Tro og tvivl følges ad

Odense.Pater Janusz Turek,Den Katolske Kirke.
Foto: John Fredy

Tro og tvivl følges ad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TRO: Janusz Turek, sognepræst i Sct. Albani Kirke i Odense følger pavens begravelse foran tv-skærmen

NÅRPAVE Johannes Paul II fredag bliver begravet i Peterskirken i Rom, følger pater Janusz Turek, sognepræst i Sct. Albani Kirke i Odense, begravelsen i fjernsynet nøjagtig som resten af den katolske menighed og milliarder af tv-seere jorden rundt.

Torsdag aften holder han dog en mindegudstjeneste i den katolske kirke, hvor de fynske katolikker kan samles i sorgen over den højt respekterede paves død.

Med pavens ord til de troende om, at "åbne deres hjerte for Kristus og ikke frygte hverken livet eller døden", vil Janusz Turek give katolikkerne et lille lys i mørket.

FORETPAR måneder siden fik han selv brug for denne trøst, da han som præst fik den tunge opgave at begrave søskendeparret Nadia og Amir, der var blevet dræbt af deres far.

- Det var en meningsløs død, som end ikke ord kunne løsne op for. Intet kan lindre den sorg, som døden bragte med sig. I sådanne situationer har man ikke lyst til noget som helst, siger Janusz Turek, der selv blev meget berørt over børnenes død og bagefter måtte søge dybere ind i sin tro for at finde håbet og lyset frem.

- Sådan en oplevelse tærer på én og er en udfordring for vores tro. For hvad er meningen, siger Janusz Turek og tilføjer, at når man tror, så tvivler man også. Men tror man stærkt nok, finder man altid håbet og styrken og får et hjerte uden angst, siger han.

JANUSZ TUREK har været tilknyttet Sct. Albani Kirke i Odense siden 1998, kun afbrudt af et enkelt arbejdsår i Tyskland i 2002-03.

I dag tager han sig af den odenseanske menighed sammen med kirkens anden præst, Leo Drzal.

Han er født og opvokset i et katolsk hjem i nærheden af Krakow i Polen for 38 år siden.

Så længe han kan huske, drømte han om at blive katolsk præst. Ikke fordi den lokale præst i hjembyen var hans ledestjerne, men fordi han følte et kald fra Gud.

Naturligvis havde han mange overvejelser i teenage-årene, om han nu kunne klare det - om han for eksempel kunne leve i cølibat - men tvivlen er hver gang gjort til skamme, og han har aldrig fortrudt, at han er gået præstevejen.

SOM19-ÅRIG gik han i kloster i Krakow og begyndte på den ni år lange uddannelse til katolsk præst. De første år i Polen og senere på universiteterne i Innsbruck og Wien i Østrig.

Efter sin præstevielse blev han sendt til København, hvor han i to år virkede som præst i den katolske kirke på Amager, for bagefter at blive flyttet til Odense.

- Jeg bliver ofte spurgt, om jeg som katolsk præst har måttet give afkald på mange ting. Men sådan føler jeg det ikke, tværtimod. Mit liv er meget berigende. Jeg rejser meget og møder mange spændende og dejlige mennesker, siger Janusz Turek.

Han tilhører Redemptorister Ordenen, en væsentlig årsag til, at han har kunne klare livet som katolsk præst. Som redemptorist er man nemlig en del af et fællesskab og netop fællesskabet er vigtigt for Janusz Turek.

Udover arbejdet som sognepræst er Janusz Turek formand for bestyrelsen i den Katolske Skole, som ligger i tilknytning til Sct. Albani Kirke og præsteboligen.

Foto:John Fredy

Tro og tvivl følges ad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce