Vorherres cirkusdirektør


Vorherres cirkusdirektør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teologen og forfatteren Johannes Møllehave fylder 70 i fuld aktivitet

Når nu døgnet er skruet sammen, som det er, er meningen vel, at alle 24 timer skal udnyttes.

Det synes at være den livsfilosofi, som har ført Johannes Møllehave gennem livet. Og selv om han torsdag fylder 70 år, er der ikke tegn i sol og måne på, at han ændrer stil.

En stor hjerteoperation for et par år siden tvang for en stund digterpræsten ned i tempo. Men selvfølgelig kunne også tiden som patient bruges kreativt. Til at tænke, til at reflektere over livet. Og selvfølgelig skulle hans tanker ud, så vi andre kunne drage nytte af dem. Endnu et eksempel på hans generøsitet.

Tankerne kom på tryk i "Du har rørt ved mit hjerte". Det er en samtalebog, som journalisten Karen Thisted skrev om patienten, Johannes Møllehave, og hjertekirurgen Gösta Pettersson.

Johannes Møllehave er nu oppe i fulde omdrejninger igen. Efter flere års bopæl i Sydengland er han flyttet hjem til Danmark, til en lejlighed i København, som bringer ham i nærmere kontakt med sine elskede børnebørn og det store publikum, som stadig fylder skoler, forsamlingshuse og biblioteker til hans foredrag.

Møllehave har et farverigt og broget repertoire på hele 42 emner, som han giver sig i kast med i sit forrygende taletempo. Nogle handler om enkeltpersoner som bl.a. Kafka, Halfdan Rasmussen, Mark Twain, Søren Kierkegaard, Shakespeare, Grundtvig eller H.C.Andersen.

Andre har mere teologisk, etisk eller historisk karakter. Fra denne kategori byder Møllehave-kataloget på emner som livskvalitet, du skal tro du er noget, begrebet angst, bibelhistorie for voksne og humor.

Netop humoren er et af de virkemidler, som Johannes Møllehave gør mest brug af. Både som privatperson, når modgangen har meldt sig, som præst, som forfatter og som foredragsholder. Allerede som helt ung teolog afslørede han sine store evner som humorist og satiriker.

Sideløbende med sit præsteembede i Greve-Kildebrønde skrev han tekster til Dronningmølle-Revyerne og var konsulent ved Danmarks Radios Underholdningsafdeling.

Talrige er de viser og tekster, som er flydt fra hans hjerne og hånd til både radio- og tv-serier. Til Søndagsjournalen, Hov Hov samt Uha-Uha-revyerne. Og skulle der ved en særlig festlig lejlighed fremføres en monolog af en kendt skuespiller, ja så var det ofte Johannes Møllehave, der havde fået sproget og ordene til at danse og lege.

Johannes Møllehave er født i 1937 i København, hvor hans far var skoleinspektør og hans mor lærer. Sin uddannelse som teolog tog han i København, og her han har også boet en stor del af sit liv. Sammen med sin hustru Herdis, som han mistede i 2001, var han i fire år fra 1987 præst ved Den Danske Kirke i Bruxelles. Senere flyttede parret til Sydengland, og her har Johannes Møllehave haft sit hjem i mange år, indtil han flyttede hjem til København.

Langeland har gennem årene haft en stor plads i Møllehaves travle liv og levned. Han og Herdis havde i mange år et fritidshus i Snøde, som nu er skiftet ud med et sommerhus, hvor familien kan samles. Den tæller bl.a. en søster, som er ejendomsmægler og kunstner på Langeland.

Til fritidshuset i Snøde knytter sig i øvrigt en lille sød historie, der viser Møllehaves store generøsitet og omsorg for sine medmennesker. Møllehave var i årene 1969-73 fængselspræst i Vridsløselille, hvor en af de indsatte var William Brorson. Da Brorson i 1975 blev sat på fri fod efter 30 år bag tremmer, stillede Møllehave sit fritidshus på Langeland til hans rådighed, og her fik Brorson en lykkelig tid efter sine mange fængselsår.

Et særlig kapitel i Møllehaves liv er hans forhold til H.C.Andersen. Et af hans mest populære foredrag kalder han en eventyrlig aften, og her fører han tilhørerne gennem en række af digterens mest kendte værker, krydret med sine egne legende fortolkninger.

Hvert år ved eventyrdigterens fødselsdag den 2.april møder han da også trofast op i Odense. Her holder præsten Johannes Møllehave gudstjeneste i Sct. Knuds Kirke inviteret af H.C.Andersen Priskomiteen, og hver gang samler han omkring 1000 mennesker i kirken.

En række af Møllehaves mange venner har hyldet ham med en fødselsdagsbog. En af dem, professor Jørn Lund, skriver her bl.a.: "Om Johannes Møllehave kan man sige alting og det modsatte, og begge dele er rigtigt."

Og i sin anmeldelse i Politiken skriver Ebbe Mørk: "Møllehave er alle vegne. Oppe og nede, inde og ude forkynder han Shakespeares, Kierkegaards, Andersens, Guds og sine egne ord som Vorherres cirkusdirektør."
Fakta
Johannes Møllehave.

Født den 4.januar 1937 i København.

Cand.theol. 1963.

Præst i Greve, Vridsløselille, Virum og Bruxelles.

Forfatter, oversætter, anmelder, kommentator og foredragsholder.

Har en stor produktion af bl.a. noveller, essays, prædikener, sangtekster, oversættelser og erindrigsbøger bag sig.

Tildelt en række priser bl.a. De Gyldne Laurbær 1980, H.C.Andersen Prisen 1996, Niels Matthiasens Mindelegat 1997, Paul Hammerich-Prisen 2000, Den Gyldne Grundtvig 2002 og Modersmål-Prisen 2005.

Bopæl på Frederiksberg efter i flere år at have boet i Sydengland.

Vorherres cirkusdirektør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce