001-valget, som bragte den borgerlige regering til magten med støtte fra Dansk Folkeparti, blev Skibby slået på målstregen og manglede kun 88 stemmer i at blive valgt. Året efter var han kortvarigt inde som suppleant, men efter valget i 2005 kunne den erfarne kommunalpolitiker fra Tørring skrive folketingsmedlem på visitkortet. Han lægger dog vægt på ikke at gøre for meget stads af det.

- Politik skal ikke være for intellektuelt eller smart, har han sagt.

Som ægte DF?er er han skeptisk over for indvandring.

- Selvfølgelig er ikke alle muslimer terrorister, men vi er nødt til at få øjnene op for, om det nu er godt at blande bolcher fra hele verden sammen, har han sagt til Vejle Amts Folkeblad.

Efter at være valgt til Folketinget i 2005 blev han forsvarsordfører. Dermed stod han for at forsvare krigene i Irak og Afghanistan.

I 2007 blev Skibby kommunalordfører. Han har tæt kendskab til det kommunale fra sin post i kommunalbestyrelsen i Hedensted. Sidste år kritiserede han landets borgmestre for at klynke over ikke at have penge nok til service. De har aldrig haft så mange penge, mente han. Skibby har højere handelseksamen fra Horsens Handelsskole. Ved siden af jobbene i kommunalbestyrelsen og Folketinget driver han Skibby Boliginvest. Han er gift med socialpædagog Linda Olesen, og de har to sønner.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce