Turistmagneten med de mange gode historier

Bregninge Kirke på Ærø rummer mange gode historier, og i sommerperioden er der mange besøgende, som især kommer for at se Claus Bergs altertavle.
Foto: Peter Becher Pedersen

Turistmagneten med de mange gode historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årets julekirke

Af Peter Faber

ÆRØ: Bregninge Kirke på Ærø gemmer på mange gode historier, og mange gode oplevelser.

I sommerperioden valfarter turister til den romanske kirke fra 1200-tallet med det storladne gotiske hvælv , der blev indbygget sidst i 1400-tallet.

Menighedsrådet har taget konsekvensen af den store interesse for kirken og uddannet 14 guider, som kan fortælle de gode historier om kirken.
kirke
kirke
Foto: Peter Becher Pedersen

Det store trækplaster

Ud over de spændende kalkmalerier fra ca. 1520, som blev afdækket i perioden fra 1915 til 1922, så er det selvfølgelig Claus Bergs trefløjede altertavle fra ca. 1530, som er det store trækplaster.

Claus Berg er mesteren når det gælder altertavler. Den mest berømte af slagsen kan ses i Sct. Knuds Kirke i Odense, men også altertavlen i Bregninge, der i midterfeltet viser Jesu korsfæstelse på Golgata, betragtes af kendere som et mesterværk. Sognepræst ved kirken i Bregninge gennem de seneste 12 år, Agnes Haugaard, er ikke i tvivl om er Claus Bergs altertavle nok at det, som gør kirken mest interessant for kirkeinteresserede.

Claus Berg blev omkring 1515 kaldt til Danmark af kong Hans? dronning. Christine, der satte hans udskærerarbejder højt. Hun skænkede ham en gård i Odense, hvor han arbejdede og bl.a. lavede altertavlen til kirken på Ærø.

Det keltiske kors

Mange udefra besøger også kirken i Bregninge for at se sognebørnene Sven og Allan Havsteen-Mikkelsens gravsteder, hvor der står et keltisk kors udført af Svendborg-kunstneren Søren Westh. Lidt gemt væk i det sydøstlige hjørne af kirkegården ligger kapellet, hvor man finder en elektrisk belyst glasmosaik udført i 1973 af Sven Havsteen-Mikkelsen og glarmester Mogens Frese.

Der ringes ved håndkraft

Kirkens graver, Niels Jørgen Bech, har imidlertid ikke elektroniske hjælpemidler, når det gælder klokkeringning og optrækning af tårnuret. Det foregår manuelt.

Tårnuret er fra 1711 og konstrueret af Ahrendt Urmager i Ærøskøbing. Uret drives af to store kampstenslodder, som er ophængt i taljer og skal trækkes op én gang i døgnet. I løbet af 24 timer sænker hvert lod sig i en bane på 12 meter.

Graveren håndringer også med de to klokker fra henholdsvis 1677 og 1678. De er støbt i Husum i Slesvig og den latinske tekst på klokkerne lyder: Ære være Gud i det høje.

Bregninge Kirke er oprindelig en katolsk kirke, og derfor ses på kirkens nordlige hvælv narrehovedet fra 1513. I narrens mund er et hul, hvorigennem der i sin tid var trukket et reb op til en messeklokke, der hang i et lille spir på kirketaget. Her stod messedrengene og bimlede med klokken, når nadverordene blev fremsagt og brødet gjort til Jesu legeme. Snoretrækket og klokken eksisterer ikke mere, men historien om narrens mund er en af de historier, som igen og igen bliver fortalt, når besøgende kigger inden for i kirken.

Tårnets gotiske spir er tækket med egetræsspåner og er præget af de slesvig-holstenske spir. Udvendigt er det muligt stadig at se den tilmurede kvindedør, som blev benyttet i tidernes morgen. Indvendig dannes en niche for en kristusfigur.

Turistmagneten med de mange gode historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce