Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80

Arne Krum, Nyborgvej 10, Ørbæk, fylder 80 år på lørdag.

Der er åbent hus for familie, venner og forretningsforbindelser i Refsvindinge Forsamlingshus fra kl. 13.

75

Pensioneret varmemester Roar Halsted Hansen, Toftemarken 35, Svendborg, fylder 75 år i dag. Roar H. Hansen var gennem en årrække ekspedient i den tidligere skoforretning » Københavnersko« i Svendborg. Han startede som bydreng, og det første til arbejdet bag disken. Roar Halsted Hansen var i mange år og frem, til han gik på pension i 1998, en afholdt varmemester på 5. Maj Plads. Siden 1961 har fødselaren boet i Toftemarken. Han havde den sorg sidste sommer at miste sin hustru. Roar Halsted Hansen er kendt som udadvendt, hvilket har givet ham en stor vennekreds. De sidste mange år har han for at holde formen dyrket ældregymnastik, ligesom han nyder at besøge sit sommerhus i Bøjden.

70

Kampen for at sikre forskningens optimale vilkår har i en lang årrække haft topprioritet hos en af dansk forsknings markante skikkelser Jens Rostrup-Nielsen, dr.techn. og mangeårig forskningschef hos Haldor Topsøe. I morgen fylder han 70 år.

Jens Rostrup-Nielsen, der stammer fra Nykøbing Falster, blev akademiingeniør i 1961 og civilingeniør i 1963. Efter værnepligten kom han i 1965 til virksomheden Haldor Topsøe, hvor han siden har været ansat i over 40 år, heraf cirka 20 år i koncernledelsen med ansvar for forskning og udvikling. I dag er han direktør med ansvar for særlige projekter.

Hos Haldor Topsøe har bl.a. forskning i katalyse for fremstilling af syntesegas haft Rostrup-Nielsens fokus, og det dannede grundlag for hans doktordisputats i 1975. Samtidig har han på såvel dansk som internationalt plan udvist stort engagement i forskningspolitik med tillidsposter i en række forskningsråd, bestyrelser og komitéer.

Blandt andet har han været formand for Forskningspolitisk Råd, hvor grundlaget for eksempelvis grundforskningsfonden blev lagt, og senere præsident for Akademiet for Tekniske Videnskaber. Desuden har han siden 1988 været adjungeret professor ved Danmarks Tekniske Universitet, hvor han også har været medlem af bestyrelsen.

Og Jens Rostrup-Nielsen har hverken lagt entusiasme eller indsatsen for forskningen til side. Særlige projekter - herunder et nyt brændselscelleselskab og klimaspørgsmål hos Haldor Topsøe samt arbejdet som medlem af Det Videnskabelige Råd i Det Europæiske Forskningsråd - fylder kalenderen ud, så tiden til de ellers afholdte fritidsaktiviteter som akvarelmaling, fiskeri og sejlsport er stadig knap. Selve dagen fejres med åbent hus i hjemmet på Furesøvej i Virum, mens venner og familie er inviteret til middag dagen efter.

65

Forhenværende pilot og flyveleder Axel Averhoff, Lindevej 20, Faaborg, fylder 65 år i dag.

60

Det er næsten med kniven på struben, at Midtjyske Mediers administrerende direktør Per B. Jørgensen kan fejre sin 60-års fødselsdag.

Når han i morgen runder det skarpe hjørne, ved han nemlig allerede, at Midtjyske Mediers ejere - Berlingske Media - kræver et 2009 uden underskud.

Men Per B. Jørgensen er måske om nogen manden, der kan leve op til forventningerne.

Han har i hvert fald en cand. merc. uddannelse fra Handelshøjskolen i Århus i ryggen og mere end 25 års erfaring fra diverse direktionsgange i medieverdenen.

Her har han langsomt arbejdet sig op i hierarkiet. Først som administrerende direktør for Esbjerg Ugeavis fra 1981-84, herefter som forretningsfører på Skive Folkeblad frem til 1997, indtil han blev administrerende direktør for De Bergske Blade. I 2007 var han med til at fusionere De Bergske Blade og Århus Stiftstidende til Midtjyske Medier, hvor han nu selv sidder i stolen som administrerende direktør.

Specielt Århus Stiftstidende har gjort det svært for den midtjyske medievirksomhed at skabe overskud, men alligevel blev en større varslet fyringsrunde afværget i 2008. Nu skal 2009 så være året, hvor de røde tal bliver sorte i Midtjylland, hvilket blandt andet skal ske gennem en større satsning på internettet.

I sin fritid er Per B. Jørgensen en ivrig lystsejler.

60

Hun tog fat i klaveret i hjemmet Assens, da hun skulle rejse sig for lære at gå, og siden har Anne Øland stort set ikke sluppet instrumentet. I dag er hun en velestimeret pianist med stor kærlighed til klassisk musik og professor på ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus.

Hun fik klaverundervisning, fra hun var fem år, og havde som 12-årig sin første store soloaften på Hotel Ringe med Beethovens Appassionata og Chopin-ballader.

Anne Øland er født på Fyn, men flyttede senere til Mors. Hun er student fra Morsø Gymnasium, kom på højskole og flyttede som 19-årig til København, hvor hun egentlig havde tænkt sig at blive lærer ligesom begge forældrene. Men efter blot fire dage på seminariet fik hun, som hun selv formulerer det, »et gok i nødden«. Efter en bifagseksamen fra Musikvidenskabeligt Institut på Københavns Universitet i 1970, kom hun på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun fik Herman D. Koppel som lærer. Det blev et lykkeligt lærer-elev forhold, som hun supplerede med undervisning hos Guido Agosti i Rom, Hans Leygraf i Wien og Nikita Magaloff i Geneve. Hun uddannede sig i tre år, og var derefter klar til at blive undervisningsassistent og senere docent på musikkonservatoriet.

Anne Øland havde debutkoncert i København i 1977 og modtog samme år Musikanmelderringens Kunstnerpris. Hun har modtaget adskillige kunstnerpriser, deriblandt Jacob Gades Legat, stipendier fra Leonnie Sonnings fond, Victor Schiølers mindelegat og Carl Nielsen Selskabets hæderspris.

Anne Øland har en omfattende koncertvirksomhed både som solist og kammermusiker. Hun var været solist ved flere torsdagskoncerter med Danmarks Radios Symfoniorkester, ligesom hun har spillet med de øvrige danske orkestre. Hun var givet koncerter i Skandinavien, Island, Rusland, Frankrig, Storbritannien, Italien, Rusland, USA og Japan. Blandt hendes foretrukne orkestre er Den unge Dansk Strygekvartet, hvor hendes søn Frederik er den ene af de to violinister.

Anne Øland har siden 2004 være tilknytte t Det Jyske Musikkonservatorium i Århus, hvor i 2007 hun blev professor.

Hun er gift med læge og bratschist Henrik Henrik Gotthardt Olsen, som hun i weekenden pendler hjem til i Hellerup.

Anne Øland har indspillet alle Beethovens 32 klaversonater og Carl Nielsens samlede værker for klaver på cd.

50

De musikalske forbilleder var Marvin Gaye og Donny Hathaway, og Sade Adu endte også selv som en af de store stjerner inden for soul, funk og r&b. I morgen fylder hun 50 efter en årrække, hvor der har været stille om hendes musik.

Hun er født i Nigeria og barn af en nigeriansk far og engelsk mor. Da Sade var fire år, gik forældrene fra hinanden, og hun flyttede med sin mor til London. Her fik hun mulighed for at udvikle sine kunstneriske evner.

Moden trak først i Sade, og hun nåede både at tage en uddannelse som designer, starte sin egen virksomhed og arbejde som model, inden hun valgte musikken. Først i grupperne Arriva og Pride, inden hun i midten af 80?erne gik solo. Succesen kom hurtigt med hittet »Smooth Operator«, og de følgende år kastede 40 millioner solgte albums verden over og fire grammy-statuetter af sig.

Hendes seneste album er »Lovers Rock« fra 2000, der blev fulgt af en stor turné. Senest har hun indspillet en sang til støtte for ofrene i den katastroferamte Darfur-provins i Sudan.

Sammen med den jamaicanske producer Bob Morgen har hun datteren Ila, der blev født til 1996.

50

Da herrelandsholdet i håndbold sidste år vandt EM-guld for første gang nogensinde, tilfaldt æren for medaljerne ikke kun holdets nuværende træner Ulrik Wilbek, men bestemt også Torben Winther, der fylder 50 år i morgen.

For det er ham, der har lagt grunden til herrelandsholdets succes. Først som ungdomslandsholdstræner i perioden 1994-99, og senere da han tiltrådte som herrelandstræner i 2000. Det var også ham, der sad på trænerbænken, da holdet vandt sine første bronzemedaljer ved EM i 2002 og 2004.

Dårlige VM-resultater i 2003 og frem for alt i Tunesien i 2005, hvor danskerne blev nummer 13, resulterede imidlertid i drøje hug både i pressen og internt i håndboldforbundet. Det hele kulminerede, da Winther kunne læse om sin egen fyring i B.T., før han selv fik noget at vide.

Efter et par mislykkede ophold i Nordsjælland Håndbold, hvor det blev til endnu en fyring efter blot fire kampe, og i Holbæk Elitesport, der viste sig at være et luftkastel uden penge, har Winther imidlertid fundet sin rette hylde. Han sagde for halvandet år siden sit lærerjob op, solgte huset i Helsingør og rykkede med konen til svenske Ystad, hvor han på anden sæson er træner for det lokale håndboldhold Ystads IF. Med succes, for holdet nåede i semifinalen sidste år, ligesom man lige nu ligger nummer to i ligaen.

Dermed har Winther alligevel fået oprejsning efter den turbulente landstrænerfyring, han nok altid vil blive husket for i Danmark.

- Man kan godt sige, at jeg er startet på en frisk herovre, hvor tavlen er blevet visket ren. Selvfølgelig læser de også danske aviser her, men omvendt har de respekt for de resultater, jeg har lavet. Så hvad der er sket tidligere, har slet ikke været noget emne. Det har jeg lagt bag mig. Hvis folk ikke anerkender det, jeg laver, kan de rende mig, sagde Winther sidste år.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce