Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80

Han havde knap fået studenterhuen på hovedet dengang i 1948, før han blev ansat i Det Østasiatiske Kompagni (ØK). Her arbejdede Henning Hempel Sparsø sig til tops, indtil han i 1992 blev sat af som direktør. Fredag den 9. januar fylder han 80 år.

Sparsø er født i Sdr. Vissing, og faren var provst. Da Sparsø blev student fra Holte Gymnasium, fik han arbejde i det dengang hæderkronede ØK. Han startede i skibsafdelingen, men efter fire år blev han udsendt til Østen, hvor han tjente kompagniet i Hongkong, Singapore og Bangkok gennem 16 år.

Efter at være hjemvendt til København nogle år forinden blev Sparsø administrerende direktør i 1974. Seks år senere kunne han indtage den øverste plads som foresiddende administrerende direktør, en titel han beholdt frem til 1992, da et skrantende ØK for første gang i dets over 100 årige historie ansatte en direktør, der ikke var lært op i firmaet.

I forbindelse med udskiftningen blev Sparsø kaldt »for gammeldags til 90?erne.«

Som direktør var Sparsø frygtet og respekteret. Han var De?s med de fleste af medarbejderne, kendt for at have en god hukommelse samt for evnen til at sætte sig ind i nye ting hurtigt. Sparsø var arbejdsom og var altid at finde på kontoret fra klokken syv om morgenen og elleve timer frem. Sparsø værner om sit privatliv, dog vides det, at han i over 50 år har været gift med Helga, der er tidligere tandlæge. Sammen har de fem børn.

75

Som bestyrelsesformand skal man ikke kun have en kontrollerende funktion. Man skal også være rustet til at optræde som sparringspartner for direktionen.

I en tid hvor bestyrelsesformænds ansvar og pligter diskuteres livligt, er det nok værd at hæfte sig ved ord som disse. De blev sagt af en af dansk erhvervslivs fremtrædende ledere, civilingeniør Otto B. Christensen, i et interview for knap ti år siden.

Fredag den 9. januar fylder Otto B. Christensen 75 år.

Og som formand for og medlem af en lang række bestyrelser i erhvervslivets top, vidste han, hvad han talte med om.

- Der er ikke en dag, hvor jeg ikke på en eller anden måde er i kontakt med en eller flere af de bestyrelser, hvor jeg beklæder poster som enten formand eller menigt bestyrelsesmedlem, sagde Otto B. Christensen. Samtidig advarede han mod at have formandsposter samtidig med at være administrerende direktør - også et aktuelt tema i 2009.

I 1999 blev han tildelt Årets Bestyrelsespris.

Efter en årrække som direktør og administrerende direktør for Grindsted Products blev Otto B. Christensen i 1987 administrerende direktør for fødevarekoncernen Danisco og kom til at spille en hovedrolle ved fusionen med De Danske Sukkerfabrikker og De Danske Spritfabrikker i 1989. Han fortsatte som øverste chef for den nye store Danisco-koncern frem til 1995.

Fra 1986 til 1989 var han formand for Industrirådet.

Blandt Otto B. Christensens mange bestyrelsesformandsposter har også været et i dagspressen: I 2000 blev han formand for Århus Stiftstidende A/S. Han forlod dog posten inden et år, da Det Berlingske Officin overtog aktiemajoriteten i avisen.

70

Hilmer Jørgensen, Jacobsminde, Ærøskøbing, fylder 70 år i morgen, torsdag den 8. januar.

Hilmer Jørgensen, som stammer fra Ærø, boede i en række år på institution i Brejning ved Vejle. Gennem årene længtes han i imidlertid efter Ærø. I 1989 flyttede han tilbage til Ærø og tog ophold på Jacobsminde. Han har været en glad og tilfreds bruger af Værkstedsgården, siden han kom tilbage til Ærø. Da han blev folkepensionist, ophørte han med at arbejde på Værkstedsgården, men han savnede miljøet, så nu er Hilmer tilbage på sin elskede arbejdsplads igen.

Hilmer Jørgensen er sportsmand om en hals. Han cykler og traver øen rundt og er et lysende eksempel for Trim. Han er altid i godt humør og møder sine venner med et stort smil.

70

Kjeld Sundstrøm Andersen, Struebjerg 17, Svendborg, fylder 70 år på fredag den 9. januar.

Allerede som 14-årig startede han som arbejdsdreng på den nu historiske Svendborg-fabrik Lange og Co., hvor han var i 29 år. Kjeld Sundstrøm Andersen var en af de sidste, der var tilbage, da fabrikken måtte lukke.

Herefter fortsatte arbejdslivet på Ceropa, hvor han var i 18 år, indtil han gik på efterløn som 62-årig. En stor del af sin fritidsliv har han i mange år brugt på sin elskede fodboldklub SfB. Han startede i 1962 som rejseleder i klubben, og derefter fulgte 20 år i ungdomsudvalget.

De senere år har han været tilknyttet forskellige hold i klubben som holdleder, og de sidste to år har han fungeret som assisterende holdleder for FC Svendborgs førstehold. De fleste kender dog nok bedst »lange« Kjeld fra Høje Bøge Stadion, hvor han i en menneskealder har stået ved tælleapparaterne. Begge fødselarens sønner startede - naturligvis - i SfB da de fyldte seks år, og han har sammen med fruen Hanne i hele drengenes opvækst og voksenliv fulgt dem i haller og på idrætsanlæg rundt i landet.

Keld Sundstrøm Andersen nyder nu sit otium med at passe hus og have og så naturligvis med masser af fodbold.

Herudover fylder familien og ikke mindst hans kære børnebørn en stor del af hans liv.

Som farfar har han for alle fire børnebørn altid været noget ganske særligt.

Åbent hus fredag den 9. januar kl. 15-18 i SfB?s klubhus på Hellegaardsvej 4.

70

Tegner og forfatter Stig Holsting, Jagtvej 183, København, fylder 70 år den 9. januar. Han er en stor kender af Svendborg-forfatteren Johannes Jørgensen (1866-1956) og har været formand for Johannes Jørgensen Selskabet, siden dets stiftende generalforsamling på Svendborg Bibliotek i 2002. Desuden har han været medredaktør af »Fagerø ? En antologi om Johannes Jørgensen«, holdt foredrag om og skrevet artikler og artikelbidrag til bøger om Johannes Jørgensen. Han har levet som freelancemaler, forfatter og journalist. Som tegner har han leveret illustrationer til blandt andet Den Store Danske Encyklopædi, og han er forfatter til »Pilgrim i Rom«, adskillige digtsamlinger og historiske, kulturhistoriske og kirkehistoriske bøger. Han har været medarbejder på SKALK og koncertanmelder ved Randers Amtsavis. Sammen med sangerne og musikerne Ole Wierød og Morten Kold har han stiftet vokalgruppen »De tre Visemænd«, og sammen med Chili Turèll har han skrevet og opført en forestillet digterisk dialog mellem Johannes Jørgensen og Sophus Claussen.

50

Afdelingsleder Lena Birch Christiansen, Grev Schacks Vej 15, Svendborg, fylder fredag den 9. januar 50 år. Lena Birch Christiansen har siden 1997 været daglig leder af Børnehuset på Ørbækvej 51 i Svendborg, en institution for børn og unge med svære handicap. Lena Birch Christiansen er født i Svinø på Sydsjælland, hun er student fra Næstved Gymnasium og tog eksamen som socialpædagog fra Hindholm Socialpædagogiske Seminarium ved Fuglebjerg i 1982. Siden har hun været vidt omkring og bl.a. arbejdet med psykiatriske patienter i Paamiut i Grønland og været tilknyttet et handicap-projekt under Mellemfolkeligt Samvirke i Kenya. Siden 1991 har hun arbejdet herhjemme, de seneste 11 år som afdelingsleder i Børnehuset, der dengang hørte under Sydbo i Fyns Amt og siden er blevet en af Svendborg Kommunes specialinstitutioner.

Selv om Lena Birch Christiansens arbejdsplads ligger på Ørbækvej, har hun ikke helt sagt farvel til de internationale aktiviteter. Mens Fyns Amt var arbejdsgiveren, var hun tilknyttet et projekt i Polen som underviser af personalet på en stor handicap-institution. Også i den russiske enklave Kaliningrad ved Østersøen har Lena Birch Christiansen ved talrige lejligheder været underviser inden for sit fagområde, og såvel Estland som Litauen er nu på hendes skema. I de senere år har det været social- og sundhedssektoren under Nordisk Ministerråd ? Nordic Cooperation on Disability ? , der har sendt Lena Birch Christiansen østpå, for at hun kan videregive fynske erfaringer på handicap- og specialområdet til russiske og baltiske kolleger, og hun er meget optaget af de internationale udfordringer i sit arbejde. Ikke mindst fordi det kombinerer hendes faglighed og det at lære fra sig med en stor lyst til at rejse og møde andre kulturer.

I fritiden er Lena Birch Christiansen en flittig motionsløber, og i sommerperioden er også morgenroning i Svendborg Roklub med til at holde formen ved lige, gerne sammen med hendes samlever, journalist Flemming Skousen. Til fritidsinteresser regner hun også bøger, teaterbesøg, koncerter og rejser til nære ? fx sommerhuset ved Svinø Strand ? eller fjerne rejsemål, og et slag kort med vennerne i Kortklubben Spar Bonde har ligeledes høj prioritet.

50

Ejendomsmester Per Hansen, Peter Hansensvej 46, Faaborg, fylder 50 år i dag. Åbent hus på Hellebjergvej 3, fredag den 9. januar kl. 11-16.

50

Rigoberta Menchú, modtager af Nobels fredspris i 1992 for sin kamp for rettighederne for den oprindelige befolkning i Guatemala, fylder fredag 50 år.

Rigoberta Menchú, der selv er indianer, står som et symbol på kampen mod forskelsbehandlingen og forfølgelsen af indianere i Latinamerika. Hun tilhører quiché-stammen og har selv oplevet borgerkrigen i Guatemala fra 1960 til 1996, som i perioder havde karakter af folkemord.

Med sin kamp for social retfærdighed og etnisk-kulturel forsoning har Menchú båret ofre for at skabe fred for sine knap 9,5 millioner landsmænd. Hun er goodwill-ambassadør for Unesco og har udgivet selvbiografien »Jeg, Rigoberta Menchú«, som dog blev omstridt, da den ifølge kritikere var delvist forfalsket.

I 2006 var Menchú med til at stifte Nobelkvindernes Initiativ, som kæmper for at styrke kvinders rettigheder en række steder i verden.

Menchú, som i en årrække levede i eksil i Mexico, stiftede i februar 2007 et nyt politisk parti og forsøgte at blive valgt som sit lands præsident. Ved valget i september 2007 fik hun tre procent af stemmerne.

40

Ole Folmer, Lillemarksvej 1, Lillemarken ved Horne, fylder 40 år søndag den 11. januar. Ole Folmer stammer fra Marstal. Senere boede han på Als og i Sverige, inden han i 2005 købte ejendommen Lillemarksvej 1 på Horne Land. I Sverige var han lastbilchauffør, mens han kort efter flytningen til Fyn etablerede firmaet Horne Haveservice, der udfører alt inden for havearbejde m.v.

Fødselsdagen markeres med åbent hus for kunder, forretningsforbindelser og venner af huset fredag den 9. januar kl. 13-17 på Lillemarksvej 1.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce