Verdensforfatter i skjul gennem årtier fylder 70

Indisk/britisk forfatter Salman Rushdie fylder 70 år mandag 19. juni 2017. Foto: PEDRO ARMESTRE/Scanpix 2017)

Verdensforfatter i skjul gennem årtier fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Salman Rushdie fylder 70 år mandag den 19. juni.

Det er utvivlsomt ikke kun hos fundamentalistiske muslimer, at navnet vækker ubehagelige minder.

Spørg for eksempel daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som i 1996 effektivt fik forkludret den verdensberømte britisk-indiske forfatters besøg i Danmark.

Rushdie var inviteret til København for at modtage EU's prestigefyldte litterære Aristeion-pris.

Men i 1989 havde en selvbestaltet domstol af muslimske lærde under ayatollah Khomeinis iranske præstestyre udstedt mordtrusler - kaldet en fatwa - mod Rushdie for blasfemi. Samtidig havde dommerne udlovet en dusør til den, der dræbte forfatteren til bogen "De sataniske vers".

Frygten for de islamiske mørkemænd fik Nyrup-regeringen til i første omgang at nægte Salman Rushdie indrejse i Danmark. Begrundelsen var, at man ikke kunne garantere hans sikkerhed.

Men efter en veritabel mediestorm ombestemte Nyrup sig til sidst, og Rushdie kunne omsider hente sin pris på Kunstmuseet Arken i Ishøj syd for København under et politiopbud, hvis lige sjældent er set i Danmark.

Rushdie slog igennem med romanen "Midnatsbørn" om den indiske nations fødsel. I 1988 kom så "De sataniske vers", som for alvor satte ham på verdenskortet, også i Mellemøsten.

Salman Rushdie voksede op i Mumbai i Indien. Da han var 14, flyttede familien til Pakistan. Han bor nu i London og New York. Dronning Elizabeth har slået Rushdie til ridder for hans bidrag til litteraturen.

Efter den iranske fatwa tog hans liv en uventet drejning, som Rushdie ved flere lejligheder har berettet om med ramsaltet ironi.

I mange år efter mordtruslen levede forfatteren i skjul på skiftende adresser under konstant beskyttelse af britisk politi og viste sig kun offentligt enkelte gange.

I de senere år er han blevet væsentligt mere synlig, og Salman Rushdie har adskillige gange besøgt Danmark til litterære begivenheder.

Så sent som i 2014 var Rushdie i Odense for at modtage litteraturprisen H.C. Andersen Literature Award 2014. Prisen på 500.000 kroner blev overrakt af kronprinsesse Mary. (ritzau)

Verdensforfatter i skjul gennem årtier fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce