Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80

For mange er Ib Hansen indbegrebet af Den Kongelige Opera. Med sin flotte barytonstemme og vældige sceniske udstråling kom han til at præge dansk opera i mere end tre årtier. Mandag den 22. december fylder han 80 år og har for det meste levet tilbagetrukket fra offentligheden siden pensioneringen i 1994.

Dén gik til gengæld ikke stille af. Næppe nogen dansk scenekunstner er blevet hyldet så varmt og stærkt, som Ib Hansen blev ved sin afskedsforestilling på Kgs. Nytorv. Fremkaldelserne af den laurbærkransede kunstner ville ingen ende tage, efter at han havde sunget sine sidste professionelle strofer som gnavpotten Jeronimus ved en særopførelse af Carl Nielsens »Maskarade«.

Antallet af operaentusiaster, der gennem 37 år har trampet i gulvet og klappet håndfladerne glødende efter en aften med Ib Hansen, løber op i hundredtusinder. Siden starten på Det Kongelige i 1957 kom han til at synge mere end 60 partier - de fleste hovedpartier. I nogle sæsoner var han på scenen i op til 80 forestillinger.

Stemmen udviklede sig over årene naturligt fra lys baryton over kavaler- og heltebaryton til basbaryton, og Ib Hansen forstod at ældes med ynde og værdighed på scenen.

Straks ved debuten som Gianni Schicchi i 1957 i Verdis opera af samme navn demonstrerede Ib Hansen en pragtrøst og et komisk skuespiltalent. Siden gik det slag i slag - også med dystre roller. Nævnt i flæng har han sunget Kong Philip i »Don Carlos«, Scarpia i »Tosca«, Figaro og senere Greven i »Figaros Bryllup« og titelpartierne i »Falstaff«, »Simon Boccanegra« og »Boris Godunov«.

Ib Hansen foretrak at synge på dansk - vel at mærke på et dansk sprog som sjældent er hørt magen - og han foretrak Det Kgl. Teater frem for udenlandske teatre. Men det blev også lejlighedsvis til optrædener i Sverige, Norge og Tyskland.

Før Ib Hansen trådte frem som operasanger, var han vaskebilschauffør. Også på et andet punkt er hans sangerkarriere usædvanlig: Han er inkarneret cigaretryger. Men selv om cigaretterne forkortede hans åndedræt, fraserede han så overlegent hen over vejrtrækningen, at man knapt mærkede den.

Ib Hansen blev i 1974 udnævnt til kongelig kammersanger, og han er ridder af Dannebrog af 1. grad. Blandt mange hædersbevisninger han har modtaget, er Carl Nielsens Hæderspris og - til stemmens bedste - Läkerols Kulturpris.

70

Birgit Theodorsen, Lærkevej 12, Humble, fylder 70 år mandag den 22. december.

60

Børnehaveklasseleder Ingelise Nowack, Bøgevænget 6, Stenstrup, fylder 60 år mandag den 22. december.

60

Else Clausen, Kirkevejen 28, Marstal, fylder 60 år, mandag, den 22. december.

Else Clausen startede i forretningen Tatol i Ommel. Senere kom hun i købmandsforretningen i Ommel i en årrække.

For omkring 15 år siden fik Else Clausen job i Superbrugsen, hvor hun er blevet en kendt og dygtig kassedame. Som mangeårig medarbejder i den store forretning kender hun alle rutinerne.

Hun er en meget aktiv folkedanser og bestrider jobbet som kasserer i foreningen på bedste vis.

Else Clausen holder meget af det hjemlige og nyder at gå i haven om sommeren. Hun er flink til at besøge og hjælpe sine gamle forældre.

Else Clausen er nu gået på efterløn og vil nyde sit otium i Ommel. Hun er meget glad for børn, og på hendes sidste arbejdsdag i Superbrugsen kom alle børnene fra børnehaven for at sige farvel til hende. Det var en flot og rørende afslutning på et langt arbejdsliv.

50

Fragtmand Lars Stjernegaard, Havnegade 13, Rudkøbing, fylder lillejuleaften, 23. december, 50 år.

Lars Stjernegaard driver Langelands Godstransport, der er en del af det landsdækkende rutenet Danske Fragtmænd. Firmaet er for tiden i gang med at bygge en ny stor hal i Havnegade, der dels løser flere års trafikale problemer ved af- og pålæsning, dels giver bedre plads til godsopbevaring og -omlæsning. I fritiden dyrker Lars Stjernegaard blandt andet cykling og løb. Han har været med til at starte Langeland Cykelmotions løbeafdeling, og han er tidligere formand for foreningen.

50 års fødselsdagen fejres med åbent hus i Rudkøbing Boldklub fra klokken 12.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce