Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

75

- Som bestyrelsesformand skal man ikke kun have en kontrollerende funktion. Man skal også være rustet til at optræde som sparringspartner for direktionen.

I en tid hvor bestyrelsesformænds ansvar og pligter diskuteres livligt, er det nok værd at hæfte sig ved ord som disse. De blev sagt af en af dansk erhvervslivs fremtrædende ledere, civilingeniør Otto B. Christensen, i et interview for knap ti år siden.

I morgen fylder han 75 år.

Og som formand for og medlem af en lang række bestyrelser i erhvervslivets top, vidste han, hvad han talte med om.

- Der er ikke en dag, hvor jeg ikke på en eller anden måde er i kontakt med en eller flere af de bestyrelser, hvor jeg beklæder poster som enten formand eller menigt bestyrelsesmedlem, sagde Otto B. Christensen. Samtidig advarede han mod at have formandsposter samtidig med at være administrerende direktør - også et aktuelt tema i 2009.

I 1999 blev han tildelt Årets Bestyrelsespris.

Efter en årrække som direktør og administrerende direktør for Grindsted Products blev Otto B. Christensen i 1987 administrerende direktør for fødevarekoncernen Danisco og kom til at spille en hovedrolle ved fusionen med De Danske Sukkerfabrikker og De Danske Spritfabrikker i 1989. Han fortsatte som øverste chef for den nye store Danisco-koncern frem til 1995.

Fra 1986 til 1989 var han formand for Industrirådet.

Blandt Otto B. Christensens mange formandsposter har også været et i dagspressen: I 2000 blev han formand for Århus Stiftstidende A/S. Han forlod dog posten inden et år, da Det Berlingske Officin overtog aktiemajoriteten i avisen.

60

George Foreman er en af boksesportens gamle konger. Hans professionelle karriere spændte over mere end 28 år, hvor han nåede 81 kampe med sejre i de 76.

Kun Muhammad Ali formåede at stoppe Foreman før tid. Desuden vandt bokseren OL-guld i 1968 i Mexico City. George Foreman kan se tilbage på en lang og glorværdig karriere som sværvægtsbokser, når han lørdag den 10. januar fylder 60 år.

Den amerikanske bokser fik sit store gennembrud på den internationale scene, da han højst overraskende besejrede den regerende sværvægtsverdensmester Joe Frazier i et regulært boksebrag i Jamaica den 22. januar 1973.

Foreman var på forhånd blevet betegnet som en primitiv bokser, der ikke for alvor kunne volde Frazier problemer, men George Foreman chokerede en hel verden ved at knuse sin modstander totalt. Joe Frazier blev sendt i gulvet hele seks gange, inden kamplederen stoppede opgøret allerede i anden omgang. Kampen står stadig som et af de mest legendariske sværvægtsopgør.

Opgøret overgås dog af det berømmede »Rumble in the jungle« i det nuværende Congo året efter. Her tørnede George Foreman sammen med Muhammad Ali, der i ottende omgang overraskede ved at sende den forsvarende mester i gulvet. Foreman klarede at komme på benene, da kamplederen havde talt til ni, men alligevel blev Foreman talt ud af opgøret.

I 1996 udkom dokumentarfilmen »When we were kings« om den berømmede kamp mellem Foreman og Ali. Filmen modtog efterfølgende en Oscar og en række andre priser.

George Foreman opnåede senere i karrieren at blive verdensmester på ny. 45 år gammel besejrede han den 5. november 1994 den 26-årige Michael Moorer, hvilket stadig gør Foreman til indehaver af titlen, som den ældste verdensmester nogensinde. Den 22. november 1997 boksede han sin sidste kamp, da han mødte den 22 år yngre landsmand Shannon Briggs. Foreman tabte kampen kontroversielt med dommerstemmerne 1-2 og opgav herefter karrieren.

Efter boksekarrieren har George Foreman opnået store resultater som forretningsmand. Bokseren har succes med den populære grill »The George Foreman Grill«. Det anslås, at den tidligere mesterbokser har tjent over 800 millioner kroner på sin elektriske bordgrill, hvilket er markant mere, end han kom i nærheden af i sin karriere som bokser.

50

Han gik til kamp for ytringsfriheden under Muhammedkrisen og har samlet ind til fattige danskeres jul. Og så brænder han ganske enkelt for sin avis.

Chefredaktør Jan Jensen kan se tilbage på en lang karriere på Ekstra Bladet, når han lørdag den 10. januar fejrer sin 50 års fødselsdag. Gennem de knap ni år på posten har han blandt andet markeret sig i efterdønningerne af Muhammed-krisen. Sammen med 10 andre danske mediefolk blev han krævet retsforfulgt af den jordanske statsadvokat i 2008 for at trykke de omstridte tegninger.

Generelt er han optaget af at udvikle Ekstra Bladets hovedspor: At kontrollere magthaverne og sikre de svagestes rettigheder, står der på hans profil på Ekstra Bladets hjemmeside. Det sidste levede han op til, da han sidste år blev hædret af ASF Dansk Folkehjælp for at sætte fokus på, hvor svært det er at holde jul på kontanthjælp. Det lykkedes bladet at samle 650.000 kroner ind til julehjælp.

- Selv om Danmark på mange måder er et rigt land, er der desværre en gruppe, som ikke er nået med på vognen. Der findes fattige blandt os, og de har svært ved at blive hørt, sagde han, da han blev kåret til Årets Folkehjælper 2008.

Inden Jan Jensen blev et medlem af chefredaktionen var han leder af sportsredaktionen på samme blad, og han bliver derfor kaldt chefredaktionens sportsekspert.

I 1993 vandt han desuden Ekstra Bladets Victor-Prisen for artikler om administrationen i og omkring Justitsministeriet.

50

EU er Charlotte Antonsens hjertebarn. Når hun i morgen fylder 50 år, er det da også som én af partiet Venstres kandidater til Europaparlamentet, når der skal stemmes til juni.

Bag sig har Charlotte Antonsen 17 år som medlem af Venstres folketingsgruppe, hvor hun i alle årene har siddet på posten som partiets EU- samt arbejdsmarkedsordfører. Fødselaren blev ikke genvalgt ved folketingsvalget i 2007, og hun har nu truffet beslutningen om at stille op til europaparlamentsvalget.

At Charlotte Antonsen er en sand EU-borger blev understreget på den seneste Europadag den 9 maj. Her benyttede hun lejligheden til at foreslå, at dagen skulle gøres til en national fridag med det formål at skabe mere opmærksomhed om EU i Danmark. Charlotte Antonsen har med årene været medforfatter til en række bøger om EU. Blandt andet »Derfor Ja til Euroen« fra 2000.

Charlotte Antonsen er stud.polit. fra Københavns Universitet i 1981. Hun har besiddet en række tillidshverv gennem tiden, herunder som medlem af Venstres hovedbestyrelse fra 2001-2005.

Charlotte Antonsen er gift med afdelingslæge Michael Christiansen, med hvem hun har to børn.

40

Han har et efternavn, som forpligter på højrefløjen i dansk politik: Nemlig Dohrmann. Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann, som fylder 40 år i morgen, er nevø af Fremskridtspartiets tidligere gruppeformand Helge Dohrmann. Gruppeformanden der gik over i danmarkshistorien som »helten fra Rio Bravo«, da han i 1983 reddede statsminister Poul Schlüters (K) politiske liv med et forlig opkaldt efter det københavnske værtshus, Helge Dohrmann befandt sig på, da han gav tilsagn om at hjælpe firkløverregeringen.

Selv om Jørn Dohrmanns landmandsforældre advarede sønnen mod at gå i onklens fodspor og gå ind i politik, valgte han alligevel i 1997 at tage de politiske slagsmål som byrådsmedlem i Vamdrup, hvor han havde meldt sig ind i det dengang to år gamle Dansk Folkeparti.

Og i 2001 kunne automatikmekanikeren så skrive folketingsmedlem på visitkortet. I dag er Jørn Dohrmann ikke blot formand for Folketingets fødevareudvalg, han er også sit partis miljøordfører.

Jørn Dohrmann, der sammen med schweiziske Claudia Wolf har børnene Tobias og Alina, forklarer selv, at han er i politik, fordi han brænder for det - og at det politiske arbejde består af lange beslutningsprocesser og hårdt arbejde. Til gengæld har Jørn Dohrmann kun foragt til overs for levebrødspolitikere, som nok er gode til at komme i medierne, men sjældent viser sig i folketingssalen eller i de mange udvalg på Christiansborg.

Der er derfor en vis ironi i, at Jørn Dohrmann for mange nok mest vil være kendt for at være kommet galt af sted i medierne. I 2005 kørte Jørn Dohrmann bogstaveligt talt ind på forsiden, da det kom frem, at han på ubestemt tid havde fået stillet en gratis motorcykel til rådighed af importøren. Til gengæld havde Jørn Dohrmann, der dengang var medlem af Folketingets trafikudvalg, samtidig offentliggjort en række løfter og politiske initiativer, som skulle gavne danske motorcykelforhandlere.

Selv om miljøordføreren forklarede, at begejstringen for motorcykler skyldes, at de forurener mindre, så tvang Dansk Folkeparti ham alligevel til at tilbagelevere den.

Og i 2008 måtte partitoppen indskærpe over for Jørn Dohrmann, at der skal være vandtætte skotter mellem politiske sager og økonomiske bidrag. Det skete, da det kom frem, at Jørn Dohrmann rejste rundt med en såkaldt pengepjece, som han stak i hånden på folk fra erhvervslivet og opfordrede dem til at sætte støttekroner ind på en bankkonto.

Helge Dohrmann udtalte ved sin tiltræden som gruppeformand, at mange fremskridtsfolk var klogere end han, men at han nok var valgt på grund af sin venlighed og tolerance. Det var antagelig en meget præcis vurdering. Ligesom onklen er Jørn Dohrmann da også mindre farverig end andre af sine partifæller, nærmest lidt sky, men glider til gengæld ind i Christiansborgs parlamentariske billede uden at fremkalde personlig modvilje.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce