Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70

Pensioneret forstander, sygeplejerske Lisbeth Busk Nielsen, Bontvedvej 15, Svendborg, fylder 70 år i morgen. Hun er præstedatter fra Svindinge og uddannet sygeplejerske fra Rigshospitalet i København, hvor hun også arbejdede i en årrække indtil 1971, da hun blev ansat på Svendborg Sygehus. Siden blev hun hjemmesygeplejerske i Gudme Kommune og fra 1986 leder af plejehjemmet Strandlyst i Lundeborg, hvor hun var frem til slutningen af 90?erne. Siden vendte hun tilbage til Gudme Kommune som natsygeplejerske, inden hun gik på efterløn. Lisbeth Busk Nielsen er kendt for sin faglige dygtighed, store engagement og venlighed. I sit otium har hun tid til at dyrke sine mange interesser, der blandt andet omfatter musik.

60

Sveriges tidligere statsminister Göran Persson fylder 60 år i morgen.Hans omdømme er blandet, men han fik svensk økonomi på fode igen efter krise.

Mens han var finansminister og de første år som statsminister i midten og slutningen af 1990?erne var socialdemokraten Göran Persson på det nærmeste urørlig rent politisk. Efter den alvorlige økonomiske krise i 1992-93 under en borgerlig regering med gigantunderskud på statsbudgettet og stor arbejdsløshed fik han med en stram finanspolitik og gennemgribende reformer af den offentlige sektor styr på økonomien. Statsunderskuddet blev reduceret fra 13 pct. til under tre pct. af bruttonationalproduktet og arbejdsløsheden mere end halveret på få år. Personligt mener han selv, at det er hans største succes som politiker.

- Sverige har genvundet sin økonomiske frihed. Det er ikke længere mappedyr i bankverdenen, der bestemmer over vor velfærd, sagde han.

Som toppolitiker havde Göran Persson en noget konfrontatorisk stil, som venner og modstandere jævnligt stødte på, blandt dem hans danske partifælle og tidligere danske statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Den ellers så runde og joviale svensker kunne optræde hård og arrogant i politik, men han trak sig sejrrigt ud af de fleste sammenstød og debatter.

Som EU-formand i første halvår af 2001 havde han succes med en række udenrigspolitiske initiativer i Mellemøsten og over for Nordkorea.

Men Persson mødte også stor politisk modgang, især i den sidste del af sin tid som regeringsleder. Specielt drabet på Anna Lindh, udenrigsminister og den tiltænkte efterfølger som statsminister og formand for Socialdemokraterna, i efteråret 2002 ramte Persson hårdt både personligt og politisk.

De to arbejdede tæt sammen, var enige om mange emner og udgjorde en stærk duo både nationalt og internationalt. Politisk blev det vanskeligt for Persson, da han havde forberedt sig på at træde tilbage i 2002 eller 2003. Han kom i stedet til at forvalte sin egen politiske arv og måtte blive som statsminister uden sit tidligere brændende engagement.

Hans politiske fingerspidsfornemmelse, som både tilhængere og modstandere anerkender, blev svækket, og han kom ud i flere politiske stormvejr, som han i sin tidlige karriere driblede udenom eller håndterede til egen fordel.

Trods fortsat økonomisk fremgang i Sverige tabte Persson og Socialdemokraterna valget i 2006 til de borgerlige, og han trak sig ud af politik. Det skete med en af hans vanlige dygtige oratoriske bemærkninger: - Den borgerlige regering kan sætte sig til et veldækket bord.

I dag har Persson trukket sig tilbage til sin nybyggede gård, hvor han bor samen med sin kone, Anitra Steen, og kalder sig landmand.

40

Hun kalder sig selv én af Bertel Haarders piger.

Onsdag den 21. januar fylder folketingspolitikeren Gitte Lillelund Bech (V) 40 år.

Bech bliver student som 18-årig, sløjfer sabbatåret og begynder direkte på Handelshøjskolen i København. Fem år senere får hun job i Danske Bank som udklækket kandidat i erhvervsøkonomi og matematik, 23 år gammel.

Rapt gennem systemet lige i undervisningsministerens ånd. I 1999 helliger Haarder sig Europaparlamentet og efterlader en ledig taburet i Folketinget til sin suppleant: Gitte Lillelund Bech. Hun bliver inden længe ordfører for uddannelse. Senere tager hun som trafikordfører et opgør med den gamle jyske trafikmafia på Christiansborg og kalder motorvejene til Frederikshavn og Hirtshals for fejlinvesteringer.

Hun sejrer over partitoppen, da Venstres landsmøde i 2006 med en snæver margin vedtager at støtte brugerbetaling hos lægen. Bech står blandt bannerførerne på det liberale projekt.

For at undgå problemer med habiliteten trækker Bech sig fra posten som V-trafikordfører, da hun flytter sammen med sin kæreste, den daværende departementschef i Transportministeriet. De er nu gift. Gitte Lillelund Bech bestrider i dag posten som formand for det prestigefyldte Udenrigspolitiske Nævn, der holder regeringen i ørerne.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce