Trafik-mafiaen stadig aktiv

POLFOTO 02.09.2004 Venstres Svend Heiselberg (MF) (til h¯jre) interviewes om en eventuel motorvej mellem Herning og Holstebro af Bo S¯ndergaard fra Politiken.

Trafik-mafiaen stadig aktiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70 år: Fiskeskipper og eks-MF'er Svend Heiselberg - også kendt som en af vejenes og broernes magtfulde bagmænd - ånder stadig Transport-ministeriets embedsmænd i nakken

DERER dem, som troede, at den såkaldte jyske vejmafia blev demobiliseret, da de markante medlemmer forlod Folketinget i februar. Okke nej, den er stadig aktiv.

En fra den trafikale basisgruppe, fiskeskipper Svend Heiselberg, Thisted, fylder 70 i dag, og puster stadig Transportministeriets embedsmænd i nakken - aktuelt omkring storebæltstaksternes bebudede nedsættelse: Det sker i smukt parløb med den næsten jævnaldrende kollega Kaj Ikast. Hvordan det? Jo, de er begge som emeritusser af deres respektive partier Venstre og Konservative udpeget til at sidde i Følgegruppen for Storebælt og Øresund samt i Vejtransportrådet. Deres ekspertise vil man ikke undvære.

Og nu siger de to altså nej til billigere passager af Storebælt, før der ydes statslig garanti til fortsat færgedrift på Kattegat og over Langelandsbælt. Hvis ikke det sker, bliver bl.a. vejtrafikken mellem Sjælland og Jylland nord for Århus negligeret, og de pressede motorveje kan ikke klare øget trafik, hvis færgerne ikke tager deres del. Så simpelt er det.

Heiselberg har fra Thisted, kun kørt bilen via Storebælt tre gange i sit liv - han bruger Mols-færgerne, når de to børn og fem børnebørn i hovedstadsområdet skal besøges.

UDGANGSPUNKTETFOR Svend Heiselbergs politiske liv er fiskeskipperens. Det er den titel, han holder mest af - og fast i.

Årsagen til, at han alligevel gik i land 1967, hænger sammen med indvielsen af Hanstholm havn. Dagen efter blev han tilsagt til et møde med Trafikministeriets senere så magtfulde departementschef Jørgen Halck og fik budskabet: Vi har lagt mærke til dig som en markant fiskeriformand i Agger, der vil have egen havn, Den får I ikke. Men der er ingen fiskere i Hanstholm endnu. Derfor flytter du nu til Hanstholm, hyrer en skipper til din båd og etablerer selv en virksomhed på land. Så skal du få fiskere til at flytte til Hanstholm, blive formand for dem og blive valgt ind i byrådet. Hvad siger du til det?

- Jamen, sagde Heiselberg, det er da fiskerne og vælgerne, som bestemmer. Jo, men man skal bare spille sine kort rigtigt, lød svaret.

FAMILIENACCEPTEREDE, forløbet blev sandelig som spået, og Halck brummede til Heiselberg: Der kan du bare se!

Svend Heiselbergs ry som driftssikker og ordholdende politiker er legendarisk - hvad enten det har været i byrådet, i amtsrådet eller i de 25 år som folketingsmedlem. Han er ikke af så mange ord, men hvert og et af dem - fremsagt med thymålets tone - er mejslet med mening. Og for ham er en aftale en aftale.

Det har givet anledning til mangen politisk holmgang også med egne gruppefæller og ministre fra Venstre. Både som magtfuld formand for Markedsudvalget, det senere Europaudvalg, der varetager håndteringen af alle udfordringerne fra Bruxelles, og ved varetagelsen af det statslige vej- og brobyggeri.

HERHAR han noget ufortjent fået påduttet beskyldninger om kun at ville asfaltere Jylland og give pokker i problemerne i den øvrige del af landet. Men sandheden er faktisk, at det er Heiselberg og co., som har skaffet flest penge til projekter øst for Storebælt. Bl.a. til lufthavnen, til motorvejsudvidelser og til Øresundsforbindelsen. At der så undertiden kunne være vrangvillige SF-politikere i hovedstaden, som kun tænkte i cykeltanker og ikke ville udnytte bevillingerne, kunne han jo ikke gøre for. Og så brugtes pengene, hvor projekterne lå klar i provinsen.

HVADSKAL en travl eks-MF'er ellers få tiden til at gå med? Han bebudede for sin Betty i februar, at han - som lovet i 25 år - nu nok skulle sætte de hylder op i kælder og garage, rydde op på Opalvej 7 i Østerild og ordne haven. Det er sket alt sammen. Derfor vil han nu have hyre på en kutter, så han kan komme på havet og fange fisk. Det glæder han sig til.

Mere eks-politiker er Heiselberg dog heller ikke, end at han vil opgive sin nuværende viceborgmesterpost og i stedet stille op til det kommende regionalrådsvalg som nummer et på Thisted-kredsens V-liste.

Så den skulle være god nok.

Foto: Peter Hove Olesen
Svend Heiselberg
Født den 11. maj 1925 i Århus.

Sætteskippereksamen i 1956. Derefter skipper på egen kutter.

Egen virksomhed på Hanstholm Havn fra 1967.

Medlem af Hanstholm Kommunalråd for Venstre fra 1968 til 1982.

Medlem af Viborg Amtsråd 1971-1978.

Medlem af Folketinget fra 1979 til 2005.

Medlem af Thisted Byråd og viceborgmester fra 1994.

Trafik-mafiaen stadig aktiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce