Venstrefløjens førerhund

Foto: birgitte carol heiberg

Venstrefløjens førerhund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 år: Byråds-medlem Per Berga Rasmussen har brugt mere end halvdelen af sit liv til politik i den fynske hovedstad

Ien synes det fjern fortid var forfatteren til dette portræt fast inventar i byrådssalen på Odense Rådhus for at rapportere om byrådets gøren og laden til avisens læsere. Ikke sjældent kunne medlemmernes talestrøm være langstrakt og kedelig, men det hjalp for det meste at tage et arvet lommeur op og lade det dingle lidt skødesløst i sin kæde.

De fleste lokalpolitikere fattede pointen. Nu var referenten stået af. Kun på et medlem virkede det lille trick aldrig. Venstrefløjens svorne talsmand, Per Berga Rasmussen, lod sig ikke stoppe. Han talte og talte, og som det hed, ofte direkte ud ad byrådssalens store vinduer. De øvrige medlemmer hørte for det meste heller ikke efter.

Af og til var de politiske modstandere dog nærmest tvunget til at spidse ører. Til Per Berga Rasmussens mange kvaliteter hører, at han er en oratorisk begavelse . Han kan lege med ordene og sætte dem sammen, så meningerne står klokkeklare.

Ofte med bemærkninger, som både får smilet frem og latteren til at rulle. Specielt huskes de verbale dyster, som han førte med en af den borgerlige fløjs fremmeste fortalere, Odenses nu forhenværende konservative rådmand Søren Møller. De to kunne i al venskabelighed hidse hinanden op som et par kamphaner.

Bortset fra fire år, hvor vælgerne dømte ham ude, har Per Berga Rasmussen siddet i Odense Byråd siden 1974. Når han mandag fylder 60 år, betyder det mere end et halvt liv politik. Altid som førerhund for den yderste venstrefløj, hvis anskuelser han har forfægtet i forskellige politiske grupperinger.

Gennem de første 12 år repræsenterede han kommunisterne med brask og bram og en Moskva-tro linje i sine synspunkter. For Per Berga Rasmussen var det i disse år utænkeligt at køre i andet end Lada.

I1986 røg ærkekommunisten ud som aktiv politiker. Per Berga Rasmussen måtte som så mange andre meningsfæller sande, at de kommunistiske idealer krakelerede.

Bag kulisserne fortsatte han sit politiske arbejde på den yderste venstrefløj, og fire år senere gav det pote. Fra 1990 fik han igen et medlemskab af Odense Byråd som platform, og den har han udnyttet siden.

Først i fire år for Fælleslisten og fra 1994 for Enhedslisten. Ien årrække som en markant og respekteret enmandshær, og det skyldes ikke mindst hans indsats og fortjeneste, at Enhedslisten ved det seneste valg i november 2005 fik sit bedste valg i Odense nogensinde med to medlemmer.

De mange års medlemskab gør Per Berga Rasmussen til det byrådsmedlem, som har den højeste anciennitet i bystyret i landets tredjestørste by. Gennem årene har han haft plads i de fleste af de kommunale udvalg. Nu sidder han i By- og Kulturudvalget, ligesom han er med i bestyrelsen for Odense Havn.

Per Berga Rasmussen er både blevet kaldt for en havkat i hyttefadet og en temperamentsfuld terrier, ligesom han har oplevet at blive sammenlignet med den legendariske helteskikkelse Don Quixote og hans forgæves kamp mod vindmøllerne.

Fast ligger, at uden Per Berga Rasmussen ville det politiske billede i Odense være både anderledes og ikke så lidt kedeligere. Han er på sin vis uundværlig, skønt hans indflydelse på beslutningerne kan siges at være begrænset.

Godt nok har han måttet lægge krop til mange nederlag i byrådssalen. Men Per Berga Rasmussen benytter flittigt muligheden for at få venstrefløjens synspunkter frem i fuld offentlighed i håb om, at de også kan vække mediernes og dermed borgernes interesse.

Rollen som de svages forkæmper tager Per Berga Rasmussen alvorligt. Han er kendt for sin store flid, politiske indsigt og en viden, der kan sætte mindre velbevandrede politikerkolleger skakmat.

Den slags skaber respekt, og det nyder Per Berga Rasmussen i høj grad. Godt nok kan hans stålsatte meninger irritere, men om personen er det vanskeligt at finde folk i det politiske system med noget dårligt at sige om venstrefløjens forkæmper i den fynske hovedstad.

Sideløbende med sit politiske virke har den blikkenslageruddannede Per Berga Rasmussen en karriere inden for fagbevægelsen. Han begyndte som formand for Blikkenslagernes Lærlingeklub og kom i den lokale fagforenings bestyrelse.

Siden 1973 har han været på lønningslisten som opmålermand og fra 1978 kredssekretær på Fyn. Han sidder i hovedbestyrelsen og forretningsudvalget for Blik- og Rørarbejderforbundet, og lokalt er han formand for Byggefagenes Samvirke i Odense.

Med faglige og politiske aktiviteter, som kræver mere end en almindelig arbejdsuge, er der naturligvis behov for at slappe af. Det foregår mest, når den faste adresse, Egilsvej 54, Odense NV, forlades til fordel for et stort set selvbygget sommerhus på Langø.

Midt i travlheden nyder han sin farfarstatus til drengene Frederik og Magnus. De har allerede været med Per Berga Rasmussen og fru Jette på parrets elskede skiture til Norge.

Åbent hus i Fælleshuset, Egilsvej 55, Odense NV, mandag den 31. juli kl. 14-17.

Venstrefløjens førerhund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce