Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75

Jean Chrétiens mor fødte ikke mindre end 19 børn, hvoraf han selv var nummer 18 i rækken. Den katolske familie boede i Shawinigan i Quebec, og selv som Canadas premierminister yndede Jean Chrétien at betegne sig selv som »den lille gut fra Shawinigan«. At Chrétien skulle nå så langt er i sig selv lidt af et under. En permanent ansigtslammelse fra ungdommen giver ham visse problemer med at tale, og han siges at være svær at forstå både på engelsk, som han lærte sig som voksen, og fransk, som er hans modersmål.

Lammelsen udnyttede Chrétien imidlertid i sin første kampagne for at blive leder af Canadas liberale parti, hvor han humoristisk hævdede, at han var »en politiker, som ikke taler med to tunger«.

Den jurauddannede canadier, som runder 75 år den 11. januar, kompenserer i det hele taget for sin manglende elegance med en stor energi og målrettethed. Han optræder som en mand af folket og har aldrig været ked af at vedkende sig sin beskedne baggrund.

Der var dog intet beskedent over Chrétiens valgsejr i 1993, hvor de Det Liberale Parti vandt en knusende sejr over de konservative, der fik antallet af pladser i Underhuset reduceret fra 155 til 2. Som tidligere finansminister, justitsminister og udenrigsminister var det en politisk veteran, der overtog posten som premierminister og styrede landet de næste 10 år. Jean Chrétien er gift med Aline Chaîné, som han har kendt siden han var 18 år. De har to sønner og en datter.

70

Ejner Juul Rasmussen, Mullerupvej 37, Ullerslev, fylder 70 år i morgen.

50

Syng »La-la-la-la-la she?s got the Look« eller »It must have been Love«. Så er der dømt international popsucces under navnet Roxette. Den storsælgende svenske duos mandlige part, Per Gessle, fylder 50 år 12. januar.

Han blev født i Halmstad i umusikalsk kår som søn af en blikkenslager. Gessle ville hellere være popsmed, men var godt klar over, at han ikke var nogen stor instrumentalist. Punkens indtog overbeviste ham dog om, at det ikke var nogen hindring, hvis man var god til at skrive sange, der holder hele vejen ind på hitlisterne.

Per Gessle blev dermed popidol allerede som 19-årig, da han dannede bandet Gyllene Tider, der blev et kæmpenavn i Sverige. Da bandet gik i opløsning i 1985, fandt han efter et par soloplader sammen med kollegaen Marie Frederiksson. De kaldte sig Roxette. Resten er pophistorie.

Gessle med det høje svenske 80?er-hår viste sig som leverandør af det popstof, som skaber stjerner. Med ham på guitar og Marie som tidstypisk halvandrogyn frontfrille i stramt læder var der bygget en koncertsikker hitmaskine med betydeligt bidrag til svensk popmusiks internationale succes.

Også på det for europæere svære amerikanske radiomarked var Roxette i årene 1989-91 blandt tre mest populære bands. Selv mener Gessle, at det amerikanske eventyr kunne være blevet endnu større med bedre management. Men både han og Marie Frederiksson var efterhånden midt i 30?erne, succesmæssig mætte og med familie og veg tilbage fra beslutningen om at slå sig ned i USA. Sammen solgte de over 70 millioner plader, før tragedien ramte. Marie Frederiksson fik i 2002 konstateret en hjernesvulst, som satte hende ud af spillet i nogle år. Arbejdsnarkomanen Gessle fortsatte dog med en succesrig solokarriere blandt andet det fire gange platinvindende album »Mazarin« i 2004. Hans seneste album kom for få måneder siden. Selvom Frederiksson kom sig over kræften, har de to Roxetter siden kun dyrket deres solokarrierer. Gessle har siden 1993 været gift med svenske Åsa, som han har en søn med.

50

Joan Eghøj Pil, Tevlesøvej 11, Tranekær, fylder 50 år mandag den 12. januar.

18

Marlene Bartel, Årsleffsgade 18, Nyborg, fylder 30 år i dag.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce