Veteran

februar 2006
Foto: Heine Pedersen

Veteran

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

i nødhjælp Portræt

Generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl fylder 50 år i dag

Da Jørgen Poulsen for to år siden forlod sin chefstol i Dansk Røde Kors for at sidde i Folketinget for Ny Alliance, var der hele 60 ansøgere til hans job som generalsekretær.

Bestyrelsens valg faldt på Anders Ladekarl. Han var i forvejen en erfaren herre i nødhjælps- og udviklingsarbejde, og havde i flere år været tilknyttet Dansk Røde Kors enten hjemme på Blegdamsvej i København eller ude i verdens brændpunkter.

To år er gået siden da, og i dag, da Anders Ladekarl fylder 50 år, har dønningerne efter Jørgen Poulsens stormfulde farvel og balladen om hans fratrædelsesgodtgørelse lagt sig.

Ladekarl har skabt ro på de interne linjer, og genskabt respekten om Dansk Røde Kors som en topprofessionel nødhjælpsorganisation.

I snart en snes år har Anders Ladekarl arbejdet med at hjælpe folk i nød. Flygtninge, ofre for katastrofer eller syge. Og særlig aids-katastrofen og tsunamien i Asien har bidt sig fast i hans baghoved.

- Ved naturkatastrofer møder vi dem, der har overlevet, og som vi kan hjælpe med at få det bedre. Med aids-patienter går det den anden vej. Når de ligger døende i små hytter, kan man kun lindre deres afgang. Det er slemt, og det gør rigtigt ondt på mig, siger Anders Ladekarl.

Tsunamien, som ramte Asien i julen 2005 og kostede op mod 250.000 livet, havde Anders Ladekarl tæt inde på livet. Som genopbygnings-koordinator i Røde Kors i Indonesien, Thailand og Sri Lanka gennemrejste han katastrofeområderne, og fulgte flere af Røde Kors-projekterne på nærmeste hold.

Her gjorde han brug af de egenskaber, som har gjort ham til en internationalt højt respekteret organisator: En sikker ro og et stort overblik. I FN-systemet og i Internationalt Røde Kors i Genevé nyder den erfarne og rolige dansker stor tillid.

En tydeligt aftryk satte han under borgerkrigen på Balkan. For Dansk Flygtningehjælp var han med til at lave lastvogns-konvojer i Bosnien og bistod i genopbygningen i Kosovo, Montenegro og Serbien.

I 2002 blev han ansat i Dansk Røde Kors, og som nævnt sendt helt til tops som generalsekretær i 2008.

I dag må Anders Ladekarl med dyb bekymring konstatere, at den globale finanskrise også har været hård ved verdens fattigste lande.

- Vi har i Røde Kors oplevet, at efterspørgslen på helt basal fødevarebistand har været kraftigt stigende, og desværre ikke blot i katastrofeområder, sagde han forleden i et interview.

Samtidig er han så optimis-tisk at tro på, at udviklingen pludselig kan vende.

- Da jeg begyndte med udviklingsarbejde for 15 år siden, var Vietnam et dybt fattigt land. I dag er det på vej til at blive et mellemindkomstland. Det kan altså lade sig gøre, siger han.

Af Jørgen Kjærsgaard

Veteran

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce