Vinhandler og grillmand

Fra smed til vinimportør og grillmester. Keld Mortensen kan det hele.
Foto: Rumle Skafte

Vinhandler og grillmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter sygdom vendte Keld Mortensen op og ned på sit liv

Hans mor var en efterspurgt kogekone, først på de sydfynske slotte og herregårde, senere i forsamlingshusene, eller hvor man ellers ville være sikker på en kulinarisk succes til festen.

Keld Mortensen, der mandag fylder 70 år, slægter i den retning sin mor på.

Han er en efterspurgt kok og læremester, når folk vil have noget godt på grillen. Efterspørgslen har bredt sig langt ud over vennekredsen, og somme tider må han bede sønnen om hjælp for at overkomme en bestilt middag.

Hvis man vil have vin til middagen, er han en god mand at spørge til råds. Han går så meget op i de ædle dråber, at han importerer dem selv fra Frankrig og Italien - efter naturligvis at have været et smut sydover for at se på varerne.

Fire gange om året er han af sted og tager selv 800 flasker med hjem i bagagen. Resten sendes med fragtmand, for der går 30.000 flasker gennem forretningen på internettet.

Indtil for en snes år siden var Keld Mortensens kendskab til vin ganske begrænset. Skulle der drikkevarer på bordet, var det fortrinsvis øl og snaps.

Han er født ved Egeskov Slot, hvor faren var ansat som skovarbejder, og moren som nævnt var kogekone for omegnens fine folk.

Keld kom tidligt i smedelære, men læste samtidig til maskinmester om aftenen.

Derefter kom han ud med et af A.P. Møllers skibe. Karrieren her blev afbrudt af militærtjeneste ved marinen, hvorefter Keld Mikkelsen gik i land.

Han var nemlig ivrig sportsmand, der spillede fodbold og håndbold samt dyrkede gymnastik. Fodbolden trak mere end søen, for på det tidspunkt spillede han og OB i 1. division, der dengang var højeste række.

Det blev dog ikke ved i OB, for Keld Mortensen havde nogle venner, der spillede i Skamby, så han rykkede med til klubben, der spillede i serie 2.

I løbet af fem år var han med til at spille klubben op i 3. division, men satte fodboldstøvlerne på hylden, da han var midt i 30'erne.

I mellemtiden var Keld Mortensen begyndt som vedligeholdelseschef på Roulunds Fabrikker, hvor han var i knap 25 år, indtil sygdom tvang ham til at trappe ned, og han fandt ud af, at han ville noget andet med sit liv.

Det var her, vinen i bogstaveligste forstand tog over.

Keld Mortensen havde en kollega på Roulund, der havde et sommerhus i Provence. Det rejste han ned for at hjælpe med at sætte i stand.

Da de nu alligevel var nede, hvor vinen gror godt, blev de enige om, at de ville have noget ordentlig vin med hjem, og glæden ved vinen udviklede sig hurtigt til en forretning, som Keld Mortensen nu driver alene fra kælderen på Pomosavej.

Salget foregår via internettet, men han deler gerne ud af sin erfaring til dem, der får lov at komme på besøg i vinkælderen. Så taler han gerne og længe.

En anden stor passion hos Keld Mortensen er mad, og wden skal helst laves på en kuglegrill.

- Jeg har altid været vild med mad og begyndte for flere år siden med Webergrill, fortæller han.

Det har grebet om sig, for flere i bekendtskabskredsen kunne godt tænke sig at lure ham fiduserne af, så han har gennem en halv snes år undervist finere mænd i madlavning på grill.

Det skal være kuglegrill for at lykkes hele året, og Keld Mortensen er ikke i tvivl om, hvilket mærke, han foretrækker.

For tre år siden gik han så vidt, at han på opfordring skrev en kogebog i samarbejde med sin datter og forretningen Vinoble i Overgade. Titlen er "Let's go outside", og der er 110 opskrifter med tilhørende vinforslag.

Det er ikke kun oksebøffer, der kommer på kuglegrillen. Fisk er særdeles velegnet efter Keld Mortensens mening, så derfor kan man også træffe ham hos fiskehandleren i Albanigade, hvor han demonstrerer sin kunnen under kuglelåget. Især laks, der har en meget kraftig skindside, bliver helt fantastisk på grill.

Keld Mortensen har som nævnt en fortid ved Egeskov Slot, og det var også her, han traf sin kone Britta. Hendes forældre flyttede til Egeskov, da faren skulle anlægge haven, og Keld Mikkelsens mor havde cafeteria i forbindelse med haven, og så var der ikke langt til kærligheden.

Nu går Britta Mortensen på efterløn efter 41 år som sygeplejerske på øre-, næse,-halsafdelingen på OUH, så Keld Mortensen får konkurrence, når der skal hentes børnebørn i skole eller børnehave.
Foto: Rumle Skafte

Vinhandler og grillmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce